Dieta owocowa - jakie przyniesie efekty? Przepisy na dania z owoców i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta owocowa to dieta, której efektem jest nie tylko utrata masy ciała, ale też detoksykacja organizmu. Na jadłospis i przepisy tej diety składają się tylko i wyłącznie owoce, które możemy spożywać w dowolnej formie. Choć niewątpliwie jest to wyjątkowo smaczna dieta, to nie powinna trwać dłużej niż 3 dni.
Dieta owocowa — zasady
Podczas diety owocowej możemy jeść tylko owoce. Warzywa, nabiał, pieczywo czy mięso są wykluczone. Nie jest to jednak dieta monotonna pod względem atrakcyjności posiłków, ponieważ możemy jeść owoce surowe, owoce gotowane, owoce duszone czy owoce pieczone. Niedozwolone są natomiast jedynie owoce suszone, które zawierają za dużo cukru.
Warto jednak pamiętać, że na dłuższą metę opieranie swojego dziennego jadłospisu jedynie na owocach nie jest dobrym rozwiązaniem. Owoce bowiem nie pokryją zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze takie jak wapń, białko czy magnez, które znajdują się w nabiale, mięsie czy produktach zbożowych. Dlatego tę dość restrykcyjną dietę warto zakończyć po trzech dniach.
Dieta owocowa — efekty
Owoce zawierają sporo witamin (zwłaszcza witaminy C) oraz błonnika, a także stosunkowo niewiele kalorii, co wspomaga detoksykację organizmu. Oprócz tego dieta owocowa wpływa na utratę zbędnych kilogramów — w ciągu trzech dni diety można pozbyć się trzech kilogramów.
Nie można jednak zapominać, że dieta owocowa posiada również słabe strony. Dieta ta jest uboga w wiele składników odżywczych, co nie jest dobre dla naszego organizmu. Co więcej — owoce zawierają sporo cukrów prostych, a ich częste spożywanie może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Dieta owocowa — jadłospis
Układając jadłospis diety owocowej, musimy pamiętać, aby pomiędzy posiłkami pić sporo płynów — wodę niegazowaną, zieloną herbatę czy napar z rozmarynu.
Śniadanie: koktajl z banana, truskawek i mleka kokosowego
Drugie śniadanie: mus jabłkowo-gruszkowy z jagodami goji
Obiad: sałatka z pomidorów, ogórków i awokado z orzeszkami pinii
Podwieczorek: duży kawałek melona
Kolacja: szaszłyki owocowe z kiwi, mandarynki, jabłka, winogron i ananasa (owoce można oczywiście zjeść osobno, ale kiedy powtykamy je na patyczki od szaszłyków, danie wygląda jeszcze bardziej atrakcyjnie).
Dieta owocowa — przepisy
Mus jabłkowo-gruszkowy z jagodami goi. Jabłka i gruszki należy obrać i pokrojone wrzucić do garnka. Owoce należy zalać wodą i dusić. Po kilku minutach powinny być już na tyle miękkie, że z łatwością będzie można je zblendować na gładką masę. Tak przygotowany mus posypujemy jagodami goji.
Sałatka owocowa. W misce mieszamy ulubione owoce, np. garść ciemnych i jasnych winogron, a także pokrojone kiwi, mango i banany. Będąc jednak na diecie owocowej, musimy pamiętać, aby nie dodawać jogurtu naturalnego, który występuje w wielu przepisach. Zamiast tego powinniśmy użyć soku z cytryny lub ewentualnie sosu ze zmiksowanych owoców.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze