Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Prunus domestica to śliwa domowa występująca na świecie w ponad 6 tys. odmian. Wszystkie z nich są krzyżówkami dzikich śliw: tarniny, ałyczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To właśnie ich owoce tak zafascynowały Europejczyków, że postanowili uzyskać z nich odmiany jadalne. Dziś śliwki są niezastąpione w kuchni. Możemy tworzyć z nich kompoty, marmolady, dżemy, powidła, sorbety, marynaty i sosy. Śliwki nie tylko poprawiają smak potraw, ale także posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości – regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, są źródłem wielu witamin i błonnika. Dowiedz się, które odmiany są najbardziej wartościowe dla organizmu.
Ten artykuł ma 6 stron:


Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze