Dieta bezmleczna - produkty zakazane i zamienniki. Przykładowe przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta bezmleczna to eliminacja z jadłospisu mleka oraz produktów mlecznych. Stosuje się ją w przypadku alergii na białka mleka krowiego lub nietolerancji pokarmowej białek mleka i laktozy. Jest bezpieczna nawet dla matek karmiących. Jakie produkty zakazane są na diecie bezmlecznej? Czym można je zastąpić?
Dieta bezmleczna — co to jest?
Dieta bezmleczna polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów mlecznych i zawierających białko mleka. Stosuje się ją w przypadku osób mających skazę białkową, czyli alergię pokarmową na białka mleka, a także poleca się osobom nie tolerującym białek mleka i laktozy. Dietę bezmleczną mogą stosować również kobiety w ciąży i matki karmiące. Jest całkowicie bezpieczna, pod warunkiem, że uzupełnia się wapń i białko w inny sposób — produktami lub suplementami.
Dieta bezmleczna — produkty zakazane
Dieta bezmleczna ma dość proste zasady. Polega przede wszystkim na tym, by z codziennego menu wyeliminować wszystkie produkty mleczne oraz te, które mogą mieć chociażby śladowe ilości białek mleka. Dieta bezmleczna wyklucza jedzenie:
• mleka krowiego, koziego i owczego,
• mleka w proszku, mleka granulowanego, mleka modyfikowanego,
• kefiru, jogurtu — owocowego i naturalnego, maślanki, zsiadłego mleka,
• serków homogenizowanych, twarogów, serków wiejskich
• sera pleśniowego, sera topionego, mozzarelli, fety,
• śmietany, bitej śmietany, masła, margaryny z serwatką,
• batony mleczne, desery mleczne
• produkty zbożowe takie jak rogale maślane, chałki, płatki śniadaniowe, kaszki mleczno-zbożowe dla dzieci,
• pieczywo, szczególnie chleb tostowy czy bułki do hamburgerów i hot dogów
• ciasta do pizzy,
• niektóre słodycze np. ciastka, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, herbatniki, cukierki,
• niektóre produkty mięsne: wędliny, parówki, kabanosy, kiełbasy, konserwy, pasztety
• niektóre sosy w słoiku i w proszku a także zupy instant
Dieta bezmleczna, zamienniki
W dzisiejszych czasach, przy szerokiej ofercie producentów, można bez problemu znaleźć zamienniki mleka i jego przetworów. Mleko można zastąpić napojami roślinnymi — np. owsianym, ryżowym, migdałowym, kokosowym czy sojowym. Wybór jest duży, produkty są dostępne niemal w każdym sklepie, w różnym przedziale cenowym.
Jeśli chodzi o zamianę przetworów mlecznych, to alternatywą są jogurty na bazie mleka kokosowego lub sojowego. Tak samo śmietana — można zakupić roślinną odmianę lub zamiast śmietany użyć mleka kokosowego z puszki. Sery to również nie problem w obecnych czasach — jest wiele wegańskich rodzajów. Zamiast masła można zastosować roślinne margaryny, a do smażenia oleje.
Niezależnie od tego, jakie produkty wybierasz, warto zwrócić uwagę na ich skład. Unikać powinno się tych zawierających cukier i rozmaite chemiczne dodatki. Z uwagi na możliwe niedobory wapnia, można wybrać te wzbogacane wapniem.
Dieta bezmleczna matki karmiącej
Kobiety karmiące piersią, które muszą zrezygnować z przetworów mlecznych, powinny zastąpić je innymi składnikami zawierającymi wapń i białko.
Świeżo upieczonym mamom poleca się jedzenie chudego mięsa, ryb, jajek oraz warzyw strączkowych — w celu uzupełnienia białka. Chcąc zaś uzupełnić braki wapnia, warto spożywać ryby (śledzie, sardynki), a także orzechy, kakao i suszone owoce — szczególnie figi i rodzynki. Bogate w wapń są zielone warzywa — natka pietruszki, szpinak, jarmuż oraz warzywa kapustne.
Chcąc zastąpić mleko krowie, możesz zastosować zamienniki w postaci mleka roślinnego — owsiane, ryżowe, migdałowe — niektóre z nich są dodatkowo wzbogacone o wapń. Dieta bezmleczna matki karmiącej również powinna opierać się o 4–5 posiłków w ciągu dnia, spożywanych regularnie, najlepiej w podobnych porach dnia.
Dieta bezmleczna matki karmiącej — przepisy na obiad
Polędwiczka duszona z cukinią, ziemniaki — przepis
Składniki:
• 100 g polędwiczki wieprzowej
• pół cebuli
• pól cukinii
• 1 łyżka oleju
• 1 ząbek czosnku
• 1 suszone pomidory
• 150 g ziemniaków
• 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę umyj i pokrój na małe kotleciki, rozbij delikatnie, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. W tym czasie umyj, obierz i ugotuj ziemniaki. Usmażone mięso pozostaw do wystudzenia, a następnie pokrój je w paski. Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebula się zarumieni, dodaj pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Do patelni dodaj 1–2 łyżki wody. Podduś całość, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory oraz polędwiczkę. Duś całość jeszcze przez około 5 minut. Jedz mięso z ugotowanymi w ziemniakami, posypanymi koperkiem.
Roladki z kurczakiem na paprykowym musie
Składniki:
• 70 gramów piersi z kurczaka
• 50 gramów świeżych liści szpinaku
• 1 cebula
• łyżka oliwy z oliwek
• pół dużej papryki
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 70 gramów ryżu brązowego
• 35 gramów tofu.
Sposób przygotowania:
Piersi umyj, rozbij mocno, przypraw solą i pieprzem. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Dorzuć umyty szpinak i smaż ok. 2 minuty — aż listki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem. Farsz podziel na 2 części, każdą rozłóż na kawałku mięsa. Zwiń w roladkę. W razie potrzeby obwiąż nitką albo zepnij wykałaczką. Smaż na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy pod przykryciem, aż całe się przypieką. W czasie smażenia mięsa ugotuj ryż.
Mus: paprykę pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj z serkiem i koncentratem pomidorowym. Przypraw do smaku. Na talerzu rozlej porcję sosu, dodaj pokrojoną ukośnie na plastry roladę oraz ugotowany ryż.
DD
Jak podciągać się na drążku — nachwytem czy podchwytem? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze