Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temu • 1 komentarzWszyscy jak mantrę powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To prawda, ale tylko wtedy, gdy składniki, z których przygotowujemy pyszne poranne danie są wartościowe i zapewniają energię na resztę dnia. Polecamy Wam śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej. Z poniższego tekstu dowiecie się także, czy płatki kukurydziane na śniadanie są lepsze niż płatki owsiane na śniadanie.
Zamiast więc sięgać po słodkie płatki śniadaniowe z mlekiem lub drożdżówkę, wybierzmy raczej takie danie, które nie tylko sprawi, że będziemy mieć ochotę na rozpoczęcie nowego dnia, ale spowoduje, że do lunchu i obiadu nie zaznamy uczucia głodu.
Zmora dzieciństwa
Owsianka - jedni nie cierpią jej z powodu przykrych wspomnień z najmłodszych lat życia, inni nie wyobrażają sobie dnia bez miseczki wypełnionej zdrowymi płatkami.
Badania opublikowane w "Annals of Nutrition & Metabolism" pokazały, że wybór owsianki na śniadanie sprawia, iż na obiad zjemy o 30 proc. mniej pożywienia. Jak to zbadano?
Zobacz też: Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii
Eksperymenty nad owsianką. Alternatywa dla owsianki — płatki kukurydziane
Dla tych, którzy nie cierpią płatków owsianych, alternatywą mogą być płatki kukurydziane. Pojawia się jednak pytanie: czy płatki kukurydziane są zdrowe?
Jeśli na śniadanie zjemy płatki kukurydziane, które powstają wyłącznie z kukurydzy, to może to być świetna alternatywa dla owsianki. Warto jednak spojrzeć na skład produktu. Jeśli płatki kukurydziane zawierają dodatki, konserwanty, wzmacniacze smaku, wówczas lepiej sięgnąć po klasyczną owsiankę.
We wspomnianym wyżej badaniu naukowcy podzielili 36 mężczyzn i kobiet na trzy grupy po 12 osób. Jednej grupie zalecili zjadanie na śniadanie płatków owsianych, drugiej — płatków kukurydzianych. Ostatnia grupa miała całkowicie pomijać poranny posiłek.
Przez kolejne trzy godziny badani byli pytani o swoje odczucie głodu, pobierano też od nich próbki krwi, aby śledzić poziom glukozy i insuliny. Następnie podano im lunch w płynnej postaci, który mieli pić dopiero, gdy odczują głód.
Grupa, która zjadła płatki owsiane na śniadanie była nie tylko mniej głodna przez cały poranek, ale też skonsumowała o ok. 31 proc. mniej kalorii w czasie obiadu, mimo że najbardziej kaloryczne śniadanie spożyła grupa, która jadła płatki kukurydziane.
Czego to dowodzi? Owsianka zatrzymuje się w żołądku na dłużej, prawdopodobnie z powodu dużej zawartości błonnika. Niestety płatki kukurydziane są ubogie w ten składnik.
Zobacz też: Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane?
Płatki owsiane a pełny żołądek
Skąd to wiadomo? Do miseczki z owsianką i płatkami kukurydzianymi badacze wrzucili tabletkę przeciwbólową i mierzyli poziom paracetamolu we krwi.
W ten sposób sprawdzali, jak długo paracetamol, a wraz z nim jedzenie, zatrzymał się w żołądkach uczestników. Okazało się, że jego poziom w grupie "owsiankowej" osiągnął szczyt znacznie później niż w innych grupach.
Naukowcy dali nam więc kolejny argument przekonujący do jedzenia owsianki. Zaskakujące w przeprowadzonym badaniu było jednak to, że osoby, które spożywały płatki kukurydziane na śniadanie, przyjmowały tyle samo kalorii, co osoby z grupy, która nie jadła śniadania.
Taki wynik tłumaczą tym, że płatki kukurydziane mają mało błonnika i spożywane razem z mlekiem prowadzą do szybkiego skoku poziomu cukru we krwi. Spada on równie szybko, co z kolei powoduje powstawanie uczucia głodu.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze