Dieta na jesień - zasady, produkty dozwolone i zakazane
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 7 komentarzyDieta na jesień powinna rozgrzewać, a jednocześnie nie powodować odkładania się tkanki tłuszczowej. To zdrowy sposób odżywiania, który należy stosować w miesiącach jesiennych, aby zapewnić sobie zdrowie i szczupłą sylwetkę. Zasady diety na jesień są zbieżne z regułami sformułowanymi przez przedstawicieli medycyny chińskiej.
Dieta na jesień — zasady
Dieta na jesień to dieta rozgrzewająca, której efektem ma być utrzymanie zgrabnej sylwetki, jak również walka z niskimi temperaturami powietrza. Ten sposób odżywiania ma dobroczynny wpływ na stan naszego zdrowia - podnosi poziom odporności, a zatem pomaga ustrzec się przed chorobą przeziębieniową lub grypą.
Nieprawdą jest, że jesienią organizm ma większe zapotrzebowanie na energię — wręcz przeciwnie o tej porze roku zazwyczaj mniej się ruszamy, więc potrzebujemy mniej energii z pożywienia. Co więcej, spacery w niskich temperaturach powodują, że spalamy więcej kalorii, gdyż wydatki ciała na utrzymanie odpowiedniej temperatury są większe. Zatem jeśli nie będziemy zajadać się tłustymi potrawami, jesienna aura pomoże nam stracić zbędne kilogramy.
Jesienią nadal należy jeść 4–5 dań dziennie. Częste spożywanie posiłków sprawia, że organizm nie ma problemów z trawieniem, otrzymuje odpowiednie dawki energii i witamin w regularnych odstępach czasu.
Podstawą rozgrzewającej diety jesiennej jest śniadanie. Powinno być sycące i spożyte na ciepło. Mogą być to placuszki bananowo-owsiane lub kasza jaglana na mleku z gotowanymi owocami — produkty zbożowe dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłową pracę układu pokarmowego.
Dieta na jesień — produkty wskazane
- Warzywa i owoce. Jesienią warto jeść warzywa i owoce w postaci pieczonej i gotowanej (surowe ochładzają bowiem organizm). Nie zapominajmy też o kiszonkach. Niezbędną w kontekście odporności organizmu witaminę C znajdziemy w brokułach, pomidorach i kiszonej kapuście. Możemy włączyć warzywa do jesiennej diety w postaci zup — zarówno klasycznych, jak i kremów.
- Produkty bogate białko. Białko to składnik pokarmowy, który przyspiesza produkcję ciepła w organizmie (następstwem spożycia białka jest tak zwana termogeneza indukowana pożywieniem). Z tego względu jesienią produkty takie jak drób czy warzywa strączkowe powinny być stałym elementem menu.
- Ciepłe napoje. Celem rozgrzania się powinniśmy pić ciepłe napoje, takie jak herbata ziołowa lub ciepła woda. Napary można przygotować z takich ziół jak lipa czy czarny bez. Walory zdrowotne i smakowe poprawimy, dodając łyżkę miodu (podnosi odporność), plaster imbiru (działa przeciwzapalnie), szczyptę cynamonu lub kilka goździków o działaniu rozgrzewającym. Nie dodajemy ich do bardzo gorącego płynu, ponieważ wysoka temperatura niszczy cenne składniki w nich zawarte.
- Rozgrzewające przyprawy. Przygotowując posiłki w domu, warto do ich przyprawienia używać czosnku wykazującego działanie antybakteryjne (ponadto poprawia trawienie i reguluje przemianę materii; to naturalny antybiotyk), a także imbiru (bogatego w składniki odżywcze i witaminy), gorczycy (poprawia krążenie), pieprzu cayenne (podnosi temperaturę ciała). Potrawy wzbogacone o rozgrzewające składniki powinny stanowić podstawę diety jesiennej, tak jak podstawą diety letniej są produkty nawadniające organizm i obniżające jego temperaturę.
- Zdrowe tłuszcze. Źródłem zdrowych tłuszczów jest m.in. oliwa z oliwek i awokado. Oliwa jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 znajdziemy w rybach, orzechach włoskich i oleju lnianym. Podaż zdrowych tłuszczów ustrzeże nas przed wzrostem masy ciała.
Dieta na jesień — produkty zakazane
Jesienią warto zrezygnować z owoców cytrusowych. Chociaż mandarynki czy grejpfruty są cennym źródłem witaminy C, mają właściwości chłodzące — z tego względu po cytrusy sięgamy w porze letniej.
Do produktów wychładzających zalicza się również jogurty i produkty, do których produkcji została wykorzystana biała mąka (pieczywo z takiej mąki najlepiej zastąpić pełnoziarnistym chlebem i bułkami). Natomiast przetworzone produkty mleczne działają chłodząco i nawilżająco, przyczyniając się do wzrostu ryzyka wystąpienia infekcji.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze