Syrop klonowy na odchudzanie. Czy warto stosować syrop klonowy na diecie?
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzySłodki, aromatyczny i całkowicie naturalny. Syrop klonowy zyskuje coraz większą popularność nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto stosować syrop klonowy na odchudzanie.
Wiele osób poszukuje informacji na temat syropu klonowego. W wyszukiwarkach wpisują frazy "syrop klonowy dieta", "syrop klonowy odchudzanie", "syrop klonowy cukrzyca", czy też "syrop klonowy czy jest zdrowy?"
Syrop klonowy — indeks glikemiczny. Reguluje poziom cukru we krwi
Brzmi dziwnie, ale to prawda — słodki syrop klonowy może pomóc osobom z cukrzycą! Ma niższy indeks glikemiczny od zwykłego białego cukru, a przy tym dostarcza organizmowi antyoksydantów, witamin i minerałów. Dlaczego warto go jeść podczas odchudzania? Dzięki temu, że nie podnosi gwałtownie cukru we krwi, chroni przed napadami głodu i spadkami energii. Dodając odrobinę syropu klonowego do śniadania, mamy więc pewność, że nie będziemy mieć ochoty na nic słodkiego przez kilka godzin.
Zawiera cynk i magnez
Naukowcy od wielu lat badają syrop klonowy. Okazuje się, że słodki kanadyjski produkt zawiera aż 54 związki dobre dla zdrowia. Jeśli próbujesz schudnąć, szczególnie ważny jest magnez, który podnosi poziom testosteronu w organizmie – to z kolei wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej i budowę mięśni.
Kolejnym składnikiem, który ułatwia odchudzanie jest cynk. Irańscy naukowcy odkryli, że osoby otyłe schudły i obniżyły wskaźnik BMI dzięki suplementom z cynkiem. Związki mineralne lepiej przyswajają się z naturalnych źródeł, dlatego warto sięgnąć po produkty zawierające cynk, np. syrop klonowy.
Pomaga na problemy trawienne
Syrop klonowy poleca się pacjentom z zespołem drażliwego jelita, ponieważ ułatwia trawienie i nie podrażnia układu pokarmowego. Warto go spożywać również w czasie odchudzania, ponieważ trawi się łatwiej niż cukier, a przy tym łagodzi wzdęcia i uczucie dyskomfortu.
Zamiast miodu?
Zaczynając odchudzanie najczęściej rezygnujemy ze słodyczy oraz białego cukru, który niweczy trudy treningów. Zamiast niego do menu włączamy miód, syrop z agawy, ksylitol czy stewię. Do listy „dobrych słodzików” warto dodać również syrop klonowy. Dlaczego? Ma mniej kalorii niż miód (jedna łyżka to 55 kalorii, miodu – 64), a przy tym ważne dla zdrowia składniki, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo. Poza tym działa przeciwzapalnie i jest skarbnicą antyoksydantów.
Kupując syrop klonowy należy szukać produktów jak najmniej przetworzonych, bez dodatkowego cukru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, owsianki, deserów.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze