Dieta lekkostrawna - zasady, wskazania i efekty. Jakie produkty są dozwolone podczas stosowania diety?
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Dieta lekkostrawna chroni przewód pokarmowy i pomaga w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Jakie są zasady diety, co można jeść, a czego lepiej unikać podczas diety? Zobacz przykładowy jadłospis.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dieta lekkostrawna — ogólne zasady
Dieta lekkostrawna, jak każda inna dieta, ma swoje zasady. Chodzi przede wszystkim o przyrządzanie posiłków, które nie obciążają układu pokarmowego. Główne zasady dotyczą zatem produktów dozwolonych w codziennym jadłospisie, a także sposobu przygotowywania posiłków. Rezygnujemy z tłustych mięs, sosów, majonezu, dania gotujemy, pieczemy bądź dusimy — nie smażymy w tłuszczu.
Podczas stosowania diety lekkostrawnej duże znaczenie ma także regularne spożywanie posiłków — najlepiej jeść co 4–5 godzin w ciągu doby. Posiłki powinny mieć umiarkowaną objętość, by po zjedzeniu dania nie mieć uczucia przejedzenia. Ostatni posiłek zaleca się spożyć minimum na dwie godziny przed snem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Należy zwracać uwagę na właściwe nawodnienie organizmu — zaleca się picie około 1,5 litra płynów w ciągu doby. Opcjonalnie można pić także mieszanki ziół oraz niesłodzonych herbat.
Dieta lekkostrawna — wskazania i efekty
Dieta lekkostrawna jest przede wszystkim dietą o działaniu leczniczym. Stosuje się ją w przypadku wielu chorób, szczególnie przy zapaleniach błony śluzowej żołądka, owrzodzeniach żołądka, schorzeniach jelit, przy biegunkach, po operacjach, zatruciach, w okresie rekonwalescencji, a także u osób w podeszłym wieku. Choć głównie leczy i łagodzi, niektórzy podkreślają jej walory odchudzające — po wyeliminowaniu z diety ciężkich potraw, tłustych dań i uregulowaniu godzin spożywania posiłków, znacznej części osób udaje się zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Ilość utraconej masy jest jednak zależna od indywidualnych predyspozycji organizmu, bezpieczna ilość to około 0,5 do 2 kg w ciągu tygodnia.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dieta lekkostrawna — produkty zalecane
W diecie lekkostrawnej dozwolone jest spożywanie następujących produktów:
Produkty zbożowe:
— pieczywo jasne, pszenne,
— drobne kasze — np. kuskus, kasza manna, kukurydziana, jęczmienna,
— ryż biały,
— drobne makarony pszenne.
Warzywa:
— gotowane: marchewka, burak, pietruszka, kalafior, seler, cukinia, dynia, ziemniaki, szpinak,
— surowe: ogórek, pomidor bez skórki, sałata, rukola, cykoria, koperek, natka pietruszki,
Nabiał:
- mleko (w razie tolerancji), kefir, jogurty, twarogi, mleko zsiadłe, jajka,
Mięso i ryby:
— chude mięso drobiowe i wieprzowe, chuda wołowina i cielęcina, chude ryby: pstrąg, sandacz, sola, morszczuk, chude wędliny: polędwica, szynka wołowa i wieprzowa
Tłuszcze:
— masło, oliwa z oliwek, oleje roślinne,
Owoce:
— banany, jabłka, morele, brzoskwinie, maliny, truskawki, pomarańcze,
Słodycze:
- miód, dżemy owocowe bez pestek, musy i przeciery z owoców, biszkopty.
Dieta lekkostrawna — produkty wymagające ograniczenia
Podczas stosowania diety lekkostrawnej zaleca się ograniczanie produktów, które nie są najlepiej tolerowane przez organizm.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Odradza się jedzenie:
— ciemnego pieczywa z ziarnami, chleba żytniego, razowego, z otrębami
— tłustych wędlin (wieprzowych),
— tłustych serów żółtych,
— smalcu,
— pasztetów,
— warzyw marynowanych (konserwowanych),
— wzdymających (cebula, kapusta, kalafior, brokuły),
— warzyw strączkowych (fasola, groch),
— wędzonych ryb,
— ciężkich sosów,
— majonezu,
— panierowanych dań,
oraz picie
— alkoholu,
— mocnej kawy,
— napojów gazowanych.
Dieta lekkostrawna — przykładowy jadłospis
Śniadanie: dwie bułki pszenne z masłem i chudą wędliną, z ogórkiem i sałatą
II śniadanie: surówka ze startej marchewki z jabłkiem
Obiad: kasza kuskus z pieczoną cukinią, z chudym gotowanym mięsem wieprzowym
Podwieczorek: banan, morela
Kolacja: pierogi z białym serem, kompot z wiśni.
DD
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze