Znaczenie błonnika w odchudzaniu
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzBłonnik na odchudzanie znajduje się głównie w owocach i warzywach. Warto jeść produkty spożywcze bogate we włókno pokarmowe, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają niewielkie ilości tłuszczu. Błonnik hamuje apetyt, a poza tym zapobiega chorobom i dolegliwościom, tj. nowotwory i zaparcia.
Co to jest błonnik?
Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) jest substancją pochodzenia roślinnego, która po spożyciu nie zostaje strawiona przez enzymy przewodu pokarmowego w układzie pokarmowym człowieka. Błonnik pokarmowy ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aby zaobserwować prozdrowotne właściwości błonnika, należy spożywać go w dawce około 25–30 gramów na dobę.
Współcześnie niedobór błonnika wynika ze złych nawyków żywieniowych i niezdrowego sposobu odżywiania się. Skutki niedoboru błonnika to m.in. problemy z jelitami, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, na przykład zaparcia i hemoroidy. Ponadto mogą rozwinąć się kamienie żółciowe, a także otyłość.
10 najlepszych źródeł błonnika | |
---|---|
Produkt | Ilość błonnika (g/100 g produktu) |
Otręby pszenne | 42.4 |
Fasola biała — nasiona suche | 15.7 |
Soja — nasiona suche | 15.7 |
Groch — nasiona suche | 15 |
Figi suszone | 12.9 |
Migdały | 12.9 |
Płatki żytnie | 11.6 |
Morele suszone | 10.3 |
Płatki pszenne | 10.1 |
Śliwki szuszone | 9.3 |
Wyróżnia się kilka rodzajów błonnika. Każdy z nich pełni odmienną funkcję w organizmie człowieka, dlatego należy je przyjmować regularnie. Ze względu na kryterium rozpuszczalności w wodzie wyróżnia się błonnik rozpuszczalny i błonnik nierozpuszczalny. Stopień skuteczności błonnika jest uzależniony od poziomu nawodnienia organizmu, dlatego należy przyjmować co najmniej litr wody każdego dnia.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie przeistacza się w żel, który usprawnia usuwanie resztek pokarmowych z jelit. Ten rodzaj włókna pokarmowego stanowi ochronę organizmu przed powstawaniem kamieni żółciowych i rozwojem choroby nowotworowej. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi. Błonnik pokarmowy to pektyny, które znajdują się w owocach, gumy i śluzy (dodatki do żywności) oraz algi.
Błonnik nierozpuszczalny (hemiceluloza, ligniny, celuloza) pęcznieje na skutek kontaktu z wodą i tworzy masę, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ten rodzaj błonnika przeciwdziała zaparciom i eliminuje nadmiar kwasów żółciowych. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego są otręby, warzywa i owoce oraz ziarna zbóż.
Źródła błonnika pokarmowego to przede wszystkim warzywa i owoce, zboża (czyli pieczywo i makarony), migdały i orzechy. Zdrowa dieta powinna zawierać produkty pochodzenia roślinnego, gdyż mięso i produkty mleczne są pozbawione tej substancji.
Zobacz także: Przeciwwskazania do spożywania błonnika
Błonnik na odchudzanie
Osoby, które walczą ze zbędnymi kilogramami, powinny spożywać produkty żywnościowe bogate w błonnik, ponieważ wyróżniają się niską kalorycznością i niską zawartością tłuszczu. Gdy jemy produkty z błonnikiem, nasz organizm przyswaja mniejsze ilości tłuszczu. Co więcej, włókno pokarmowe reguluje wchłanianie nie tylko tłuszczów, ale i cukrów.
Błonnik pozwala zapanować nad nadmiernym łaknieniem, ponieważ pęcznieje w żołądku (głównie pektyny), dzięki czemu wywołuje uczucie sytości. Ponadto posiłki, które są bogate we włókno pokarmowe, są bardzie sycące (po ich spożyciu żołądek wolniej się opróżnia).
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze