Produkty bogate w tłuszcze. Zdrowe tłuszcze - produkty, w których je znajdziesz
![Paulina Banaśkiewicz-Surma](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/zdjecie-jpg-46cd4a7091b3b1d902f9.jpg)
Zdrowe tłuszcze to m.in. kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Tych składników pokarmowych nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Jakie produkty bogate w tłuszcze są jeszcze polecane? Sprawdź, w czym są tłuszcze i gdzie znajdziemy tłuszcze w jedzeniu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Które tłuszcze są wartościowe?
Tłuszczem nazywamy zarówno produkt spożywczy, taki jak masło, olej czy margaryna, jak również składnik pokarmowy, występujący obok białek i węglowodanów.
Zdrowe tłuszcze to te, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Do grupy najcenniejszych tłuszczów (chronią nas przed rozwojem chorób) zalicza się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe — kwas omega-3 i kwas omega-6, które powinniśmy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem (organizm nie potrafi ich wytworzyć) w proporcji 2:1. Nie możemy przyjmować kwasu omega-6 w nadmiarze, gdyż ogranicza dobroczynne działanie omega-3.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zdrowe tłuszcze w diecie
Pokarmy bogate w ten składnik powinny pokryć 30 proc. zapotrzebowania na energię (w tym tłuszcze zwierzęce — masło, mleko, mięso — około 7 procent). Warto pamiętać, że produkty bogate w tłuszcze (patrz tabela), zarówno dobre, jak i złe, są kaloryczne. Z tego względu w ich spożywaniu należy zachować umiar, gdyż mogą doprowadzić do otyłości i rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Zalety tłuszczów omega-3:
- poprawiają pamięć i koncentrację uwagi,
- przeciwdziałają stanom depresyjnym,
- obniżają ryzyko zachorowania na raka,
- poprawiają wygląd skóry,
- sprzyjają prawidłowemu przebiegowi ciąży.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oprócz kwasów omega-3 i omega-6 warto dostarczać organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziemy w orzechach arachidowych i oleju słonecznikowym, a także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (znajdziemy je w awokado i oliwkach).
Których tłuszczów powinniśmy unikać?
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że tłuszcze roślinne są zdrowe, a te pochodzenia zwierzęcego — nie. Dlaczego? Wśród tych pierwszych znajduje się na przykład olej palmowy, który zawiera niewskazane tłuszcze nasycone. Co więcej, zaleca się jeść tłuste ryby jak najczęściej.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jednak prawdą jest, że tłuszcze zwierzęce pod postacią masła i tłustego mięsa, nie mają dobrego wpływu na organizm człowieka. Są bogate, jak olej palmowy, w tłuszcze nasycone. Ponadto powinniśmy unikać tłuszczów trans (utwardzone tłuszcze roślinne) i nasyconych, które są obecne w fast foodach, słodyczach i żywności przetworzonej (podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi, mają negatywny wpływ na pracę wątroby).
Tłuszcze nienasycone produkty. Źródła zdrowych tłuszczów — omega-3 i omega-6
Orzechy
Orzechy są bogate w dobre tłuszcze, ale kaloryczne. Najbardziej wartościowe są orzechy włoskie. Jeżeli chcemy kupić ich większą ilość, wybierzmy te w łupinach, gdyż łuskane szybko stracą wartości odżywcze.
Oliwa z oliwek i olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest bogaty w kwasy omega-3 (najlepiej kupić ten tłoczony na zimno). Kupując oliwę, wybierzmy tę extra virgin. Powinna być przechowywana w ciemnej, szklanej butelce. Oprócz oleju rzepakowego i oliwy w kuchni warto mieć olej z orzechów włoskich — źródło kwasów omega-3.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ryby morskie
Najlepiej wybierać ryby świeże, na przykład łososia, a te mrożone spożyć w ciągu 3 miesięcy od dnia zamrożenia (z czasem zawarte w nich kwasy omega-3 utleniają się). Jeżeli chcemy kupić rybę w puszcze, lepiej wybrać tę w oleju rzepakowym. Jak przygotowywać ryby, aby nie utracić cennych tłuszczów? Najlepiej na parze lub w papilotach. Alternatywą dla ryb jest tran.
Pestki dyni i słonecznika
Pestki to źródło nienasyconych tłuszczów — w przypadku pestek dyni zawartość kwasów omega-3 wynosi 7 procent, a pestki słonecznika mają aż 30 procent kwasów omega-6.
Olej lniany
Olej z siemienia lnianego to skarbnica zdrowych tłuszczów. W jego składzie znajdziemy aż 54% kwasów omega-3.
Zdrowe tłuszcze sprzyjają odchudzaniu
Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć
Skoro już wiesz, gdzie są tłuszcze, pamiętaj o ważnej kwestii. Nadmiar tłuszczów w diecie powoduje otyłość, ale spożywanie ich w umiarkowanych ilościach z naciskiem na tłuszcze nienasycone ma pozytywny wpływ na zdrowie i sylwetkę. Jak tłuszcze sprzyjają odchudzaniu?
Tłuszcze trawimy dłużej niż białka i węglowodany, dzięki czemu dają uczucie sytości na dłuższy czas. Dlatego — aby nie podjadać — nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów. Co więcej, wedle badań dieta bogata w tłuszcze jednonienasycone może ograniczyć odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze