Dieta zupowa - co to jest? Efekty, zasady i przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta zupowa to sposób odżywiania opierający się na jedzeniu wyłącznie zup. Jest prosta i tania. Jakie daje efekty? Poznaj zasady tej diety, przepisy i dowiedz się, ile możesz dzięki niej schudnąć.
Dieta zupowa — co to jest?
Dieta zupowa polega na jedzeniu warzywnych zup przez cały cykl odchudzania. Daje świetne efekty polegające na oczyszczeniu organizmu z toksyn, pomaga również w zrzucaniu wagi. Jest uznawana za zdrową, ponieważ zupy przygotowywane są z warzyw, ale można do nich dodawać również inne składniki. Nie dopuszcza do głodówki i można stosować ją przez wiele tygodni.
Dieta zupowa — zasady
Dieta zupowa zakłada spożywanie wszystkich posiłków w formie płynnej zupy. Zupy mogą być przygotowane z wielu składników — nie ma w tym przypadku zbyt dużych ograniczeń. Zupy mogą być gotowane na chudym mięsie czy rybach, a także na samych warzywach. Można dodawać do nich rośliny strączkowe, kasze czy makarony, przy zastrzeżeniu, że jest to dodatek, a większość porcji wypełnia płynna zupa.
Zupy można także przyprawić ulubionymi ziołami, nie zawierającymi glutaminianu sodu, z dodatkiem małej ilości soli. Możemy je zaprawiać niskotłuszczową śmietaną, mlekiem bądź jogurtem. Nie powinno się natomiast używać zasmażek lub zagęszczania mąką. Jeśli zupa została przyrządzona na samych warzywach, można dodać do niej trochę tłuszczu, np. w postaci łyżki masła.
Przy diecie zupowej mniej istotne jest liczenie kalorii — o wiele większą wagę należy przywiązywać do jakości spożywanych zup, regularności posiłków i ich ilości. Na diecie nie głodujemy — zupę jemy, jeśli tylko poczujemy głód, może to być nawet 7 razy w ciągu dnia.
Autorzy diety zalecają, by do południa jeść zupy bardziej kaloryczne, a po południu i pod wieczór te o mniejszej kaloryczności. Dietę można stosować przez kilka lub kilkanaście tygodni, jest uznawana za bezpieczną dla zdrowia.
Dieta zupowa — efekty
Dieta zupowa ma przede wszystkim pomóc w oczyszczeniu organizmu i przyspieszeniu metabolizmu. Jest skuteczna również w przypadku osób, które chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. A schudnąć można sporo — wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu, ale standardowo i bezpiecznie chudnie się około 1–2 kg w ciągu tygodnia.
Są oczywiście osoby, które chudną, szczególnie w początkowych tygodniach diety, o wiele więcej. Jednak utrata masy ciała nie jest celem dla diety zupowej, a raczej jest traktowana jako skutek uboczny takiego sposobu odżywiania. Zupy są z założenia lekkostrawne, smaczne, pożywne i bogate w wiele składników odżywczych. Są również świetne jako uzupełnianie płynów w organizmie — pomagają w nawadnianiu organizmu.
Dieta zupowa — jadłospis i przepisy
Dieta zupowa ma dość prosty jadłospis, ponieważ każdy posiłek to zupa warzywna. Może być oczywiście z dodatkiem kaszy, jajek czy mięsa, ale zawsze jest to zupa. Nie ma zatem znaczenia czy w ciągu dnia zjemy zupę kalafiorową, ogórkową, dyniową czy kapuścianą. Zupy można dowolnie mieszać, warto jednak zwracać uwagę na różnorodność składników.
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
kalafior, marchew, pietruszka, ziemniaki, woda z ogórków kiszonych, koperek, przyprawy — sól, pieprz, kozieradka.
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy bulion warzywny — gotujemy marchew, pokrojone w kostki ziemniaki, pietruszkę, seler, por, cebulę, dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy bulion na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa staną się bardziej miękkie. Następnie dodajemy podzielonego na drobne różyczki kalafiora i niewielką ilość wody z ogórków kiszonych. Wywar doprawiamy jeszcze według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.
Przepis na zupę z kapusty
Jest wiele przepisów na zupę kapuścianą, która będzie dozwolona przy stosowaniu tej diety. Większość z nich będzie spełniała wymogi diety, różnią się jedynie szczegółami, takimi jak ilość warzyw czy przyprawy. Poniżej jeden z bardziej popularnych i sprawdzonych przepisów.
Składniki:
główka kapusty
2 duże cebule
1 seler
4 marchewki średniej wielkości
1 zielona papryka
2 puszki pomidorów
2 litry wody
oraz przyprawy: kminek, majeranek, pieprz, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę należy umyć i poszatkować, warzywa obrać i pokroić w kostkę. Następnie wszystko włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać ulubione przyprawy (bez soli) i gotować na wolnym ogniu. Mniej więcej po 15 minutach dodać pomidory z puszki. Całość dalej należy gotować do czasu, aż warzywa staną się miękkie.
DD
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze