Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 3 komentarzeZdrowa dieta jest równie istotna jak ćwiczenia odchudzające. Tezę tę potwierdzają trenerki fitness - Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska. W swoich profilach w mediach społecznościowych publikują zdjęcia przygotowanych dań. Co polecają jeść? Jak wygląda dieta Lewandowskiej czy Chodakowskiej? Oto przykładowe przepisy.
Zdrowe odżywianie to nie tylko klucz do dobrego samopoczucia, osiągnięcia lub utrzymania zgrabnej sylwetki, ale okazja do poznania nowych smaków i poszerzenia kulinarnych horyzontów.
Zazwyczaj bezpodstawnie obawiamy się, że jedzenie fit jest niesmaczne. W rzeczywistości zmiana nawyków żywieniowych wiąże się z przyjemnością jedzenia.
Kulki mocy
Na diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości. Potwierdza to Anna Lewandowska. Kulki mocy jej autorstwa to rozkosz dla podniebienia o słodkim smaku.
Do ich przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- miękkie orzechy,
- rodzynki,
- daktyle,
- migdały,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika,
- wiórki kokosowe,
- olej kokosowy (Lewandowska jest fanką smaku kokosa),
- jagody goji,
- cynamon.
Wszystkie produkty (oprócz oleju, wiórek i przyprawy) należy zmiksować (daktyle i migdały można uprzednio namoczyć). Stopniowo dajemy tłuszcz, który je zwiąże. Formujemy kulki i otaczamy je w wiórkach kokosowych lub cynamonie. Wstawiamy do lodówki.
Kulki mocy można wzbogacić dodatkowo o płatki owsiane — wówczas będą bardziej sycące. Ta przekąska doczekała się wielu wariantów. Znane są również np. kokosowo-waniliowe kulki z kaszą jaglaną.
Owsianka z jeżynami
Przepisy Lewandowskiej to nie tylko kulki mocy. Na śniadanie żona Roberta Lewandowskiego poleca przygotować owsiankę z jeżynami i masłem klarowanym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:
- pół szklanki płatków owsianych,
- 250 ml mleka,
- 250 ml jeżyn,
- łyżki syropu klonowego,
- łyżki siemienia lnianego,
- łyżki masła ghee,
- łyżki wiórek kokosowych,
- przypraw — cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii i soli.
Płatki owsiane gotujemy na mleku z przyprawami, siemieniem i wiórkami. Gdy staną się miękkie, dodajemy syrop i połowę owoców. Rozgniatamy je, aby puściły sok. Dodajemy masło. Przed podaniem posypujemy owsiankę pozostałymi jeżynami.
Zielone smoothie
Ewa Chodakowska zaleca spożywanie zbilansowanych posiłków. W trakcie opracowywania nowych przepisów korzysta ze wsparcia dietetyka.
Zielone smoothie Chodakowskiej zawiera:
- cukinię,
- liście jarmużu,
- szpinak,
- gruszkę,
- jabłko,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- sok z 2 limonek,
- szklankę wody.
Po umyciu wszystkich składników przekładamy je do blendera i miksujemy na masę o gładkiej konsystencji. Dodajemy sok z limonki.
Przed podaniem smoothie można posypać pestkami dyni lub słonecznika.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze