Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania

Zdrowa dieta jest równie istotna jak ćwiczenia odchudzające. Tezę tę potwierdzają trenerki fitness - Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska. W swoich profilach w mediach społecznościowych publikują zdjęcia przygotowanych dań. Co polecają jeść?

Zdrowe odżywianie to nie tylko klucz do dobrego samopoczucia, osiągniecia lub utrzymania zgrabnej sylwetki, ale okazja do poznania nowych smaków i poszerzenia kulinarnych horyzontów.
Zazwyczaj bezpodstawnie obawiamy się, że jedzenie fit jest niesmaczne. W rzeczywistości zmiana nawyków żywieniowych wiąże się z przyjemnością jedzenia.
Kulki mocy
Na diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości. Potwierdza to Anna Lewandowska. Kulki mocy jej autorstwa to rozkosz dla podniebienia o słodkim smaku.
Do ich przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- miękkie orzechy,
- rodzynki,
- daktyle,
- migdały,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika,
- wiórki kokosowe,
- olej kokosowy (Lewandowska jest fanką smaku kokosa),
- jagody goji,
- cynamon.
Wszystkie produkty (oprócz oleju, wiórek i przyprawy) należy zmiksować (daktyle i migdały można uprzednio namoczyć). Stopniowo dajemy tłuszcz, który je zwiąże. Formujemy kulki i otaczamy je w wiórkach kokosowych lub cynamonie. Wstawiamy do lodówki.
Kulki mocy można wzbogacić dodatkowo o płatki owsiane — wówczas będą bardziej sycące. Ta przekąska doczekała się wielu wariantów. Znane są również np. kokosowo-waniliowe kulki z kaszą jaglaną.
Owsianka z jeżynami
Na śniadanie Lewandowska poleca przygotować owsiankę z jeżynami i masłem klarowanym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych,
- 250 ml mleka,
- 250 ml jeżyn,
- łyżki syropu klonowego,
- łyżki siemienia lnianego,
- łyżki masła ghee,
- łyżki wiórek kokosowych,
- przypraw — cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii i soli.
Płatki owsiane gotujemy na mleku z przyprawami, siemieniem i wiórkami. Gdy staną się miękkie, dodajemy syrop i połowę owoców. Rozgniatamy je, aby puściły sok. Dodajemy masło. Przed podaniem posypujemy owsiankę pozostałymi jeżynami.
Zielone smoothie
Ewa Chodakowska zaleca spożywanie zbilansowanych posiłków. W trakcie opracowywania nowych przepisów korzysta ze wsparcia dietetyka.
Zielone smoothie Chodakowskiej zawiera:
- cukinię,
- liście jarmużu,
- szpinak,
- gruszkę,
- jabłko,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- sok z 2 limonek,
- szklankę wody.
Po umyciu wszystkich składników przekładamy je do blendera i miksujemy na masę o gładkiej konsystencji. Dodajemy sok z limonki.
Przed podaniem smoothie można posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze