Dieta Anny Lewandowskiej dla piłkarzy reprezentacji Polski
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 10 komentarzyAnna Lewandowska pełni funkcję dietetyka pięciu piłkarzy reprezentacji w piłce nożnej. Żona piłkarza Bayernu opracowała jadłospis, które stanowią podstawę pracy kucharzy polskiej kadry. Co jedzą sportowcy przygotowujący się do Euro 2016?
Anna Lewandowska to mistrzyni karate, trenerka fitness, menedżer sportu i specjalista do spraw żywienia. Prowadzi blog poświęcony zdrowemu stylowi życia, gdzie publikuje przepisy na zdrowe potrawy, dzięki którym ona i jej mąż zachowują świetną formę fizyczną. Ponadto wydaje poradniki na temat żywienia i płyty DVD z ćwiczeniami, organizuje szkolenia i warsztaty.
Trenerka wiedzę i doświadczenie w kwestii zdrowego odżywiania wykorzystuje, układając jadłospis Roberta Lewandowskiego, który po zmianie sposobu odżywiania rozwinął się jako sportowiec i wyróżnia się wysoką formą widoczną na boisku.
Ze wsparcia dietetycznego Lewandowskiej zdecydowali się skorzystać inni piłkarze polskiej reprezentacji: Karol Linetty, Arkadiusz Milik, Sławomir Peszko i Artur Sobiech. Zbilansowana dieta ma pomóc w przygotowaniach do Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej, które odbędą się we Francji.
Podstawowe dania z codziennego jadłospisu sportowców to: kasza jaglana z owocami lub owsianka gotowana na wodzie z dodatkiem jagód goi i bakalii na śniadanie, w porze obiadowej i na kolację zupa-krem i ryba lub mięso z warzywami gotowanymi na parze. Dieta nie obejmuje ciężkostrawnych potraw.
Lewandowska zaleca rozpoczynać dzień od wypicia szklanki letniej wody z sokiem z cytryny. Proponuje dodawać do potraw spożywanych na śniadanie takie przyprawy jak imbir, cynamon i kardamon, wypijać soki i koktajle owocowo-warzywne (na przykład z jarmużu, pomarańczy i ananasa z dodatkiem mleka ryżowego).
Elementem diety opracowanej przez Annę Lewandowską są tak zwane „kulki mocy”. Czym są? Składają się z daktyli, pestek dyni, wiórek kokosowych i pasty sezamowej. Aby przygotować tę zdrową i pożywną przekąskę, wszystkie składniki należy zmiksować, a z otrzymanej mieszanki uformować kule.
Efektem stosowania diety Anny Lewandowskiej i zmiany nawyków żywieniowych są mocniejsze mięśnie ciała, zminimalizowane ryzyko i liczba kontuzji, naderwań ścięgien. Lepszą kondycję fizyczną potwierdzają sportowcy w medialnych wypowiedziach.
Formę sportowców: Lewandowskiego, Linetty, Milika, Peszko i Sobiecha, jako rezultat przygotowań (obejmujących treningi na zgrupowaniach i nową dietę) będziemy mogli ocenić już 12 czerwca, w pierwszym meczu rozegranym przez Polaków w ramach Euro 2016. W niedzielę polska kadra w piłce nożnej stanie na murawie naprzeciwko reprezentacji Irlandii Północnej.
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze