Dietetyczne owoce
EWA RYCERZ • dawno temu • 3 komentarzeOwoce na diecie to podstawa. Są jednak takie, które zawierają spore ilości cukru i na odchudzanie raczej się nie nadają. Na szczęście istnieją też owoce, które są sprzymierzeńcami utraty wagi.
Dlaczego? Ponieważ zawierają małe ilości cukru, który niespalony odkłada się w postaci tanki tłuszczowej. Jakie to owoce? Najmniej cukru zawierają: rabarbar, limonka, maliny, jeżyny i żurawina. Pamiętaj, by włączyć je do diety!
Limonka
To tylko 2 procent cukru. Reszta owocu to woda. Owoc ten zawiera mnóstwo witaminy C. Jest też źródłem wapnia, który wzmacnia kości, potasu i fosforu. Zawiera tylko 30 kcal, jest więc doskonałym owocem do stosowania na diecie.
Rabarbar
Wiosenny owoc, choć na owoc nie wygląda. W jego zielono-czerwonych łodygach znajduje się ogrom błonnika, kwasu foliowego oraz witamin A, C, E. Nie należy z nim jednak przesadzać – zawiera niekorzystny dla organizmu kwas szczawiowy.
Maliny
Słodkie i pyszne, na dietę idealne. Maliny zawierają tylko 4 procent cukrów. Można je wykorzystywać do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli lub shake'ów. Maliny posiadają też ogromne ilości błonnika. Stanowi on w nich aż 7 procent.
100 gram malin to 29 kcal i 6,7 g błonnika,1,3 g białka oraz 0,3 g tłuszczu.
Żurawina
Nie ma zbyt wielu fanów, zapewne ze względu na swoją cierpkość. Żurawina jest jednak niesamowitym owocem. Tak jaj jej koleżanki maliny, posiada dużą ilość błonnika i tylko 4 procent cukru. Do tego oczyszcza nerki i zawiera mnóstwo witaminy C.
Jeżyny
Z kolei 5 procent cukru mają jeżyny. Do są cennym źródłem błonnika pokarmowego, a jego zawartość oznacza, że cukier zawarty w tych owocach przedostaje się do krwi dużo wolniej. Z tego powodu też jeżyny, maliny i żurawina są polecane osobom chorym na cukrzycę.
Zbliża się wiosna. Już niedługo na sklepowych półkach i stoiskach na targach pojawią się świeże owoce. Nie wahajmy się korzystać z ich dobrodziejstwa.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze