Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów

Typowo jesienne warzywa i owoce to m.in. dynia, jabłka, gruszki i figi. Można przygotować z nich (oraz innych produktów spożywczych) zdrowe smoothies. To smaczne i pożywne posiłki, które warto spożyć na przykład w ramach pierwszego lub drugiego śniadania. Oto kilka przepisów na smoothies z sezonowych produktów.

Podziel siÄ™:

Smoothie z jesiennych produktów — dyniowe smoothie z imbirem

Smoothie z dyni (wykorzystujemy purée z pieczonego warzywa) z dodatkiem imbiru na bazie wody to pyszny koktajl, który ma właściwości rozgrzewające. W jego skład, oprócz wymienionych produktów, wchodzi awokado, banan, cynamon i pieprz cayenne.

To jesienne smoothie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe — zawiera witaminę A oraz dobre tłuszcze. Dzięki dodatkowi startego na tarce imbiru pomoże ustrzec się przed rozwojem choroby przeziębieniowej. Autor przepisu poleca podawać dyniowe smoothie z kawałkami fig.

Smoothie z jesiennych produktów — wegaÅ„skie smoothie z jabÅ‚ek

Osobom na diecie wegańskiej rekomendujemy smoothie z jabłek. Owoce te są podstawą koktajlu, a oprócz nich na liście składników widnieje również banan i szpinak.

Ważnym dodatkiem jest siemię lniane i daktyle (trzeba je uprzednio namoczyć, najlepiej pozostawić w wodzie na noc). Przygotowanie smoothie jabłkowego jest banalnie proste — wystarczy wrzucić składniki do kielicha blendera i zmiksować.

Smoothie z jesiennych produktów — marchewkowe smoothie

Korzeń marchewki jest bogaty w beta-karoten, białko, błonnik pokarmowy i witaminy, m.in. witaminę A, B, K czy PP. Dostarcza też cennych składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo. Ponadto warzywo to należy do produktów niskokalorycznych.

Do przygotowania marchewkowego smoothie, oprócz tego warzywa (jeśli jest młode, wystarczy je wyszorować, jeśli starsze — cienko obrać) potrzebujemy banana, pomarańczy i jagód goji. Płynną konsystencję zapewni dodatek mleka.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie z figami

Osoby, które nie przepadają za mlekiem zwierzęcym lub nie mogą go pić ze względu na nietolerancję pokarmową, powinny wypróbować domowe mleko z orzechów lub nasion. Podstawa tego przepisu to mleko sezamowe, którego przygotowanie jest — wbrew pozorom — proste, a efekt niezwykle smaczny.

Oprócz produktu mlecznego potrzebujemy kilku sztuk świeżych fig, pomarańczy i daktyli. Celem przyprawienia smoothie wykorzystujemy miód i cynamon.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie z masÅ‚em orzechowym

Jeśli preferujemy bardziej sycące smoothies, powinniśmy wypróbować przepis na koktajl z dodatkiem masła orzechowego. Do jego przygotowania będziemy potrzebować również kilku dojrzałych bananów (są bogate w witaminę C i B) i płatków owsianych, które (dzięki zawartości błonnika pokarmowego) zagwarantują uczucie pełności w żołądku na długi czas.

Niezbędny jest dodatek mleka. Do posypania orzechowego smoothie możemy wykorzystać kakao lub cynamon — w zależności od naszych upodobań.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie gruszkowe z nuta korzennÄ…

Po korzenne przyprawy najchętniej sięgamy właśnie w okresie jesiennym — rozgrzewają, a gdy połączymy je z sezonowymi owocami — dostarczają cennych witamin. Natomiast typowo jesienne owoce to m.in. gruszki (są bogate w jod; te miękkie pobudzają procesy trawienne) i jabłka (bogate w przeciwuletniacze, są niskokaloryczne i hamują apetyt).

Ten owocowy duet stanowi podstawę kolejnego przepisu na smoothie. Oprócz gruszek i jabłek potrzebować będziemy soku z cytryny i miodu. Korzenny aromat zapewni dodatek imbiru i cynamonu.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie ze sÅ‚odkich ziemniaków

Smoothie ze słodkich ziemniaków jest niskotłuszczowe. Nie zawiera cukru, a jest bogate w błonnik pokarmowy. Mogą go spożywać wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej. Oprócz ugotowanego słodkiego ziemniaka do przygotowania koktajlu będziemy potrzebować następujących składników: jabłka, pomarańczy i czerwonych winogron.

Niezbędne są również figi i żurawina (może być mrożona lub świeża). Dla zaostrzenia smaku należy dodać niedużą ilość pasty imbirowej. Szklanka smoothie ze słodkich ziemniaków i owoców zawiera około 190 kcal.

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Fit ciasto marchewkowe Tłusty czwartek - Anna Lewandowska i jej przepis na pączki fit Zdrowe odżywianie – czyli jak i co jeść żeby nie zbankrutować w 20 punktach 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie - migdały na włosy, migdały na jelita Pij lub giń - bez wody nie ma życia Magnez - jaki wybrać? Jaka forma magnezu jest najlepsza dla organizmu? Beta-karoten - jaki wybrać? To ważny składnik dla naszego zdrowia Produkty zakazane w paleodiecie – czy ich eliminacja faktycznie nam służy? Sos z cukinii Co Polacy wiedzą o białku? Śródziemnomorski obiad w 2 minuty? Podravka przedstawia nową linię dań gotowych Smażenie - za i przeciw