Dieta tłuszczowa - efekty, przepisy, jadłospis diety ketogenicznej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta tłuszczowa to dieta odchudzająca, polegająca na przyjmowaniu znacznie większej ilości tłuszczu niż normalnie. Jednocześnie powinniśmy ograniczyć spożycie węglowodanów, więc cała energia organizmu będzie czerpana z tłuszczów. Przepisy składające się z tłustych ryb, sera czy orzechów gwarantują natomiast, że jadłospis diety tłuszczowej będzie pyszny i pożywny.
Dieta tłuszczowa — zasady
Dieta tłuszczowa (zwana też dietą ketogeniczną) polega na zwiększeniu ilości spożywanych tłuszczów. Według niektórych dietetyków tłuszcz powinien stanowić na tej diecie 90 proc. wszystkich dostarczanych składników odżywczych. Resztę powinno stanowić białko (8 proc.) oraz węglowodany (2 proc.). Choć zasady diety tłuszczowej są dość restrykcyjne, to jej efekty związane z odchudzaniem są widoczne i trwałe.
Dieta tłuszczowa — efekty
Ograniczenie przyjmowania węglowodanów na rzecz tłuszczów ma dość pozytywne skutki odchudzające. Związane jest to z tym, że nasze ciało na co dzień pobiera energię właśnie z węglowodanów, a przy ich braku nasz organizm zachowuje się tak, jak w czasie głodówki. Mianowicie szuka alternatywnych źródeł energii, którymi okazują się być tłuszcze — i to nie tylko te spożywane, ale też te magazynowane w formie tkanki tłuszczowej. W ten sposób to ketony (a nie pochodząca z węglowodanów glukoza) stają się źródłem energii.
Zaletą diety tłuszczowej jest to, że powoduje ona znaczny spadek masy ciała w dość krótkim czasie, a jednocześnie podczas jej stosowania nie czujemy nieustannego głodu. Dzięki temu ograniczamy pojawienie się efektu jo-jo.
Dieta tłuszczowa stosowana bywa także jako dieta lecznicza w przypadku leczenia padaczki u dzieci. Niektórzy stosują ją też w leczeniu cukrzycy i nowotworów, lecz skuteczność diety tłuszczowej w terapii antynowotworowej nie została do końca potwierdzona.
Dieta tłuszczowa — wady
Dieta tłuszczowa nie dostarcza jednak wystarczającej ilości wszystkich składników odżywczych. Przede wszystkim, stosując dietę tłuszczową, możemy doprowadzić do niedoborów wapnia, błonnika oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Co więcej, przez kilka pierwszych dni stosowania diety tłuszczowej nasz organizm może być w stanie szoku, co może objawiać się zmęczeniem i osłabieniem. Nie wykluczone są także biegunki i bóle brzucha.
Z tych powodów długotrwałe stosowanie diety tłuszczowej powinno być nadzorowane przez dietetyka. Musimy też pamiętać o suplementacji błonnika i innych brakujących składników mineralnych.
Trzeba też zaznaczyć, że diety tłuszczowej nie powinny stosować osoby, które cierpią na zaburzenia pracy wątroby, trzustki czy nerek.
Dieta tłuszczowa – co jeść
Na diecie tłuszczowej możemy sięgać po produkty wszelkiego rodzaju. Tłuszcz może być pochodzenia zwierzęcego (drób, wołowina, wieprzowina, baranina, mięso z królika, ryby), jak i roślinnego (awokado, orzechy, oliwa z oliwek, zielone warzywa). Nie powinniśmy zapominać też o żółtym serze, twarogach i jajach.
Na diecie tłuszczowej musimy jednak wystrzegać się wszelkich niezdrowych tłuszczów, które pochodzą z chipsów lub fast foodów.
Dieta tłuszczowa — jadłospis
Śniadanie: jajecznica z kiełbaską lub bekonem i pomidorem
Drugie śniadanie: sałatka z zielonej sałaty i ogórka z kawałkami szynki i indyka z dodatkiem majonezu
grillowany kurczak oraz warzywa z bekonem i jajkami
Obiad: pieczony dorsz w brukselką i pietruszką
Podwieczorek: roladki z wędzonego łososia nadziewane twarożkiem
Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym i szpinak
Dieta tłuszczowa – przepisy
Roladki z wędzonego łososia. Pokrojoną szalotkę mieszamy z białym twarogiem, do którego dodajemy skórkę z cytryny oraz łyżeczkę soku z cytryny. Tak przygotowany twaróg smarujemy na plastrach wędzonego łososia, które następnie zawijamy. Całość możemy przewiązać szczypiorkiem dla dekoracji.
Shake z masłem orzechowym. Do miksera wlewamy 200 ml mleka, do którego dodajemy czubatą łyżkę masła orzechowego oraz łyżeczkę płatków owianych. Jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki smak, możemy dodać też łyżkę miodu lub dojrzałego banana (te z ciemną skórką dają najbardziej słodki posmak). Całość miksujemy i gotowe.
Jakub Ruźniak
Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze