Dieta kopenhaska - jakie przynosi efekty? Gotowy jadłospis i przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta kopenhaska niewątpliwie daje efekty w postaci utraty kilogramów. Jest ona jednak bardzo rygorystyczna i uboga w niektóre składniki odżywcze. Czy zatem warto ją stosować? Poznaj zasady diety kopenhaskiej, przepisy i jadłospis na 13 dni.
Dieta kopenhaska — co to jest?
Dieta kopenhaska to nie sposób odżywiania na stałe, lecz trzynastodniowy, bardzo rygorystyczny jadłospis. Jej zaletą jest prostota i łatwo dostępne składniki. Kusi także szybkimi efektami. Jest ona jednak pozbawiona wielu składników odżywczych, dlatego nie należy jej stosować często.
Dieta kopenhaska — efekty
W zależności od wagi wyjściowej, osoby na diecie kopenhaskiej tracą średnio od 4 do 10 kg. Liczby robią wrażenie, jednak należy mieć świadomość, że przy tak gwałtownym chudnięciu tracimy głównie wodę, a nie tkankę tłuszczową.
Zasady diety kopenhaskiej
Podczas stosowania diety kopenhaskiej nie wolno podjadać, żuć gumy, spożywać alkoholu, używać słodzików, ani robić odstępstw od jadłospisu.
Sam jadłospis również wymaga od nas wielu wyrzeczeń. Posiłki praktycznie nie uwzględniają produktów węglowodanowych. Znajdziemy tam głównie białko i tłuszcz. Ponadto dieta ta jest bardzo monotonna i uboga.
Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni
Dzień 1. i 8.
• śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
• obiad: 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka ugotowanego szpinaku, pomidor
• kolacja: befsztyk wołowy (ok. 200 g), 1/3 główki sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 2. i 9.
• śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
• obiad: befsztyk wołowy (ok. 200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
• kolacja: plaster chudej szynki, 1/3 główki sałaty, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3. i 10.
• śniadanie: czarna kawa z kostką cukru, 1 kromka pieczywa (tost)
• obiad: szklanka ugotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc (według uznania)
• kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, plaster chudej szynki, 2/3 główki sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Dzień 4. i 11.
• śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
• obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, serek wiejski (100–150 g)
• kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (bez cukru), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5. i 12.
• śniadanie: duża tarta marchewka z dodatkiem soku z cytryny
• obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze lub smażona bez tłuszczu
• kolacja: befsztyk wołowy z selerem i dodatkiem masła
Dzień 6. i 13.
• śniadanie: czarna kawa z kostką cukru, kromka chleba (grzanka)
• obiad: 2 jajka ugotowane na twardo i marchewka
• kolacja: gotowana pierś kurczaka bez skóry, 2/3 główki sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny
Dzień 7.
• Śniadanie: herbata bez cukru
• obiad: woda
• kolacja: 200 g grillowanej jagnięciny (można zamienić na pierś z kurczaka), pieczone jabłko
Dieta kopenhaska — przepisy
Dieta kopenhaska nie jest specjalnie skomplikowana. Opiera się na prostych, powtarzalnych przepisach. Przede wszystkim są to:
• gotowane lub grillowane mięso (wołowina, kurczak, jagnięcina)
• jajka na twardo
• sałata z sosem z oliwy z oliwek i cytryną
• gotowany szpinak z dodatkiem pomidora
• tarta marchew z sokiem cytryny
Pić można jedynie czarną kawę bez cukru, herbatę oraz wodę. Inne napoje są zabronione.
Dieta kopenhaska — opinie
Osoby, które zastosowały dietę kopenhaską, przyznają, że udało im się szybko stracić kilogramy. Wiązało się to jednak zwykle z dużym osłabieniem, pogorszeniem stanu cery, wypadaniem włosów czy łamaniem paznokci.
Dieta kopenhaska — wady
Jeśli decydujemy się wdrożyć dietę kopenhaską, musimy się liczyć z obniżonym nastrojem, problemami z koncentracją, niskim poziomem energii, a nawet pogorszeniem stanu zdrowia. Jej stosowanie wiąże się także z wysokim ryzykiem pojawienia się efektu jo-jo.
Ponadto dieta nie jest zalecana przez lekarzy, a już z całą pewnością nie powinna być stosowana przez osoby borykające się z problemami zdrowotnymi.
Dieta kopenhaska – jak zacząć?
Do tak rygorystycznej diety warto się przygotować. Przynajmniej kilka dni wcześniej należy ograniczyć węglowodany proste (słodycze, białe pieczywo, biały makaron).
W trakcie tych trzynastu dni dobrze jest pić dużo wody. Powrót do "normalności" powinien zakładać stopniowe włączanie poszczególnych grup produktów. Warto również na dłuższy czas zrezygnować z alkoholu i żywności wysoko przetworzonej.
Jeśli jednak zależy ci na trwałym zrzuceniu kilogramów, dieta kopenhaska nie będzie najlepszym pomysłem. W tym przypadku sprawdzi się zdrowe, racjonalne odżywianie oraz regularna porcja ruchu.
Iwona Ludwinek-Zarzeka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze