Dlaczego warto robić koktajle z owoców sezonowych?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 1 komentarzOwoce sezonowe są smaczne, zdrowe, ale i w zdecydowanej większości orzeźwiające. Innymi słowy – idealne na upalne lato. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Koktajl truskawkowy z arbuzem
Z części arbuza usuń pestki, umyj truskawki. Zmiksuj owoce za pomocą blendera, dodaj sok z limonki. Udekoruj listkami mięty. I gotowe! Jeśli jednak chcemy nieco wzbogacić nasz koktajl, warto dodać do niego nasiona chia.
Proporcje składników uzależnione są od osobistych preferencji. Jeśli koktajl ma być słodszy, gęściejszy, można użyć truskawek i arbuza w proporcji 2:2, jeśli zaś lekki i orzeźwiający – 1:4.
Pożywny sok z truskawek i melona
To kolejna propozycja na lato, gdzie egzotyka łączy z się lokalnym przysmakiem. Wystarczy szklanka truskawek, ¼ melona, pół szklanki soku z różowych grejpfrutów. Wszystkie składniki należy zmiksować i lekko schłodzić. Jeśli nie jesteśmy na restrykcyjnej diecie odchudzającej, koktajl można nieco osłodzić (cukrem lub miodem).
Koktajl malinowy z serkiem waniliowym
Jest to propozycja idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Napój przygotowuje się bardzo szybko. Potrzebne są następujące składniki: serek waniliowy, 2 szklanki malin, banan, pół szklanki soku jabłkowego. Miksujemy je wszystkie i … delektujemy się smakiem lata.
Koktajl leśny
To propozycja dla miłośników jagód, porzeczek i jeżyn. Napój doskonale orzeźwia, gasi pragnienie i zaspokaja głód. Jest przy tym zdrowy i pożywny. Przygotowuje się go niezwykle szybko: dwie szklanki owoców leśnych (np. jagód, malin, borówek, porzeczek, żurawiny, jeżyn) miksuje się z jogurtem naturalnym (100 g). Koktajl dosłodzić można łyżką miodu i udekorować listkami mięty.
Słoneczny napój morelowy
Morele to skarbnica witamin i minerałów. Owoce te zawierają dużo witamin z grupy B, witaminy C, E i PP. Wiele w nich również żelaza, fosforu, magnezu i potasu.
Wypicie samodzielnie przygotowanego koktajlu to zatem gwarancja nie tylko dobrego smaku, ale i zdrowia. A wykonanie jest banalnie proste: 5 dojrzałych moreli pozbawionych pestek miksujemy ze 200 ml schłodzonego mleka. Smacznego!
Lato urzeka nie tylko piękną pogodą, ale i smakiem. Dojrzewające w pełni słońca owoce są słodkie, smaczne i pożywne. Zajadanie się nimi to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze