Kawa z jajkiem. Jak ją przygotować?
EWA RYCERZ • dawno temuAromatyczny zapach kawy stawia na nogi każdego. Pijemy kawę z ekspresu, mieloną lub rozpuszczalną. Może warto spróbować też kawy przyrządzanej po skandynawsku - z jajkiem? To przepis na zdrowy poranek.
Kawa z jajkiem pochodzi ze Szwecji. Cała Skandynawia jest zresztą miejscem, w którym pija się duże ilości tego napoju. Statystyczny Szwed wypija ok. 8 kg kawy przez rok. Parzy ją na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie kawa z jajkiem. Warto jej spróbować.
Kawa z jajkiem dla zdrowia?
Skandynawowie pijają kawę z jajkiem głównie ze względu na smak. Nie ma jednak co ukrywać – taka mieszanka ma też swoje wartości odżywcze. Zawdzięcza je oczywiście jajku, które jest skarbnicą wielu aminokwasów, witamin i substancji mineralnych.
Wypicie filiżanki takiej kawy powoduje uczucie sytości, dobrze działa też na wątrobę i zapobiega tworzeniu się kamicy żółciowej. To dzięki lecytynie zawartej w jajku.
Z kolei sama kawa to oczywiście dawka kofeiny o działaniu pobudzającym i przyspieszającym metabolizm. Związek ten poprawia też pamięć krótkotrwałą oraz ułatwia koncentrację.
Jak przygotować kawę po skandynawsku?
Będą do tego potrzebne:
- 2–3 łyżki zmielonej kawy,
- 1 świeże jajo,
- 2 szklanki wody,
- cukier,
- mały garnek i gęste sitko.
Do garnuszka wlej szklankę wody i zagotuj. W międzyczasie wymieszaj surowe jajko (białko i żółtko) ze zmieloną kawą tak, by składniki dobrze się wymieszały. Dodaj je do gotującej się wody i pozostaw na ogniu jeszcze ok. 5 min. Mieszaj. Po tym czasie dolej drugą szklankę wody i gotuj kolejne 2–4 minuty.
Przecedź kawę przez sitko i dodaj cukier do smaku. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze