Dieta norweska - efekt w 14 dni. Przepisy i jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuDieta norweska uważana jest za bardzo monotonną, gdyż podstawą jej jadłospisu są jajka i grejpfruty. Wyjątek stanowią przepisy obiadowe, kiedy można zjeść mięso. Jednakże przewidywane efekty w utracie masy wydają się warte wyrzeczeń, choć mają również swoje wady.
Dieta norweska — zasady
Podstawową zasadą diety norweskiej jest, aby nie łączyć w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów, co ma zwiększać metabolizm organizmu i przyspieszać utratę masy. W ciągu dnia możemy zjeść śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad — kolacja w diecie norweskiej nie jest przewidziana. Rygor ten należy utrzymać przez 14 dni, a w tym czasie nie można podjadać między posiłkami, gdyż cały wysiłek pójdzie na marne. Ponownie to diety norweskiej możemy przystąpić po roku po zakończeniu dwutygodniowego cyklu.
Dieta norweska — efekty
Dzięki diecie norweskiej możliwe jest zrzucenie 10, a czasem nawet 14 kg w ciągu dwóch tygodni. Jednak warto mieć na uwadze fakt, iż tkanka tłuszczowa nie ulega redukcji podczas tej diety. Zmniejsza się za to masa mięśniowa, a także dochodzi do utraty wody, co może prowadzić do omdleń. Z tego powodu odradza się wykonywanie ćwiczeń fizycznych podczas stosowania diety norweskiej, gdyż może to tylko pogorszyć stan naszego organizmu.
Dieta norweska nie jest też idealnie zbilansowana. Opiera się głównie na gotowanych jajkach i grejpfrutach, co powoduje niedobory witamin i minerałów. Co więcej dieta ta przewiduje większe spożycie jajek niż zaleca to Światowa Organizacja Zdrowia, a to może powodować wzrost poziomu cholesterolu we krwi.
Dieta norweska — jadłospis
Jadłospis diety norweskiej jest bardzo monotonny. Każdego dnia na śniadanie spożywamy jedynie 1–2 jajka ugotowane na twardo oraz grejpfruta. Drugie śniadanie (spożywane kilka godzin później) wygląda dokładnie tak samo, ale dodajemy do tego napój w postaci herbaty lub słabej kawy (warto też pamiętać, aby w ciągu całego dnia wypijać co najmniej 2 litry płynów).
Nieco bardziej urozmaicone są obiady. Możemy bowiem przyrządzić sobie surówkę warzywną (bez dodatków jakichkolwiek sosów), gotowaną wołowinę, kotlety z kurczaka, ryba czy zupa jarzynowa – a do tego dodatki w postaci jajek, selera naciowego, pomidorów czy gotowanego szpinaku.
Dieta norweska — przepisy
Stosując przepisy diety norweskiej należy przede wszystkim pamiętać, aby jajka były ugotowane (na miękko lub na twardo), a mięsa nie wolno smażyć — może być ono opiekane, gotowane czy grillowane, ale pod żadnym pozorem nie może być smażone. Należy również ograniczyć użycie soli, co dla wielu osób może być argumentem, że dieta norweska jest nie tylko monotonna, ale i pozbawiona smaku.
Przepisy jednak są wyjątkowo proste. Na przykład jeden z obiadów to dwa kotlety z kurczaka (choć równie dobrze mogą być jagnięce lub z indyka). Można je grillować na patelni albo opiekać w piekarniku — w zależności od gustu. Jako dodatek dodajemy seler naciowy, pomidor, ogórki, a do popicia herbatę lub słabą kawę.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze