Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie
ANGELIKA BOROWSKA • dawno temuMateriał sponsorowany przez Oleofarm
Naturalne oleje roślinne są bogactwem cennych składników odżywczych, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród olejów o szczególnych właściwościach wyróżnić należy olej z czarnuszki. Złocisty płyn o charakterystycznym smaku od wieków wykorzystywany jest do leczenia różnych schorzeń, na przykład objawów alergii czy problemów skórnych. Jakimi właściwościami wyróżnia się olej z czarnuszki? W jaki sposób go stosować? Jakie oleje z ziaren czarnuszki oferuje Oleofarm – ceniona marka naturalnych suplementów, syropów i olejów? Sprawdź!
Olej z czarnuszki: „złoto faraonów” w Twojej kuchni
Czarnuszka, znana również jako kmin czarny, kminek egipski czy kolendra siewna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny jaskrowatych. Naturalnie występuje przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich oraz w zachodniej Azji. Potencjał drzemiący w czarnuszce, a dokładniej – w jej nasionach, dostrzegli już ludzie starożytni, przede wszystkim Egipcjanie. Ze względu na swoje szerokie właściwości prozdrowotne, czarnuszka zyskała miano „płynnego złota faraonów”.
Drogocenny olej wytwarza się metodą na zimno z nasion znajdujących się w owocach czarnuszki. Uzyskany olej ma ciemną, miodową lub nawet brunatną barwę, lekko gorzkawy smak i wyrazisty, korzenny zapach. Aby płyn nie stracił swoich cennych właściwości, należy przechowywać go w ciemnej butelce, z dala od światła słonecznego. Olej z czarnuszki może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. W obu przypadkach jego działanie jest fenomenalne.
Co kryje w sobie olej z czarnuszki?
Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki wynikają z jego bogatego składu. 85% „płynnego złota” stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, omega-9 oraz, w najmniejszej ilości, kwas omega-3. Zdrowe kwasy tłuszczowe odgrywają niezwykle ważną rolę w wielu procesach toczących się w organizmie. Warto szczególnie dbać o ich podaż, ponieważ ludzkie ciało nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Oprócz kwasów tłuszczowych olej z czarnuszki zawiera witaminy A, E, C i z grupy B, beta-karoten, biotynę, fitosterole, aminokwasy, saponiny, wapń, magnez, żelazo, selen, sód, potas i cynk. Szczególnie cennym składnikiem oleju pozyskiwanego z ziaren czarnuszki jest olejek eteryczny, który zawiera w sobie między innymi limonen, tymochinon, tymol oraz tymohydrochinon. To właśnie te składniki odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne i antyhistaminowe właściwości oleju z czarnuszki.
Jak olej z czarnuszki działa na organizm?
Olej z czarnuszki jest kompleksowym wsparciem organizmu. Specjaliści zaznaczają, że olej uzyskany w procesie tłoczenia ziaren czarnuszki łagodzi uciążliwe objawy alergii i nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki olejkom eterycznym zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę łatwiej odkrztusić.
Ponadto regularne stosowanie oleju zwiększa aktywność układu odpornościowego, łagodzi dolegliwości trawienne (na przykład refluks, wzdęcia), wspomaga pracę wątroby oraz obniża poziom „złego” cholesterolu i cukru we krwi, pomaga unormować cykl menstruacyjny. Czarnuszka zmniejsza stres oksydacyjny i pomaga utrzymać prawidłowe tętno i ciśnienie krwi. Olej z czarnuszki może okazać się nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania. Liczne badania dowodzą, że u osób zmagających się z otyłością i nadwagą przyjmowanie oleju zmniejsza uczucie łaknienia.
Roślinny olej polecany jest osobom zmagającym się ze zmianami skórnymi różnego typu. Stosowany zewnętrznie łagodzi trądzik, objawy atopowego zapalenia skóry, łupież i łuszczycę. Cienka warstwa oleju zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz łagodzi rumień posłoneczny. Marzysz o lśniących, mocnych i dobrze nawilżonych włosach? Wprowadź do codziennej pielęgnacji olejowanie włosów przy pomocy naturalnego specyfiku z czarnuszki!
Oleofarm – olej z czarnuszki w płynie i kapsułkach
Olej z czarnuszki może być stosowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ilość przyjmowanego oleju należy stopniowo zwiększać. Zacznij od kilku kropel dziennie, a docelowo przyjmuj jedną łyżeczkę oleju rano i drugą wieczorem. Olej doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek i surówek, past warzywnych, dressingów i dań na bazie twarogu.
Aby suplementacja przyniosła jak najlepsze efekty, wybierz ekologiczny olej tłoczony na zimno. Wysokiej jakości olej z czarnuszki oferuje Oleofarm. W ofercie cenionego producenta znajdziesz olej w postaci płynnej oraz łatwych do połknięcia tabletek. Kapsułki z olejem z czarnuszki szczególnie dobrze sprawdzą się u osób, którym smak surowego oleju nie przypadł do gustu.
Materiał sponsorowany przez Oleofarm
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze