Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiosna tuż-tuż. Wraz z jej nadejściem zyskujemy chęć do ćwiczeń i motywację do zmian w wyglądzie (chcemy zrzucić zbędne kilogramy) i swoim otoczeniu. To okazja nie tylko do tego, aby uporządkować garderobę, ale i oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Anna Lewandowska rekomenduje jednodniowy detoks warzywny. Dlaczego? Po okresie zimowym organizm potrzebuje dawki witamin i składników mineralnych.
Ten artykuł ma 2 strony:
Zimą metabolizm zwalnia, co skutkuje tym, że organizm samoistnie nie oczyszcza się skutecznie z toksyn (odbywa się to w układzie moczowym i oddechowym), dlatego szkodliwe substancje się kumulują. Ich uniknięcie jest niemożliwe — wdychamy je wraz z powietrzem, przyjmujemy z posiłkami.
Następstwem zanieczyszczenia jest zła kondycja organizmu: jesteśmy senni, czujemy się nieustannie zmęczeni i ociężali. Wówczas zaleca się przeprowadzić detoks — może to być kuracja ziołowa, regularna aktywność fizyczna, oczyszczanie sokami. Wybór formy usuwania toksyn zależy od naszych preferencji. Anna Lewandowska rekomenduje jednodniowe oczyszczanie organizmu na drodze spożywania wyłącznie warzyw.
Zobacz też: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu
Objawy nadmiaru toksyn w organizmie
Jeśli zaobserwujemy u siebie następujące symptomy, to znak, że powinniśmy przeprowadzić detoks:
- przemęczenie,
- problemy z koncentracją uwagi,
- kłopoty ze snem,
- problemy trawienne,
- nieprzyjemny zapach ciała,
- problemy skórne.
Zasady jednodniowego detoksu warzywnego
Podczas detoksu warzywnego należy ograniczyć lub zupełnie zrezygnować z aktywności fizycznej i odpoczywać. Trzeba pić duże ilości ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny, a także napary ziołowe (z melisy lub czystka).
Tego dnia należy zrezygnować również z picia alkoholu i kawy, palenia papierosów i wyeliminować z jadłospisu węglowodany proste, nabiał, białka i tłuszcze zwierzęce oraz ziarna zbóż.
Spożywamy jedynie warzywa — w formie płynnej (zupy o konsystencji kremu, koktajle) lub stałej (surowe, gotowane na parze, w postaci sałatek, pieczone). Soki i smoothies można wzbogacić przyprawami, takimi jak kurkuma, rozmaryn, pieprz, czosnek czy kozieradka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze