Rodziny owoców morza. Owoce morza - rodzaje

Są podstawą diety śródziemnomorskiej, zajadamy się nimi podczas wakacji w krajach basenu Morza Śródziemnego (np. w Hiszpanii), a także m.in. w Azji czy Australii. Coraz częściej trafiają także na polskie stoły. Kraby, małże jadalne, krewetki czy kalmary to popularne owoce morza. Rodzaje owoców morza poznasz poniżej.

Owoce morza to zwierzęta bezszkieletowe, które żyją w morzu i wodach słodkich. Warto je włączyć do jadłospisu zdrowej diety, gdyż są bogate w witaminy, składniki mineralne i kwasy omega 3. Owoce morza dostarczają też wartościowego białka.
Owoce morza — rodzaje
Zdrowe tłuszcze w diecie

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze