Jakie są właściwości zielonej kawy?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZielona kawa to nieprzetworzona, czyli niepalona kawa. Ziarna pozyskiwane z kakaowca są jedynie oczyszczone z łuski i stanowią popularne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Czy zielona kawa ma właściwości odchudzające? Dla kogo będzie odpowiednia, a kto powinien jej uniknąć?
Zielona kawa — co to takiego?
Zielona kawa dopiero od kilku lat staje się w Polsce popularna. Wszystko za sprawą przypisywanych jej prozdrowotnych właściwości. Zielona kawa jest pozyskiwana z ziaren kakaowca, a ziarna zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej, dlatego nie jest kawą paloną. Ziarna są dzięki temu o wiele bardziej sprężyste, ale także twardsze od znanych ziaren czarnej kawy. Kwas chlorogenowy, który znajduje się w zielonej kawie i odpowiada za jej właściwości, nie ginie w trakcie palenia jak w przypadku innego rodzaju kawy.
Zielona kawa swój kolor zawdzięcza właśnie sposobowi jej przygotowania. Niepalone ziarna przybierają jasnozieloną barwę. Zieloną kawę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Nie jest łatwo dostępna stacjonarnie, a jeśli już, to w lokalnych supermarketach.
Kawa zielona występuje w postaci całych lub zmielonych ziaren przeznaczonych do parzenia. Często może wystąpić także jako blend, czyli mieszkanka różnych zmielonych kaw. Ze względu na swoje właściwości zielona kawa jest także obecna w suplementach. Może mieć postać kapsułek czy gotowych do zalania saszetek.
Olej z zielonej kawy jest polecanym produktem na cellulit, podobnie jak inne produkty, w których wykorzystuje się właściwości kawy.
Jakie właściwości ma zielona kawa?
To, co zapewniło zielonej kawie popularność, to obecność kwasu chlorogenowego. Substancja wytraca się w procesie palenia, dlatego nie znajdziemy jej w czarnych ziarnach. To właśnie on jest odpowiedzialny za właściwości zielonej kawy. Walory prozdrowotne są potwierdzone przez badania naukowe, dlatego zielona kawa może być doskonałym sposobem na uzupełnienie swojej codziennej diety.
Kwas chlorogenowy, który zawiera zielona kawa, jest bardzo cennym polifenolem. Jako przeciwutleniacz polifenole uszczelniają naczynia krwionośne czy stanowią ochronę dla mięśnia sercowego. Układ odpornościowy jest dzięki nim bardziej odporny, ponieważ polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, czy przeciwbakteryjne.
Zielona kawa jest ceniona także ze względu na dobry wpływ na pracę wątroby, a jej składniki pobudzają układ odpornościowy, dzięki czemu ograniczają możliwość złapania infekcji czy przeziębienia. Regularne spożywanie kawy może więc pomóc radzić sobie z problemami zdrowotnymi, jednak z pewnością będzie działać jedynie wspomagająco.
Kawa zielona posiada także właściwości antyoksydacyjne, ponieważ zapobiega chorobom, które powodują wolne rodniki. Opóźnia także starzenie się skóry i działa wzmacniająco na włosy. Co jednak istotne dla wielu osób, kwas chlorogenowy wykazuje także działanie odchudzające. Przyspiesza on proces przemiany materii, dzięki czemu może pomóc pozbyć się tkanki tłuszczowej.
Zielona kawa — wartości odżywcze
Kawa w zielonym odcieniu ma bardzo dobre wartości odżywcze, ponieważ w 100 gramach kawy znajduje się jedynie 14 kcal oraz 3,3 gramów węglowodanów. Zielona kawa bogata jest w witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2 czy B12. Posiada także kwas foliowy i składniki mineralne (wapń, magnez, sód, cynk). Będzie dobrym napojem dla wszystkich osób, które poszukują produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Dla kogo odpowiednia będzie kawa zielona?
Zielona kawa będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i włączyć kawę do codziennego jadłospisu. Nie wyleczy jednak poważnych chorób czy dolegliwości, a jedynie może wspomóc. Nie jest metodą leczenia żadnej choroby, co nie oznacza, że nie warto jej spożywać. Będzie cenne szczególnie dla osób, które dążą do zredukowania masy ciała lub utrzymania obecnej figury. Cenne dla zdrowia polifenole są realną korzyścią dla zdrowia, dlatego zielona kawa jest coraz popularniejsza.
Kawa zielona odpowiada także za poprawę pracy trzustki i wątroby, a dodatkowo zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, dlatego jest dobrym rozwiązaniem stosowanym w celu profilaktyki zdrowotnej.
Przeciwwskazania do picia zielonej kawy
Na spożycie zielonej kawy muszą jednak uważać wszyscy chorzy na cukrzycę. Obniża ona poziom cukru we krwi, co sprawia, że w skrajnych sytuacjach może to doprowadzić do hipoglikemii. Zielona kawa nie jest polecana także kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Na jej właściwości powinni uważać także ci, którzy chorują na nadciśnienie tętnicze i mają choroby serca. Kawa nie jest polecana także osobom młodym (poniżej 16 lat) oraz wszystkim, którzy mają problemy z tolerancją kofeiny.
Jak spożywać zieloną kawę?
W przypadku suplementów z zieloną kawą należy spożywać je zgodnie z zaleceniem producenta. W przypadku zmielonych ziaren zaleca się spożycie 2 łyżeczek kawy, które powinny być zalane 250 ml wody o temperaturze około 85–90 st. C. Kawę należy parzyć przez około 10 minut.
OSK
Jak prawidłowo wykonać plank? Ćwiczenie prezentuje trenerka z Calypso Fitness Club. Zobacz!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze