Nocna owsianka. Przepisy na nocne owsianki poniżej 400 kalorii
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 5 komentarzyNocna owsianka to jedno z najprostszych, najszybszych, smacznych i zdrowych śniadań. Wystarczy wieczorem połączyć wszystkie składniki, by o poranku cieszyć się smakiem pysznego i pożywnego dania. Poniższe propozycje mają jeszcze dwie zalety - owsianka na noc (jedna porcja) dostarcza mniej niż 400 kcal, a jej przygotowanie trwa kilka minut.
Ten artykuł ma 6 stron:
Nocna owsianka o smaku szarlotki
Porcja tej aromatycznej i słodkiej owsianki dostarcza około 325 kalorii i mniej niż 13 gramów cukru. Jest źródłem 9 gramów błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długi czas, a także białka (12 gramów) i węglowodanów (47 gramów). Owsianka dostarcza również składników mineralnych: sodu, potasu, wapnia, a także witamin: A i C.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Przygotowanie owsianki o smaku szarlotki zajmie nam około 5 minut. Może to być owsianka na zimno, można ją także zjeść po podgrzaniu — na przykład w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
Lista składników (na jedną porcję):
- ½ szklanki płatków owsianych (osoby z nietolerancją glutenu używają płatków bezglutenowych),
- 1 łyżka nasion chia,
- ½ szklanki waniliowego mleka sojowego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ jabłka (trzeba je pokroić),
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Składniki owsianki, oprócz orzechów, wlewamy i wrzucamy do naczynia (miski lub słoika). Umieszczamy je w lodówce, gdzie powinno spędzić całą noc. O poranku wszystko mieszamy, posypujemy wierzch dania posiekanymi orzechami i gotowe!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze