Dieta antyrakowa - co jeść, a czego unikać? Zasady diety i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta antyrakowa powinna obfitować w dużą ilość owoców i warzyw, unikać tłuszczu, cukru i soli. Jakie są zasady diety antyrakowej, co powinno się jeść, a czego unikać? Według jakich zasad komponować codzienne menu? Zobacz przykładowy jadłospis.
Dieta antyrakowa — zasady
Dieta antyrakowa oparta jest na zasadach zdrowej i zbilansowanej diety. Codzienne menu powinno się zatem składać z pięciu posiłków, w tym najlepiej, aby trzy z nich zawierały warzywa, a dwa owoce. Posiłki powinny być bogate w zdrowe tłuszcze roślinne i zawierać dużo błonnika. Błonnik pełni bardzo ważną funkcję w organizmie — oczyszcza jelita, pomaga w usuwaniu toksyn, złogów, a także przyspiesza metabolizm. W diecie antyrakowej powinno się unikać soli i cukru oraz napojów alkoholowych.
Dieta antyrakowa — co jeść?
Dieta antyrakowa jest dietą opartą o działania profilaktyczne. Zakłada jedzenie odpowiednio zbilansowanych posiłków, uwzględniając przede wszystkim dużą ilość warzyw i owoców.
Menu diety antyrakowej powinno być skomponowane na bazie produktów roślinnych — polecane są surowe warzywa, ewentualnie duszone i gotowane. Warzywa i owoce mają dużą zawartość składników mineralnych i cennych fitozwiązków (flawonoidy, indole i fenole), które przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu nowotworów. Mają też antyoksydanty, czyli substancje przeciwutleniające — m.in. witaminę C, E, beta karoten, selen, magnez. Substancje te walczą z toksycznymi substancjami i niszczą wolne rodniki.
W diecie antyrakowej należy unikać tłustego jedzenia, szczególnie tłustych mięs. Dobrze jest także unikać pełnotłustych przetworów mlecznych i gotowych, przetworzonych dań, w tym fast foodów. Duże znaczenie ma technika przyrządzania potraw. Zamiast smażenia na tłuszczu, radzi się gotować, przygotowywać potrawy na parze, dusić i grillować.
Dieta antyrakowa — zalecane produkty
Szczególnie polecane w diecie antyrakowej są:
- zielone warzywa oraz zielone owoce, jak: jarmuż, brokuł, kapusta, szpinak, groszek, brukselka, sałata i kiwi, ponieważ przeciwdziałają tworzeniu się raka przełyku, jamy ustnej i hamują namnażanie się komórek rakowych,
- czerwone warzywa i czerwone owoce, takie jak: pomidory, buraki, czerwona kapusta, wiśnie, truskawki, jabłka, żurawina, maliny i arbuz — zawierające likopen o działaniu przeciwnowotworowym,
- pomarańczowe warzywa i pomarańczowe owoce, takie jak: mango, brzoskwinia, morela, marchew, dynia — mające działanie antyoksydacyjne,
- białe warzywa i białe owoce, jak: cykoria, cebula, czosnek i rzodkiewka — zawierające fitoestrogeny, które zapobiegają nowotworom piersi i prostaty,
- produkty z dużą zawartością skrobi i błonnika,
- pełnoziarniste produkty zbożowe, jak płatki owsiane, otręby pszenne, pieczywo pełnoziarniste i razowe, ryż brązowy, makaron razowy, gruboziarniste kasze, ponieważ wspomagają prawidłową przemianę materii i wspierają wydalanie toksyn z organizmu,
- produkty z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 takie jak: tłuste ryby morskie, orzechy, pestki dyni, siemię lniane, oleje roślinne i oliwa z oliwek,
- przyprawy: tymianek, kurkuma, bazylia, mięta, majeranek, oregano, rozmaryn, imbir, cynamon,
— najlepsze z napojów są: woda mineralna, świeże soki przyrządzę z warzyw i owoców, herbaty na bazie ziół.
Dieta antyrakowa — jadłospis
Śniadanie: owsianka z malinami i orzechami
Drugie śniadanie: sałatka z rukolą, oliwkami czarnymi, mozzarellą, pomidorkami cherry i oliwą z oliwek
Obiad: zupa-krem z groszku zielonego
Podwieczorek: łosoś grillowany z gotowanymi ziemniakami i szparagami
Kolacja: dwie kromki chleba razowego z białym serem typu grani, z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki
DD
Jak podciągać się na drążku — nachwytem czy podchwytem? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze