Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Płatki owsiane - właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOwies jest jednym z najpopularniejszych zbóż. Produkowana z niego kasza oraz płatki to smaczne i pełne składników mineralnych oraz witamin produkty, które pasują do wielu posiłków. Często spotykanym rozwiązaniem jest owsianka na śniadanie. Owsianka oczyszcza jelita i ma wiele innych zalet.
Płatki owsiane — właściwości. Owsianka — błonnik
Owsiankę, którą niektórzy nazywają nawet jednym z najzdrowszych produktów na całym świecie, powinniśmy spożywać regularnie. W ziarnach owsach znajdziemy bowiem lekkostrawne białko, cenne dla organizmu tłuszcze, błonnik, witaminy z grupy B oraz zestaw składników mineralnych: wapnia, magnezu, sodu, potasu czy miedzi.
Co się stanie, gdy zamiast pszennej bułki z parówką i ketchupem, na stole zagoszczą płatki owsiane? Te efekty zauważysz od razu!
Obniżają poziom cholesterolu
Owies to źródło betaglukanu — naturalnego związku wzmacniającego układ odpornościowy. Dzięki niemu organizm wchłania mniej tłuszczu, tym samym wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Właśnie dlatego płatki owsiane polecane są osobom zmagającym się z hipercholestorolemią.
Zdaniem niektórych, betaglukan wykazuje też właściwości antynowotworowe, szczególnie jeżeli chodzi o rozwój raka układu pokarmowego. Substancja oczyszcza bowiem jelita z pozostałości przemiany materii.
Naturalna substancja jest także doskonałym prebiotykiem, który wspiera funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Idealne dla cukrzyków
W składzie płatków owsianych znajdziemy fruktany. Są to cukry złożone, które pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową organizmu. Owsianka dostarcza też energii bez konieczności wzmożonej produkcji insuliny, wyrównując poziom stężenia glukozy we krwi.
Owies ma niski indeks glikemiczny. Pamiętając, że obróbka termiczna go zwiększa, przed spożywaniem płatków, zalej je wrzątkiem i poczekaj aż napęcznieją.
Odchudzają
Jak wynika z badań opublikowanych w "Journal of the American Collage of Nutrition", osoby, które codziennie jedzą owsiankę na śniadanie, dłużej odczuwają sytość. To wszystko za sprawą błonnika, który pęcznieje w żołądku. W rezultacie jemy mniej i tracimy na wadze.
To nie wszystkie zalety włókna pokarmowego znajdującego się w płatkach. Poprawia on także trawienie i usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Dodatkowo, płatki owsiane są źródłem węglowodanów, które dodają nam energii na cały dzień.
Zobacz też: Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii
Dobre dla serca i skóry
Płatki owsiane są dobre dla serca. Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvardu. Osoby spożywające owsiankę są o 30 proc. mniej narażone na różnego rodzaju choroby ze strony układu kardiologicznego. Wszystko to ma związek z obniżeniem poziomu złego cholesterolu we krwi.
Dzięki zawartości wielu witamin i składników mineralnych, owies jest też skuteczną bronią w walce ze stresem oraz uciążliwą bezsennością. Działa tonująco na układ nerwowy.
Płatki owsiane to moc antyoksydantów – naturalnych związków hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Spożywane regularnie, sprawią, że skóra stanie się gładka i bez wyprysków. Owies załagodzi podrażnioną skórę nawet przy egzemie czy atopowym zapaleniu skóry.
O właściwościach leczniczych owsa wiedzą producenci kosmetyków. To dlatego możemy go znaleźć w wielu środkach pielęgnacyjnych, które doskonale nawilżają.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze