Dieta redukcyjna jadłospis – czym jest, zasady diety, przykładowy jadłospis

Dieta redukcyjna to nic innego jak systematyczne pozbywanie się zbędnych kilogramów i „odsłanianie” mięśni. Dieta redukcyjna jest bardzo skuteczna i efektywna!
1. Dieta redukcyjna jadłospis – czym jest?
Dieta redukcyjna jest zbilansowanym, dokładnie dopasowanym do konkretnego człowieka, programem żywieniowym. Ma na celu pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowe, a także wyrzeźbienie sylwetki. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny dokładnie i skrupulatnie przestrzegać jej zasad, jedząc dokładnie to co mają w rozpisce, tylko wtedy metabolizm będzie mógł pracować prawidłowo.
Zaczynając dietę redukcyjną należy obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, które będzie uwzględniało wykonywaną przez nas pracę i częstotliwość treningu. Z tego względu nie wskazane jest korzystanie z diety koleżanki, która fajnie i szybko schudła, ponieważ możemy wyrządzić sobie tym krzywdę, a efekty niekoniecznie muszą być zadowalające. Zazwyczaj dieta redukcyjna to nieco ujemny bilans kaloryczny, bo organizm musi zacząć spalać tłuszcz.
2. Dieta redukcyjna jadłospis – zasady diety
Jeżeli mamy dokładnie dobrany i rozpisany program żywieniowy, przez trenera lub dietetyka, to należy go bezdyskusyjne przestrzegać. Zapewne rozpisali oni posiłki, które należy jeść w odstępach 3–4 godzinnych. Składniki odżywcze powinny być tylko i wyłącznie z produktów najlepszej jakości, niesłodzonych, mało solonych i nie pochodzących z tłuszczów trans. Węglowodany powinny cechować się niskim poziomem glikemicznym. Tłuszcze powinny pochodzić z awokado, orzechów czy masła kokosowego, natomiast białko jedzmy najwyższej jakości i chude. W diecie redukcyjnej powinno zając się dużo warzyw.
Nie wolno zapominać o piciu dużych ilości niegazowanej wody mineralnej, a także zielonej herbaty, wykluczmy całkowicie napoje słodzone i gazowane.
Jeżeli chodzi o włączanie do codzienności aktywności fizycznej, to powinna być dostosowana do bilansu kalorycznego i uprawiana 3–4 razy w tygodniu, po co najmniej pół godziny. Może to być trening cardio, jak również siłowy.
Zobacz również: Jak schudnąć bez efektu jojo?
3. Dieta redukcyjna jadłospis – przykładowy jadłospis
Przykładowy jadłospis dla kobiety ważącej 57 kilo, pracującej w pozycji siedzącej, która miała do czynienia ze sportem.
- Śniadanie: Omlet z 3 jajek z 15 gramami odżywki białkowej, smażone na łyżeczce oleju kokosowego ze średnim bananem.
- II śniadanie: 30 gramów płatków jaglanych, gotowanych na 200 ml odtłuszczonego mleko z jednym kiwi oraz 25 gramami orzechów włoskich.
- Obiad: 50 gramów ryży brązowego, 150 gramów gotowanego kurczaka, warzywa oraz 15 gramów orzechów.
- Kolacja: serek wiejski z 3 waflami ryżowymi oraz z orzechami (15 gramów).
Pamiętajmy, że zaczynając dietę redukcyjną należy wykonać zdjęcie sylwetki tuż przed jej rozpoczęciem, a także dokładnie zmierzyć swoje wymiary. Dieta redukcyjna nie powinna trwać dłużej niż 4 miesiące, ponieważ można doprowadzić do wyniszczenia układu hormonalnego, co w przypadku kobiet nie jest korzystne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze