Dieta przy refluksie - co można jeść, a czego unikać? Zasady diety i przykładowy jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 10 komentarzyDieta przy refluksie ma za zadanie likwidować zgagę, nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku, odbijanie, chrząkanie oraz kaszel. Z tego względu zaleca się posiłki lekkostrawne, spożywane regularnie i przygotowane z odpowiednich produktów. Co można jeść na diecie przy refluksie, czego unikać, jakie są zasady diety? Zobacz przykładowy jadłospis.
Dieta przy refluksie — zasady
Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym nie może być ciężkostrawna i nie może obciążać oraz zalegać w żołądku. Powinna być oparta o lekkostrawne produkty, nie wymagające długiego procesu trawienia. Ważne jest regularne spożywanie posiłków — najlepiej jeść małe porcje mniej więcej co 3–4 godziny. Nie jest wskazane picie alkoholu i palenie papierosów. Zaleca się, by 15 minut przed jedzeniem wypić szklankę wody niegazowanej. Po jedzeniu zaś lepiej pozostać w pozycji pionowej, nie kłaść się na poobiedni relaks, nie schylać się i unikać gwałtownych ruchów czy aktywności fizycznej.
Dieta przy refluksie — czego nie jeść?
Ogólnie zalecenia dla osób z takimi dolegliwościami są zatem takie, by unikać potraw tłustych, smażonych na głębokim tłuszczu, bardzo ostrych, nie spożywać przetworów z pomidorów, a także cytrusów, które dodatkowo podrażniają naruszoną błonę śluzową. Odradza się też produkty intensywnie pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku, takie jak czekolada, mięta pieprzowa i warzywa cebulowe.
Z napojów odradza się picie alkoholu, mocnej herbaty i kawy. W przypadku refluksu nie wskazane są także napoje gazowane, powodujące odbijanie, co pogłębia możliwość zarzucania zawartości żołądka do przełyku. Soki cytrusowe — grejpfrutowy czy pomarańczowy, jak też sok pomidorowy zwiększają ryzyko pojawienia się zgagi.
Dieta przy refluksie — co jeść?
Polecane są natomiast potrawy zawierające dużą ilość białka — chude mięso, jak drób czy wołowina, a także ryby. Bogaty w białko jest również nabiał, czyli wskazane jest spożycie produktów mlecznych. Poza tym dobre będą ziemniaki, siemię lniane, pieczywo pszenne.
Polecane w tej diecie warzywa to: dynia, marchewka, pietruszka, kalafior, brokuł, szparagi, cukinia, dynia. Wśród owoców są te mniej kwaśne, jak: jabłka, banany, gruszki, mango, brzoskwinie, melony. Ze zbóż dozwolone są drobne kasze, płatki zbożowe i pieczywo jasne.
Objawy refluksu u wielu osób łagodzi również picie chudego mleka i niegazowanej wody mineralnej. Picie tych napojów pomaga oczyszczać przełyk, wypłukując kwaśną zawartość żołądka, która dostała się do przełyku. Mleko neutralizuje treść żołądka, gdyż ma działanie alkalizujące.
Dieta przy refluksie — przykładowy jadłospis
Śniadanie:
50 g płatków owsianych, pół banana, pół jabłka startego na tarce, łyżka masła orzechowego, 200 ml chudego mleka, woda
Drugie śniadanie:
krupnik z kaszą jęczmienną, herbata zielona
Podwieczorek:
małe opakowanie jogurtu naturalnego, pół szklanki malin, woda
Obiad:
160 g grillowanego lub pieczonego w folii łososia, surówka z marchewki i jabłka z łyżką oliwy z oliwek, pół szklanki kaszy kuskus, woda
Kolacja:
2 kromki jasnego chleba, 90 g pieczonej piersi z indyka, 2 plastry sera koziego, ćwiartka awokado, herbata biała
DD
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze