Mąka sojowa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOstatnio przechadzając się między sklepowymi regałami natrafiłam na bardzo ciekawy produkt: mąkę sojową.
Pomimo, że z tym produktem spotkałam się pierwszy raz, postanowiłam go kupić i w domu wypróbować, co można z nim zrobić. Ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrego jakościowo białka, mąka sojowa może stanowić niecodzienny produkt śniadaniowego użycia: można zrobić z niej wysokobiałkowe placki, wystarczy wymieszać ją z kilkoma łyżkami mleka, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Z dodatkiem owoców (np. jabłek, malin, truskawek lub jagód) albo syropu klonowego. Dodatkowo można używać ją jako zagęszczacza do zup i sosów. Może stanowić zastępstwo dla jajek.
Mąka sojowa ma lekko orzechowy smak, wypieki przy jej użyciu szybko nabierają brązowego koloru. Jest miękka i puszysta.
Zobacz też: Niskokaloryczne wegańskie śniadania
Jej kaloryczność jest bardzo podobna do mąki pszennej, to natomiast, co ją zdecydowanie odróżnia, to ilość białka. W mące sojowej jest go 45 g na 100 g produktu! W tradycyjnej, pełnoziarnistej mące jest go 13 g. Z tego względu mąka sojowa będzie bardzo sycącym produktem. Pod kątem zawartości błonnika również wyprzedza mąkę pszenną: 11.9 g i odpowiednio 10.7 g.
Autor: Anna Kowalik, Coach Zdrowia
Źródło: potrafiszschudnac.pl
Źródło: https://potrafiszschudnac.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze