Olej rzepakowy nową nadzieją w leczeniu otyłości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJak mówi profesor dietetyki Penny Kris-Etherton, tak zwany tłuszcz trzewny lub brzuszny zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny i cukrzycę. Tymczasem tłuszcze nienasycone zawarte w oleju rzepakowym zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej, odwracając negatywne efekty uboczne związane z otyłością.
Badacze pod kierownictwem profesor Kris-Etherton dowiedli, że już po jednym miesiącu stosowania diety z użyciem oleju rzepakowego uczestnicy eksperymentu schudli około 11 kilogramów. Naukowcy opublikowali swoje dowody w magazynie "The Obesity Society's Annual Scientific Meeting", jednocześnie zauważając, że utracona tkanka nie przenosi się w inne miejsca ciała. "Zasadniczo nie jest możliwe pozbycie się tłuszczu tylko z jednego miejsca" - zaznacza profesor Kris Etherton.
Olej rzepakowy zawiera wysoce nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają szczególne znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę. Związki te mają predyspozycje do działania właśnie w obrębie tułowia. Aby uzyskać efekt utraty masy ciała, kierownik badań sugeruje wykorzystanie oleju do pieczenia, jako dodatku do smoothie czy też jako składnik dressingów do sałatek.
Badacze testowali różne rodzaje oleju wśród 101 uczestników eksperymentu. Każdy z nich stosował przez 4 tygodnie jeden rodzaj — klasyczny rzepakowy, rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, rzepakowy o wysokiej zawartości kwasu oleinowego z DHA, a także olej z kukurydzy, krokosza barwierskiego i lnu.
Po każdym okresie stosowania diety, uczestnicy mieli miesiąc przerwy i rozpoczynali kolejny cykl. Osoby biorące udział w doświadczeniu spożywały dziennie 2 koktajle, które zawierały odpowiednią ilość oleju wyliczaną na podstawie indywidualnego zapotrzebowania na energię każdego uczestnika. Przykładowo, przy zapotrzebowaniu dziennym około 3000 kalorii, podawano 60 g oleju zapewniając tym samym 18 procent energii na cały dzień.
Każdy koktajl oprócz właściwego oleju zawierał pomarańcze, beztłuszczowe mleko, mrożone, niesłodzone truskawki. Posiłki były zbilansowane tak, aby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Wszyscy uczestnicy badania cierpieli na otyłość typu brzusznego (zwiększenie obwodu talii) lub byli zagrożeni rozwojem zespołu metabolicznego, cukrzycy typu drugiego, wysokiego ciśnienia krwi, zmniejszonego poziomu cholesterolu HDL (znanego również jako dobry cholesterol).
Naukowcy są zgodni, że konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań oceniających długofalowe efekty działania jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, występujących na przykład w oleju rzepakowym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze