Dieta a choroba Hashimoto - zasady odżywiania, czego unikać oraz produkty zalecane
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOdpowiednia dieta przy chorobie Hashimoto jest jednym z ważnych czynników, które wspomagają proces leczenia. Dobrze dobrane produkty w diecie wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych, minimalizują ryzyko niedoborów, zwiększają komfort codziennego życia. Jak powinna odżywiać się osoba cierpiąca na to schorzenie? Co jeść, a czego unikać? Poznaj najważniejsze zasady dietetyczne, których należy przestrzegać, chorując na Hashimoto.
Czym jest choroba Hashimoto?
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Wiąże się z wydzielaniem przez układ immunologiczny przeciwciał przeciwko białkom, które wytwarza tarczyca. Hashimoto skutkuje m.in. przewlekłym zapaleniem tarczycy oraz zaburzeniami ze strony układu odpornościowego
Choroba Hashimoto najczęściej spotykana jest u kobiet (występuje ok. 10 razy częściej niż u mężczyzn) w wieku 30–50 lat. Sprzyjają jej predyspozycje genetyczne, występowanie innych chorób autoimmunologicznych, wysoki poziom stresu.
Do jej najczęstszych objawów należą: ciągłe zmęczenie, senność, problemy z utrzymaniem wagi, a wręcz gwałtowne tycie. Również z tego powodu przy diecie Hashimoto warto wdrożyć mądre, przemyślane żywienie.
Hashimoto — czego unikać, komponując dietę
Gluten - obecnie nie ma żadnych dowodów naukowych, które potwierdzałyby szkodliwe działanie glutenu przy Hashimoto. Z drugiej strony, statystycznie 1 na 62 osoby dotknięte tą chorobą, cierpi również na celiakię. U tych pacjentów rezygnacja z glutenu jest konieczna. Jeśli jednak nietolerancja nie została potwierdzona medycznie, nie trzeba odstawiać definitywnie produktów zawierających gluten.
Warzywa strączkowe i kapustne - produkty te zawierają substancje goitrogenne, które wiążą jod. W związku z tym należy unikać jedzenia, które posiada najwięcej tych związków. Należą do nich m.in.: brukselka, kalafior, brokuł, szpinak, jarmuż, kalarepa, soja, soczewica, ciecierzyca.
Laktoza - tu sprawa wygląda podobnie jak w przypadku glutenu. Wielu chorujących na Hashimoto odczuwa dyskomfort po spożyciu nabiału. To nie oznacza automatycznie, że wszyscy powinni odstawić produkty zawierające laktozę. Warto obserwować swój organizm i dopiero przy stwierdzeniu nietolerancji danego składnika, podejmować decyzję o jego wyeliminowaniu z diety.
Warzywa psiankowate - produkty należące do tej grupy (jest to m.in. pomidor, bakłażan, ziemniaki, papryka), mogą nasilać stany zapalne. Jednak lekarze zalecają w tym przypadku zachować dystans. Dotychczasowe badania nie potwierdziły ostatecznie negatywnego wpływu warzyw psiankowatych na zdrowie i samopoczucie osób cierpiących na Hashimoto.
Cukry proste - osoby z Hashimoto powinny unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a w szczególności produktów wysokoprzetworzonych: ciast, ciastek, mlecznej czekolady, cukierków itp.
Hashimoto — co warto jeść?
Dieta przy Hashimoto nie wymaga dużych restrykcji. Przy jej komponowaniu należy jednak zwrócić uwagę, aby dostarczała ona kilku niezwykle ważnych pierwiastków, które są kluczowe dla organizmu dotkniętego tym schorzeniem. Należy do nich:
Jod - znajdziesz go m.in. w rybach morskich, głównie białych (dorsz, makrela, flądra), owocach morza, algach. Nieco mniej jodu znajduje się w sardynkach, tuńczyku, tłustym serze żółtym, drożdżach.
Żelazo - niedobór tego pierwiastka jest częstym zjawiskiem przy Hashimoto. W takiej sytuacji lekarz powinien dobrać odpowiednie suplementy. Warto terapię wspierać również dietą. Bogate w żelazo są m.in. czerwone mięso, jajka, natka pietruszki, papryka. Należy je spożywać w towarzystwie witaminy C, która usprawnia wchłanianie pierwiastka.
Selen - pierwiastek ten znajdziesz w orzechach brazylijskich, rybach, drobiu, pszenicy, grzybach, jajkach.
Kwasy tłuszczowe omega-3 - dostępne przede wszystkim w rybach, oleju lnianym, siemieniu lnianym.
Witamina D – pomaga m.in. w utrzymaniu odporności, w związku z czym jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu osób chorych na Hashimoto. Jest to szczególnie kluczowe w sezonie jesienno-zimowym, kiedy ekspozycja na słońce jest minimalna. Dawkę przyjmowanej witaminy D należy jednak skonsultować z lekarzem.
Dieta przy Hashimoto wymaga również spożywanie nieco większej ilości białka, niż w przypadku osób zdrowych.
Hashimoto a dieta redukcyjna
Niestety dieta Hashimoto sprzyja odkładaniu się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Najrozsądniej byłoby w tym przypadku po prostu jest zdrowo. Unikać wysokoprzetworzonych produktów, spożywać regularnie posiłki, nie objadać się nadmiernie.
Czasem jednak to nie daje oczekiwanych rezultatów i jedynym rozwiązaniem staje się zmniejszenie podaży kalorii. Należy jednak pamiętać, że nadmierna redukcja wpływa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy, co może zaognić przebieg choroby.
Dieta a choroba Hashimoto — ogólne zalecenia
• spożywaj 4–5 posiłków dziennie. Pierwszy najpóźniej 1 godzinę po przebudzeniu, ostatni – na 2–3 godziny przed snem
• do każdego posiłku dodawaj jeden produkt bogaty w białko (mięso, ryby, jajka, orzechy)
• unikaj wysokoprzetworzonych przekąsek. Zamiast nich sięgaj po warzywa, owoce, produkty zbożowe
• pilnuj diety, jednak nie redukuj nadmiernie kalorii
• uprawiaj aktywność fizyczną
• nie sięgaj samodzielnie po suplementy. Wykonuj regularnie badania i ewentualne niedobory eliminuj pod okiem lekarza
• pamiętaj o nawadnianiu.
Iwona Ludwinek-Zarzeka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze