Dieta jogurtowa - co to jest i co można na niej jeść? Zasady i efekty diety oraz przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta jogurtowa to 14-dniowa dieta odchudzająca, oparta na jedzeniu jogurtów i kefirów. Jakie są efekty diety jogurtowej, jak wygląda jadłospis? Poznaj zasady diety i dowiedz się, ile możesz dzięki niej schudnąć.
Dieta jogurtowa — co to jest?
Dieta jogurtowa to — jak sama nazwa mówi — dieta oparta o spożywanie jogurtów. Dozwolone są w niej zarówno jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu, jak i te o normalnej zawartości. Można jeść także kefiry. Zaleca się stosowanie jej przez dwa tygodnie. W tym czasie daje szybkie efekty — można na niej schudnąć nawet 6 kilogramów.
Dieta jogurtowa — zasady
Dieta jogurtowa ma dość proste zasady. Główną jej zasadą diety jest jedzenie jogurtów zawierających żywe kultury bakterii. Mogą to być jogurty naturalne, owocowe, odtłuszczone oraz te o normalnej zawartości tłuszczu. Chcąc przejść na taką dietę, należy przede wszystkim wziąć pod uwagę, że fermentowane napoje mleczne będą wypełniały dzienny jadłospis przez 2 tygodnie.
Jogurty i kefiry mają cenne właściwości zdrowotne — są bogate w witaminy, składniki mineralne, a jogurty zawierają tzw. probiotyki (bakterie probiotyczne). Probiotyki są pożądane w diecie każdego człowieka, ponieważ podnoszą odporność i wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego. Przy spożywaniu jogurtów i kefirów dużą wagę należy przywiązywać do nawadniania organizmu — najlepiej przyjmować co najmniej 1,5 litra wody w ciągu doby.
Dieta jogurtowa — co można jeść?
Podczas stosowania diety jogurtowej zaleca się wybieranie jogurtów naturalnych, pozbawionych sztucznych substancji. Posiadają one tylko naturalny cukier w postaci laktozy. Owocowe jogurty, oferowane w sklepie, mają zazwyczaj sztuczne dodatki; kolor, zapach i smak wynikają z obecności barwników i aromatów. Za słodki smak w jogurtach odpowiedzialny jest cukier lub inna substancja słodząca (najczęściej słodzik).
Oprócz jogurtu naturalnego, w diecie jogurtowej dozwolone jest także jedzenie kefiru. Mimo tego, że nie ma on tak cennych właściwości co jogurt, to ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit, wydzielanie żółci i soków trawiennych. W czasie diety można pozwolić sobie na wszystkie owoce i warzywa. Zaleca się regularne jedzenie płatków owsianych, kukurydzianych, muesli, pieczywa pełnoziarnistego i chudego mięsa.
Dieta jogurtowa — efekty
Dieta jogurtowa jest dietą opartą o wysokie spożycie białka, dzięki czemu daje skuteczne efekty w postaci utraty sporej liczby kilogramów w dość krótkim czasie. Działanie odchudzające pojawia się bez stosowania głodówek — gdy organizm domaga się pożywienia, można zaserwować mu dowolny jogurt. Według wielu opinii, jest to dość łatwa do zniesienia dieta, smaczna i skuteczna, po której nie ma efektu jojo.
Przeciwnicy diety ostrzegają, by nie stosować jej zbyt długo, ponieważ pozbawia organizm wielu potrzebnych witamin i składników. Ma ubogie menu i może spowodować wyjałowienie organizmu. Oprócz przebywania na diecie przez 14 dni ważne są dni po jej zakończeniu — aby ponownie nie przytyć, należy bardzo kontrolować jakość i ilość spożywanego jedzenia, patrząc na kalorie, ilość węglowodanów, białek i tłuszczu.
Dieta jogurtowa — przykładowy jadłospis
Śniadanie: jogurt naturalny z 3 łyżkami płatków kukurydzianych i połówką pokrojonego banana, pomarańcza, herbata ziołowa
Drugie śniadanie: jogurt naturalny, sałatka z pomidora ze szczypiorkiem, 4 plasterki drobiowej wędliny, woda z cytryną do picia
Obiad: 100 g filetu rybnego pieczonego w piekarniku, kasza bulgur, gotowane warzywa - marchewka, pietruszka, kalafior, woda mineralna do picia
Podwieczorek: kefir zblendowany z borówkami, woda z cytryną do picia
Kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego, serek biały typu grani, ogórek zielony z jogurtem naturalnym, herbata ziołowa
DD
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze