Mąka sojowa
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Ostatnio przechadzając się między sklepowymi regałami natrafiłam na bardzo ciekawy produkt: mąkę sojową.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Pomimo, że z tym produktem spotkałam się pierwszy raz, postanowiłam go kupić i w domu wypróbować, co można z nim zrobić. Ze względu na wysoką zawartość bardzo dobrego jakościowo białka, mąka sojowa może stanowić niecodzienny produkt śniadaniowego użycia: można zrobić z niej wysokobiałkowe placki, wystarczy wymieszać ją z kilkoma łyżkami mleka, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
Śniadania na diecie — garść informacji
Z dodatkiem owoców (np. jabłek, malin, truskawek lub jagód) albo syropu klonowego. Dodatkowo można używać ją jako zagęszczacza do zup i sosów. Może stanowić zastępstwo dla jajek.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Mąka sojowa ma lekko orzechowy smak, wypieki przy jej użyciu szybko nabierają brązowego koloru. Jest miękka i puszysta.
Zobacz też: Niskokaloryczne wegańskie śniadania
Jej kaloryczność jest bardzo podobna do mąki pszennej, to natomiast, co ją zdecydowanie odróżnia, to ilość białka. W mące sojowej jest go 45 g na 100 g produktu! W tradycyjnej, pełnoziarnistej mące jest go 13 g. Z tego względu mąka sojowa będzie bardzo sycącym produktem. Pod kątem zawartości błonnika również wyprzedza mąkę pszenną: 11.9 g i odpowiednio 10.7 g.
Autor: Anna Kowalik, Coach Zdrowia
Źródło: potrafiszschudnac.pl
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Źródło: https://potrafiszschudnac.pl
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze