Dieta przy biegunce - co jeść? Efekty, przepisy, jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzBiegunka objawia się wydalaniem wodnistego stolca, a jej przyczyną może być zakażenie bakteryjne lub wirusowe bądź toksyny wytwarzane przez bakterie. Przy biegunce warto zastosować odpowiedni jadłospis, który uchroni nas przed osłabieniem organizmu i odwodnieniem.
Dieta przy biegunce – co jeść
Dieta przy biegunce powinna być lekkostrawna oraz niskobłonnikowa. Błonnik bowiem pobudza jelita do działania, a to w przypadku rozwolnienia nie jest pożądaną reakcją. Jeżeli jednak zdarzy nam się zjeść coś, co zawiera błonnik, powinny być to produkty bogate w rozpuszczalne frakcje błonnika, które zgęszczają treść pokarmową.
Warto zatem sięgać po jagody, czarną porzeczkę, aronię, banany, morele, marchew, dynię, ziemniaki oraz inne owoce i warzywa w formie gotowanej lub pieczonej, a także ryż, kaszę jęczmienną, kleik oraz sucharki. Należy też pamiętać o piciu dużej ilości płynów (około 2 litrów dziennie), ponieważ przy biegunce może grozić nam odwodnienie. Pić możemy nie tylko wodę mineralną, ale też mocną herbatę i napary z ziół.
Z zakazanych produktów podczas diety przy biegunce należy wymienić pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną, płatki owsiane, surowe owoce, brokuły, buraki, kalafior, brukselkę, nasiona roślin strączkowych oraz tłuste produkty, takie jak mięsa, wędliny, śmietana, a także ostre przyprawy, cukier i słodziki. Do niedozwolonych napojów zaś należą: alkohol, soki warzywne oraz kompoty z owoców.
Dieta przy biegunce – efekty
Efektem stosowania diety przy biegunce powinno być uregulowanie stolca. Najczęściej przyczyną biegunki są stres, zatrucie pokarmowe lub zażywanie niektórych leków. Jeśli jednak biegunka trwa dłużej niż 2 doby albo gdy w kale pojawi się krew, należy od razu udać się do lekarza. Może to bowiem zwiastować zapalenie jelit, nadczynność tarczycy lub niewydolność zewnątrzwydzielniczą trzustki.
Dieta przy biegunce – jadłospis
Śniadanie: zupa krem z marchwi z kaszą jaglaną
Drugie śniadanie: garść suszonych moreli
Obiad: pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym
Podwieczorek: kilka sucharków
Kolacja: kleik ryżowy
Dieta przy biegunce – przepisy
Zupa krem z marchwi z kaszą jaglaną. W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wrzucamy do środka posiekany por. Gdy się zeszkli, do garnka dodajemy także starte warzywa: marchew, seler oraz pietruszkę. Dodajemy też przyprawy, kropimy sokiem z cytryny, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym. Łososia oraz szpinak należy drobno posiekać, a następnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Z tak powstałej masy formujemy pulpeciki, które wykładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Całość powinna piec się przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. W międzyczasie możemy ugotować ryż, na którym będziemy wykładać nasze pulpeciki.
Jakub Ruźniak
Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze