Kmin rzymski na odchudzanie - jak stosować?
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarzPróbujesz schudnąć? Zamiast łykać suplementy, sięgnij po przyprawy. Naukowcy wykazali, że kmin rzymski (kumin) pomaga w spalaniu tłuszczu. Wystarczy jedna łyżeczka kuminu dziennie, by schudnąć i w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Kmin rzymski na odchudzanie - jak stosować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Kmin rzymski a odchudzanie. Kumin na tłuszcz
Irańscy badacze wzięli pod lupę aromatyczny kumin, który często stosuje się w kuchni arabskiej. W eksperymencie wzięło udział 88 osób z nadwagą i otyłością. Przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy byli pod opieką dietetyków i jedli o 500 kalorii mniej niż dotychczas. Badacze podzielili ich jednak na dwie grupy. Część osób dodatkowo każdego dnia spożywała jedną łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego w swoich daniach.
Po trzech miesiącach okazało się, że osoby, które codziennie stosowały kumin, schudły ponad kilogram więcej od pozostałych. Co więcej, dzięki aromatycznej przyprawie straciły więcej tkanki tłuszczowej – aż 14,6 proc. (pozostali zaledwie 4,9 proc.).
Na tym jednak nie kończą się zalety regularnego spożywania kminu rzymskiego. U uczestników, którzy jedli łyżeczkę przyprawy dziennie, poziom trójglicerydów spadł o 23 punkty (u pozostałych o 5 punktów). Zmniejszył się również poziom "złego" cholesterolu LDL.
Zobacz też: Woda z tą przyprawą spala tłuszcz
Lecznicza moc kuminu
Właściwości kminu rzymskiego to zasługa bogactwa fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu. Jak inne ostre przyprawy, kumin pobudza metabolizm i przyspiesza procesy odchudzania.
Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób przyprawa pomaga schudnąć. Od dawna wiadomo jednak, że kumin pomaga przy dolegliwościach trawiennych — łagodzi wzdęcia, zmniejsza niestrawność i leczy biegunki.
Olejki eteryczne znajdujące się w nasionach kminu rzymskiego pomagają w zwalczaniu sezonowych infekcji wirusowych. Zawierają witaminę C oraz żelazo, wzmacniające odporność i pozwalające szybko pozbyć się przeziębienia.
Kmin rzymski na co dzień
Jeśli jeszcze nie próbowałeś kminu rzymskiego, czas to zmienić. Aromatyczne ziarenka można kupić w całości lub sięgnąć po mieloną przyprawę. Jej charakterystyczny smak i zapach świetnie komponuje się z wieloma daniami.
Do czego dodawać kmin rzymski? Arabska przyprawa pasuje do grillowanych warzyw, pieczonych ziemniaków, hummusu, zup, gulaszy, curry oraz mięs (zwłaszcza jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka). Warto dodać szczyptę do ryżu, kaszy kuskus lub bulgur, by nadać im orientalną nutę zapachową.
Kmin rzymski przeciwwskazania
Chociaż kumin jest przyprawą bezpieczną, to może powodować reakcje alergiczne. U niewielkiej grupy osób wystąpiły skórne odczyny alergiczne, a także reakcje alergiczne układu oddechowego.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze