Dieta paleo - zasady, efekty i przykładowy jadłospis. Jedz to, co jedli nasi przodkowie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta paleo, inaczej dieta paleolityczna, opiera się głównie na produktach, które spożywali nasi przodkowie. Do jej głównych zalet należy odrzucenie żywności wysokoprzetworzonej. Jednak czy w obecnych czasach ten sposób odżywiania niesie dla nas korzystne efekty? Sprawdź zasady diety paleo, listę produktów dozwolonych i zakazanych oraz przykładowy jadłospis.
Dieta paleo — zasady
Dieta paleo zwana jest również dietą człowieka epoki kamiennej. Bazuje bowiem na nawykach żywieniowych naszych przodków, którzy nie mieli dostępu do przetworzonej żywności, nie hodowali zwierząt, ani nie uprawiali ziemi. Zamiast tego zdobywali jedzenie dzięki zbieractwu i łowiectwu. W związku z tym dieta paleolityczna opiera się na mięsie, rybach, jajach, warzywach i owocach. Jednocześnie dieta paleo odrzuca wiele produktów, które w obecnych czasach powszechnie goszczą na stołach, jak np. nabiał, zboża, warzywa strączkowe.
Dieta paleo — produkty dozwolone
• mięso — z naciskiem na wyroby ekologiczne: m.in. drób, królik, baranina, dziczyzna
• owoce morza
• ryby
• warzywa (z wyłączeniem kukurydzy, ziemniaków)
• jaja
• owoce
• orzechy i nasiona
• tłuszcze nierafinowane
Dieta paleo — produkty zakazane
• warzywa strączkowe m.in. groch, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola
• nabiał m.in. sery, mleko, jogurty
• zboża zawierające gluten, zatem w szczególności: pszenicę, żyto, jęczmień
• kasze m.in. jęczmienna, gryczana, jaglana
• substancje słodzące
• produkty przetworzone zawierające konserwanty i sztuczne barwniki
• oleje rafinowane m.in. słonecznikowy, kukurydziany
• orzeszki ziemne
• sól
Dieta paleo — efekty
Z racji na wyłączenie produktów wysokoprzetworzonych oraz ograniczenie węglowodanów, restrykcyjnie stosowana dieta paleo powinna przynieść stopniową utratę tkanki tłuszczowej. Ponadto entuzjaści tego sposobu odżywiania deklarują stabilny poziom energii przez cały dzień, brak napadów tzw. wilczego głodu.
Dieta paleo — zalety
Główną zaletą diety paleolitycznej jest praktycznie całkowite odrzucenie przetworzonej żywności. Nie znajdziemy w niej zatem słodyczy, chipsów, ani popularnych fast-foodów zawierających rafinowane oleje. Samo to już stanowi dużą wartość dla zdrowia.
Do zalet diety paleo należą także:
• zmniejszenie ilości spożywanej soli
• ograniczenie spożywania pustych kalorii
• włączenie do diety mięsa i ryb wyłącznie z ekologicznych hodowli
• większa szansa na utratę zbędnych kilogramów
• wyregulowanie gospodarki lipidowej i insulinowej
Dieta paleo — wady
Dieta naszych przodków jest dietą wysokobiałkową. Może więc spowodować obciążenie wątroby i nerek, hipercholesterolemię (zwiększenie stężenia cholesterolu w osoczu), niedobory. Duża ilość spożywanego mięsa może skutkować zwiększeniem ryzyka nowotworów.
Jako że dieta paleo wyklucza spożywanie wielu grup produktów, jej stosowanie powinno być uprzednio skonsultowane z lekarzem.
Dieta paleo — przykładowy jadłospis
Wariant nr 1
Śniadanie: jajecznica ze szpinakiem, grillowanymi pomidorami i pestkami dyni
Obiad: mix sałat z kawałkami pieczonego kurczaka, oliwa z oliwek
Kolacja: łosoś pieczony ze szparagami i brokułami, polany olejem kokosowym.
Wariant nr 2
Śniadanie: koktajl z bananów, jagód i jarmużu
Obiad: sałatka z łososiem i pomidorami, oliwa z oliwek, zupa jarzynowa (bez ziemniaków)
Kolacja: grillowana pierś indyka, warzywa gotowane, surówka
Iwona Ludwinek-Zarzeka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze