Owsianka na śniadanie - 5 fit śniadań z płatków owsianych
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 7 komentarzyOwsianka na śniadanie odchudza, odmładza i dostarcza energii. Płatki owsiane są źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz związków mineralnych, zwłaszcza magnezu i selenu. Fit owsianka, owsianka dietetyczna, płatki owsiane z jogurtem - propozycji na smaczne i zdrowe śniadanie jest mnóstwo. Sprawdź, jak przygotować płatki owsiane na śniadanie.
Płatki owsiane przepisy
Tradycyjna owsianka
Owsianka już dawno przestała kojarzyć się z szaroburą breją bez smaku. Dzięki odpowiednim dodatkom może stać się pyszną propozycją na wartościowe śniadanie. Orzechy, owoce, bakalie — możliwości urozmaicenia tego dania są nieograniczone. Wielkim atutem owsianki jest to, że każdego dnia może smakować inaczej.
Owsianka z migdałami
- 3 łyżki płatków owsianych górskich;
- 100 mililitrów mleka (może być roślinne) lub wody;
- garść migdałów;
- garść suszonej żurawiny;
- garść borówek;
- 1 łyżeczka miodu;
- cynamon.
Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż wchłoną płyn, a owsianka stanie się gęsta (zajmie to kilka minut). Następnie dosładzamy miodem, dodajemy cynamon i mieszamy. Wierzch owsianki posypujemy migdałami, żurawiną i owocami.
Nocna owsianka
To propozycja dla osób, które rano nie mają czasu na przygotowywanie posiłku. Owsiankę przyrządza się wieczorem, wstawia do lodówki, a rano śniadanie jest gotowe. Proste, szybkie i pyszne!
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka syropu klonowego;
- pół banana;
- świeże maliny;
- wiórki kokosowe.
W miseczce lub słoiku mieszamy płatki z jogurtem i syropem klonowym. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano do płatków dodajemy banana, maliny oraz wiórki kokosowe.
Smoothie śniadaniowe
Rano nie masz ochoty na porządne śniadanie? Świetnie sprawdzi się odżywczy koktajl, dzięki któremu nie wyjdziesz z domu z pustym żołądkiem. Dodatek płatków owsianych i masła orzechowego sprawia, że smoothie zapewnia dawkę energii potrzebnej o poranku.
Smoothie z bananem i płatkami owsianymi
- 1 szklanka mleka (może być roślinne);
- 1 banan;
- 2 łyżki płatków owsianych;
- 1 łyżka masła orzechowego.
Składniki koktajlu umieścić w blenderze i miksować, aż napój będzie miał gładką konsystencję.
Placuszki owsiane
Lubisz naleśniki i amerykańskie pancakes? Dzięki płatkom owsianym możesz przygotować zdrowszą wersję tego śniadania. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować sycące danie idealne na poranny posiłek.
Owsiane placki z owocami
- ¾ szklanki płatków owsianych;
- 2 jajka;
- łyżeczka miodu;
- olej kokosowy do smażenia.
Jajka roztrzepać widelcem i dokładnie wymieszać z płatkami owsianymi. Dosłodzić miodem. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, aż będą rumiane z obu stron. Podawać z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, np. pestkami granatu.
Granola śniadaniowa
Lubisz musli? Gotowe płatki zawierają zwykle dodatkowy cukier, barwniki i konserwanty. Lepszym pomysłem jest samodzielnie przygotowanie granoli w domu. Możesz zrobić więcej musli w weekend, aby przez cały tydzień mieć pod ręką słoik chrupiących płatków. Granola świetnie smakuje z jogurtem naturalnym albo mlekiem.
Chrupiąca domowa granola
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich;
- 1 szklanka posiekanych orzechów (migdały, włoskie, nerkowce);
- 1 szklanka ulubionych nasion (pestki dyni, słonecznika, sezam);
- 0,5 szklanki rodzynek;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka suszonego imbiru;
- 4 łyżki miodu;
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- szczypta soli morskiej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszać płatki owsiane z orzechami, pestkami, rodzynkami. W małym rondelku podgrzać olej kokosowy z miodem i przyprawami, a następnie wymieszać z płatkami. Granolę rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut, a w tym czasie 2–3 razy wymieszać płatki z orzechami. Wystudzić i przesypać do słoika. Podawać z jogurtem greckim i świeżymi owocami.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze