Dieta kapuściana - efekty, jadłospis i przepis na zupę z kapusty
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta kapuÅ›ciana zapewnia szybki spadek masy ciaÅ‚a, a jej zaletÄ… jest to, że nie ma w niej miejsca na gÅ‚odówkÄ™. Jakie sÄ… zasady tej diety, jakie daje efekty i jak skomponować jadÅ‚ospis, by wÅ‚aÅ›ciwie jÄ… stosować?
Dieta kapuÅ›ciana — co to jest?
Dieta kapuÅ›ciana jest popularnÄ… dietÄ… odchudzajÄ…cÄ…, która zyskaÅ‚a rozgÅ‚os dziÄ™ki byÅ‚emu prezydentowi RP Aleksandrowi KwaÅ›niewskiemu — z tego powodu można również spotkać inne jej nazwy, czyli "dieta prezydencka" albo "dieta KwaÅ›niewskiego". Odpowiednio stosowana gwarantuje spory spadek masy ciaÅ‚a — nawet kilka kilogramów w ciÄ…gu tygodnia. Jest tania i niezwykle prosta w przygotowaniu. PodstawÄ… diety kapuÅ›cianej jest przygotowana samodzielnie zupa z kapusty.
Dieta kapuÅ›ciana — zasady
Zasady diety kapuÅ›cianej sÄ… proste — spożywa siÄ™ głównie zupÄ™ z kapusty, ale można nieco urozmaicać to 7-dniowe menu wybranymi produktami. Dozwolone jest zjedzenie niewielkiej iloÅ›ci Å›wieżych owoców (jak truskawki, arbuz, melon, pomaraÅ„cze czy jabÅ‚ka), a także warzyw (zakazane sÄ… tylko strÄ…kowe).
Dodatkowo można pozwolić sobie na maÅ‚Ä… ilość nabiaÅ‚u, chudego miÄ™sa i kaszy lub ryżu. Dużą zaletÄ… tej diety jest brak gÅ‚odówki — jeÅ›li pojawia siÄ™ uczucie gÅ‚odu, można jeść zupÄ™ z kapusty w dowolnej iloÅ›ci. I nie wolno zapominać o piciu wody — co najmniej 2 litry wody niegazowanej w ciÄ…gu doby. Podczas stosowania diety kapuÅ›cianej zakazane jest picie alkoholu, jedzenie cukru i produktów zawierajÄ…cych cukier, tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych oraz czerwonego miÄ™sa.
Dieta kapuściana - efekty
Stosowanie diety kapuÅ›cianej przynosi niezwykle szybkie efekty w postaci utraty wagi — nawet 5–8 kg w tydzieÅ„. Nie jest to jednak 5 czy 7 kilogramów utraconej tkanki tÅ‚uszczowej, a jedynie pozbycie siÄ™ wody, wzglÄ™dnie zÅ‚ogów z organizmu. Niestety najczęściej bywa tak, że po zakoÅ„czeniu tygodniowej diety bÅ‚yskawicznie wraca siÄ™ do wagi sprzed odchudzania. Mimo tego, że kapusta jest zdrowym warzywem, to nie powinna stanowić podstawy odżywiania.
Dlatego nie powinno siÄ™ tej diety stosować dÅ‚użej niż 7 dni — po tygodniu zaleca siÄ™ skorzystanie z innej diety niskokalorycznej. Zwolennicy diety kapuÅ›cianej podkreÅ›lajÄ… jej inne zalety — korzystnie wpÅ‚ywa na regulacje pracy ukÅ‚adu pokarmowego, pomaga w oczyszczaniu jelit i dziaÅ‚a moczopÄ™dnie.
Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis
Dzień 1:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - pomidory ze szczypiorem
Obiad - jabłko
Kolacja - zupa kapuściana wg przepisu
Dzień 2:
Śniadanie - sałatka z rukoli, papryki, pomidora, kilka młodych surowych marchewek, z cytryną i odrobiną oliwy
Drugie śniadanie - pomarańcza
Obiad - zupa kapuściana
Kolacja - 2 ziemniaki pieczone w mundurkach z dodatkiem masła
Dzień 3:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - truskawki
Obiad - gotowane brokuły z kalafiorem
Kolacja - zupa kapuściana wg przepisu
Dzień 4:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - koktajl z melona i kiwi
Obiad - gotowany kalafior
Kolacja - 2 szklanki odtłuszczonego mleka
Dzień 5:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - jabłko lub pomarańcza
Obiad - 200 g gotowanego lub pieczonego indyka
Kolacja - 6 pomidorów
Dzień 6:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - sok owocowy
Obiad - 200 g chudego gotowanego lub pieczonego mięsa
Kolacja - cukinia pieczona z bakłażanem
Dzień 7:
Śniadanie - zupa kapuściana wg przepisu
Drugie śniadanie - koktajl z arbuza i melona
Obiad - kasza z pieczonymi warzywami: cukinia, papryka, marchew
Kolacja - zupa kapuściana wg przepisu
Dieta kapuÅ›ciana — przepis na zupÄ™ kapuÅ›cianÄ…
Jest wiele przepisów na zupę kapuścianą, która będzie dozwolona przy stosowaniu tej diety. Większość z nich będzie spełniała wymogi diety, różnią się jedynie szczegółami takimi jak ilość warzyw czy przyprawy. Poniżej jeden z bardziej popularniejszych i sprawdzonych przepisów.
Składniki:
główka kapusty
2 duże cebule
1 seler
4 marchewki średniej wielkości
1 zielona papryka
2 puszki pomidorów
2 litry wody
oraz przyprawy: kminek, majeranek, pieprz, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę należy umyć i poszatkować, warzywa obrać i pokroić w kostkę. Następnie wszystko włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać ulubione przyprawy (bez soli) i gotować na wolnym ogniu. Mniej więcej po 15 minutach dodać pomidory z puszki. Całość dalej należy gotować do czasu aż warzywa staną się miękkie.
DD
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze