Olej kokosowy - jak jeść, jak go stosować?
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyUznawany za najzdrowszy olej na świecie. Uniwersalny, naturalny i zdrowy. Warto mieć słoik oleju kokosowego w domu - przyda się nie tylko w kuchni. Oto cztery najlepsze zastosowania. Olej kokosowy - jak jeść, jak stosować doustnie? Wyjaśniamy.
Do gotowania
Dietetycy nie mają wątpliwości, że olej kokosowy to najlepszy rodzaj tłuszczu do smażenia. Nawet w wysokich temperaturach nie zmienia właściwości i jest bezpieczny. Poza tym zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dodając olej kokosowy do potraw, wzbogacamy je o porcję zdrowych składników.
Do pielęgnacji skóry
Lubisz naturalne kosmetyki? Nie musisz wydawać fortuny na ekologiczne produkty — wystarczy olej kokosowy, który można stosować na wiele sposobów. Sprawdza się jako maseczka do włosów, serum na rozdwojone końcówki, balsam do ciała, a nawet jako produkt do demakijażu! Świetnie nawilża i odżywia skórę, dzięki czemu staje się gładka, elastyczna i promienna.
Na odchudzanie
Próbujesz schudnąć? Koniecznie uzupełnij kuchenne szafki o olej kokosowy. Zawiera składniki, które stymulują spalanie tkanki tłuszczowej, hamują ochotę na podjadanie i dodają energii.
Chociaż wydaje się, że podczas odchudzania należy unikać olejów, to tak naprawdę organizm potrzebuje zdrowych tłuszczów, aby pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wystarczy jedna łyżka stołowa oleju kokosowego dziennie, by wspomóc procesy metaboliczne. Jak go jeść? Można dodawać go do koktajli, kawy albo po prostu jeść solo.
Na odporność i zdrowie
Olej kokosowy to jeden z najlepiej przebadanych produktów — powstało ponad 1500 różnych analiz naukowych dotyczących niezwykłego oleju. Dotychczas udowodniono, że regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża ciśnienie tętnicze i redukuje poziom cholesterolu. Olej kokosowy działa przeciwzapalnie i jest źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni organizm przed szkodliwym wpływem środowiska i wolnymi rodnikami. Pozytywnie wpływa również na mikroflorę jelitową, co przekłada się na lepsze trawienie.
Przekonany, aby zacząć stosować olej kokosowy? Upewnij się, że produkt jest nierafinowany i tłoczony na zimno — taki olej ma najwięcej prozdrowotnych właściwości.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze