Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuNiektórzy lubią łagodnie, inni nieco bardziej pikantnie. Bez względu na to, jak do tej pory wolałeś jeść, jeśli dowiesz się, co z twoim organizmem są w stanie zrobić pikantne potrawy, już nigdy nie wybierzesz tych w łagodniejszej wersji. Zwłaszcza, że prozdrowotne właściwości pikantnych potraw pomogą ci nie tylko zrzucić wagę, ale też ochronić żołądek i zapobiec rozwojowi nowotworu.
Będziesz żyć dłużej
Niezależnie od tego, czy na twoim stole najczęściej pojawia się meksykańskie chilli, węgierski gulasz czy indyjski kurczak tandoori, jeśli dosypiesz do nich nieco więcej pikantnych przypraw, to będziesz żyć zdecydowanie dłużej niż ci, którzy wybierają łagodne wersje potraw. Badanie przeprowadzone na blisko 500 tys. Chińczyków potwierdziło, że ci, u których kilka razy w tygodniu pikantne jedzenie lądowało na stole, mieli o 14 proc. niższe ryzyko zgonu od pozostałych.
Potwierdzają to też amerykańskie badania, w których wzięło udział prawie 17 tys. osób. Po uwzględnieniu wieku, płci, nałogów oraz chorób okazało się, że ci, którzy regularnie spożywają w swoich potrawach ostre papryczki, zmniejszają ryzyko śmierci o 13 proc.
Pozbędziesz się bólu
Pieprz cayenne – najostrzejszy spośród wszystkich rodzajów pieprzu, może działać niemal tak skutecznie, jak tabletka przeciwbólowa. Takie właściwości zawdzięcza kapsaicynie, czyli substancji, która znana jest jako naturalny środek przeciwbólowy. Kapsaicyna często stosowana jest w kremach i maściach przeciwbólowych do stosowania miejscowego.
Okazuje się, że blokuje ona substancję chemiczną w mózgu, znaną jako "substancja P", która wysyła do organizmu informacje o bólu, powodując jego odczuwanie. Jeśli więc boli cię właśnie głowa, sięgnij po ulubioną ostrą przekąskę.
Zrzucisz wagę
To coś, o czym marzy większość z nas – jedzenie, które sprawi, że waga zacznie spadać. Badania pokazały, że podwyższając temperaturę ciała poprzez spożywanie pikantnych potraw, zwłaszcza tych zawierających kapsaicynę, imbir i czarny pieprz, możemy poprawić swój metabolizm nawet o 10 proc. Choć nie wydaje się to dużo, odczujesz znaczną różnicę w pracy swojego układu pokarmowego.
W innym badaniu okazało się, że osoby, które dodawały większą ilość pieprzu do swoich potraw, spalały więcej kalorii niż te, które wybierały łagodniejszą wersję posiłku. Co więcej, większa ilość ostrych przypraw hamuje apetyt i zmniejsza chęć na słodkie produkty. Jesteś na diecie? Zwróć uwagę na odpowiednie przyprawienie swoich dań.
Ustrzeżesz się przed rakiem
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Teksasie pozwoliły na przeanalizowanie wpływu 41 popularnych przypraw na stan zdrowia pacjentów z nowotworem. Okazało się, że składniki pikantnych przypraw spowalniają lub hamują wzrost komórek nowotworowych. Chociaż, aby wysunąć daleko idące wnioski potrzebne są kolejne badania, to wydaje się, że śmiało możemy powiedzieć, że ostre przyprawy wspomagają terapię antynowotworową.
Ochronisz swój żołądek
Z pewnością nie raz słyszałeś ostrzeżenie, że pikantne potrawy mogą spowodować prawdziwe spustoszenie w twoim żołądku, a nawet powodować wrzody. To mit. Według badań naukowców z Indii, kapsaicyna nie tylko zapobiega powstawaniu wrzodów, ale też przyspiesza proces ich gojenia poprzez hamowanie produkcji kwasu i wsparcie prawidłowego przepływu krwi w żołądku.
Chcesz poprawić swoje zdrowie i zapełnić sobie długie życie? Wyposaż swoją kuchnię w różne odmiany pieprzu i ostrej papryczki oraz imbir i kurkumę. Dosypuj je do każdego posiłku w ciągu dnia, a zmiany w funkcjonowaniu swojego organizmu zobaczysz już wkrótce. Naprawdę warto.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze