Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia?

Dwa? Trzy? A może pięć posiłków dziennie? Ile rzeczywiście należy jeść, aby być zdrowym i pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Przez wiele lat uważano, że jedynym dopuszczalnym sposobem zdrowego odżywiania jest jedzenie kilku mniejszych posiłków. Okazuje się, że nie jest to tak oczywiste.

Posiłek na stole

Posiłek na stole (123rf)

Dietetyczka z Nowego Jorku Martha McKittrick, która od ponad 20 lat udziela rad na temat odchudzania, uważa, że jedzenie trzech posiłków dziennie wcale nie spowalnia metabolizmu. Wiele badań sugeruje jednak, że częste posiłki zmniejszają głód i spożycie kalorii w kolejnych posiłkach. Inne, że częstsze posiłki nie są idealnym rozwiązaniem. Choć ich jedzenie oznacza spalanie większej ilości kalorii, to taki sposób odżywiania nie przyśpiesza znacząco metabolizmu.

David Levitsky, profesor ds. żywienia i psychologii Uniwersytetu Cornell uważa, że badania na ludziach nie wykazały jednak, że jest to optymalny sposób na utratę wagi. Jego zdaniem najlepszym sposobem na kontrolę ilości przyjmowanych kalorii jest spożywanie nawet mniej niż 3 posiłków w ciągu dnia. Levitsky uważa, że zasada jest prosta: mniej posiłków, to mniej kalorii.

Nie oznacza to jednak, że każda osoba powinna rezygnować z jedzenia kilku posiłków w ciągu dnia. Okazuje się bowiem, że jest to kwestia bardzo indywidualna.

Carla Wolper, dietetyk i konsultant żywieniowy w programie "ColumbiaDoctors executive health assessment" uważa, że ilość posiłków zależy od naszych wrodzonych predyspozycji. Jedni chudną, jedząc 3 posiłki dziennie, a inny potrzebują 5–6 w ciągu dnia. Ważniejszy jest więc plan diety.

McKittrick dodaje, że najważniejsze to kontrolować ilość kalorii w pożywieniu. Ludzie mają różny apetyt, a ponadto jedzenie dużych posiłków sprawia, że robimy się senni, czego wiele osób stara się uniknąć. Co również ważne, większość z nas nie może sobie pozwolić na długą przerwę na obiad, co również nie służy spożywaniu obfitych dań.

Macierzyństwo z kolei sprawia, że regularne jedzenie trzech posiłków jest prawie niewykonalne. McKittrick zauważa, że dla wielu mam zjedzenie całego obiad na raz jest bardzo trudne, dlatego najczęściej dzielą one posiłki i jedzą mniej a częściej.

Zobacz też: Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny!

Styl jedzenia często jest też uwarunkowany stanem naszego zdrowia, np. osoby chore na cukrzycę muszą jeść częściej małe porcje, ponieważ spadki cukru są dla nich niebezpieczne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku chorób układu pokarmowego jak np. zespół jelita drażliwego, czy zapalenie żołądka. Osoby z tymi schorzeniami również czują się lepiej, jedząc mniej, ale częściej.

Nasz apetyt zmniejsza się również wraz z wiekiem. Osoby starsze szybciej się najadają, nie zawsze więc potrzebują trzech dużych posiłków.

Ponadto eksperci twierdzą, że częstsze posiłki mogą stanowić problem dla osób, które nie kontrolują wielkości porcji. W tym przypadku częste posiłki mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała.

Zobacz też: Schudł, jedząc 4500 kcal w 7 posiłkach dziennie

Levitsky twierdzi, że ludzie spożywają posiłki w sposób przypadkowy — gdy mają okazję coś zjeść, to jedzą. To dlatego uważa, że eliminując z diety przekąski, możemy szybko stracić na wadze, niezależnie od ilości posiłków w ciągu dnia. Chcąc schudnąć, należy podzielić zapotrzebowanie kaloryczne na ilość posiłków i nie podjadać.

Jeśli lubimy się najeść i możemy to zrobić, jedzmy 3 posiłki dziennie. Jednak wówczas uważajmy na małe przekąski, jak np. orzechy, które choć zdrowe, są bardzo kaloryczne. Jeśli żyjemy w biegu, lepiej wybrać opcję kilku mniejszych posiłków. To jednak nie ilość, a kaloryczność ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Fioletowy chleb - nowe super food Przepis na koktajl proteinowy

Popularne w tym tygodniu:

Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach Właściwości zdrowotne żołędzi. Znasz je wszystkie?