Jaki masz rodzaj tłuszczu?
SYLWIA STACHURA • dawno temuCzy wiesz, że kolor tłuszczu bardzo dużo mówi na temat twojego zdrowia i kondycji? Pewnie słyszałaś przynajmniej o rozróżnieniu na brązowy i biały. Okazuje się, że to tylko najprostszy podział, a w naszym organizmie może występować wiele innych rodzajów tłuszczu. Sprawdź, jaki dominuje u ciebie i co to może oznaczać.
Jeśli łatwo spalasz tłuszcz i nie tyjesz zimą…
Masz najwięcej brązowego tłuszczu. To dobra wiadomość, ponieważ brązowy tłuszcz odpowiada za przemianę pożywienia w energię oraz ciepło. Przy chłodnych temperaturach zachowuje się jak mięśnie i spala kalorie, aby uzyskać paliwo potrzebne całemu organizmowi. Najwięcej mają go nastolatki – z wiekiem tkanka zanika.
Dobra wiadomość jest taka, że możemy stymulować organizm do produkcji brązowego tłuszczu, a tym samym do lepszego spalania kalorii. Potrzebna jest jednak niska temperatura, dlatego nie obawiaj się klimatyzacji i zimy – obcowanie z zimnem może ci wyjść na zdrowie.
Jeśli łatwo chudniesz dzięki ćwiczeniom…
Masz więcej beżowego tłuszczu. Został on odkryty dopiero 2 lata temu. Składa się z brązowego i białego, dlatego był trudnym obiektem badań.
Znajduje się tylko w okolicach obojczyka i wzdłuż kręgosłupa. Na podstawie eksperymentów na myszach można przypuszczać, że beżowy tłuszcz może być szansą na skuteczne spalanie tłuszczu.
Po podaniu myszom zastrzyków z iryzyną, biały tłuszcz zmieniał się w zdrowszy – beżowy. U ludzi hormon ten wytwarza się w trakcie wysiłku fizycznego, dlatego naukowcy podejrzewają, że dzięki ćwiczeniom można zwiększyć ilość beżowego tłuszczu w organizmie. W ten sposób można w nim zmagazynować kalorie, które w innym przypadku skumulowałyby się na brzuchu. To kolejny dowód na to, że ćwiczenia są dobre – dzięki nim zmieniasz „zły” tłuszcz w „dobry”.
Jeśli masz boczki i oponkę…
W twoim organizmie dominuje biały tłuszcz podskórny. Znajduje się on w całym ciele, ale najczęściej możemy go zobaczyć właśnie jako znienawidzone boczki. Chociaż lekarze twierdzą, że biały tłuszcz podskórny nie jest szczególnie groźny dla zdrowia, to na pewno nie jest twoim przyjacielem w sezonie na bikini.
Co zrobić, żeby się go pozbyć? Niestety, biały tłuszcz jest trudnym przeciwnikiem i w tym przypadku najlepiej sprawdzi się prosta metoda, czyli „jedz mniej i więcej się ruszaj”. Unikaj zwłaszcza bomb kalorycznych, czyli grzesznych przyjemności – słodkich napojów, kawy z syropem i bitą śmietaną, pizzy jedzonej o północy i ciasteczek. Jeśli chcesz pozbyć się boczków, połącz ćwiczenia kardio (bieganie, jazdę na rowerze, pływanie) z ćwiczeniami modelującymi.
Jeśli masz twardy, okrągły brzuch…
Masz dużo białego tłuszczu trzewnego. O ile inne rodzaje są groźne dla sylwetki, to tłuszcz wisceralny jest naprawdę niebezpieczny dla zdrowia. Gromadzi się on wokół ważnych organów i wytwarza związki zwane adipokinami. Substancje te zwiększają ryzyko chorób serca, udaru, nowotworów, a nawet choroby Alzheimera.
Dobre wieści są takie, że tłuszcz trzewny lepiej reaguje na zmiany w diecie niż uparty tłuszcz podskórny. Co możesz zrobić? Sięgnij po produkty, które działają przeciwzapalnie. W twojej diecie nie może zabraknąć jajek, czerwonych warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczy roślinnych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze