Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów

Typowo jesienne warzywa i owoce to m.in. dynia, jabłka, gruszki i figi. Można przygotować z nich (oraz innych produktów spożywczych) zdrowe smoothies. To smaczne i pożywne posiłki, które warto spożyć na przykład w ramach pierwszego lub drugiego śniadania. Oto kilka przepisów na smoothies z sezonowych produktów.

Podziel się:

Smoothie z jesiennych produktów — dyniowe smoothie z imbirem

Smoothie z dyni (wykorzystujemy purée z pieczonego warzywa) z dodatkiem imbiru na bazie wody to pyszny koktajl, który ma właściwości rozgrzewające. W jego skład, oprócz wymienionych produktów, wchodzi awokado, banan, cynamon i pieprz cayenne.

To jesienne smoothie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe — zawiera witaminę A oraz dobre tłuszcze. Dzięki dodatkowi startego na tarce imbiru pomoże ustrzec się przed rozwojem choroby przeziębieniowej. Autor przepisu poleca podawać dyniowe smoothie z kawałkami fig.

Smoothie z jesiennych produktów — wegańskie smoothie z jabłek

Osobom na diecie wegańskiej rekomendujemy smoothie z jabłek. Owoce te są podstawą koktajlu, a oprócz nich na liście składników widnieje również banan i szpinak.

Ważnym dodatkiem jest siemię lniane i daktyle (trzeba je uprzednio namoczyć, najlepiej pozostawić w wodzie na noc). Przygotowanie smoothie jabłkowego jest banalnie proste — wystarczy wrzucić składniki do kielicha blendera i zmiksować.

Smoothie z jesiennych produktów — marchewkowe smoothie

Korzeń marchewki jest bogaty w beta-karoten, białko, błonnik pokarmowy i witaminy, m.in. witaminę A, B, K czy PP. Dostarcza też cennych składników mineralnych, takich jak wapń czy żelazo. Ponadto warzywo to należy do produktów niskokalorycznych.

Do przygotowania marchewkowego smoothie, oprócz tego warzywa (jeśli jest młode, wystarczy je wyszorować, jeśli starsze — cienko obrać) potrzebujemy banana, pomarańczy i jagód goji. Płynną konsystencję zapewni dodatek mleka.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie z figami

Osoby, które nie przepadają za mlekiem zwierzęcym lub nie mogą go pić ze względu na nietolerancję pokarmową, powinny wypróbować domowe mleko z orzechów lub nasion. Podstawa tego przepisu to mleko sezamowe, którego przygotowanie jest — wbrew pozorom — proste, a efekt niezwykle smaczny.

Oprócz produktu mlecznego potrzebujemy kilku sztuk świeżych fig, pomarańczy i daktyli. Celem przyprawienia smoothie wykorzystujemy miód i cynamon.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie z masłem orzechowym

Jeśli preferujemy bardziej sycące smoothies, powinniśmy wypróbować przepis na koktajl z dodatkiem masła orzechowego. Do jego przygotowania będziemy potrzebować również kilku dojrzałych bananów (są bogate w witaminę C i B) i płatków owsianych, które (dzięki zawartości błonnika pokarmowego) zagwarantują uczucie pełności w żołądku na długi czas.

Niezbędny jest dodatek mleka. Do posypania orzechowego smoothie możemy wykorzystać kakao lub cynamon — w zależności od naszych upodobań.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie gruszkowe z nuta korzenną

Po korzenne przyprawy najchętniej sięgamy właśnie w okresie jesiennym — rozgrzewają, a gdy połączymy je z sezonowymi owocami — dostarczają cennych witamin. Natomiast typowo jesienne owoce to m.in. gruszki (są bogate w jod; te miękkie pobudzają procesy trawienne) i jabłka (bogate w przeciwuletniacze, są niskokaloryczne i hamują apetyt).

Ten owocowy duet stanowi podstawę kolejnego przepisu na smoothie. Oprócz gruszek i jabłek potrzebować będziemy soku z cytryny i miodu. Korzenny aromat zapewni dodatek imbiru i cynamonu.

Smoothie z jesiennych produktów — smoothie ze słodkich ziemniaków

Smoothie ze słodkich ziemniaków jest niskotłuszczowe. Nie zawiera cukru, a jest bogate w błonnik pokarmowy. Mogą go spożywać wegetarianie i osoby na diecie bezglutenowej. Oprócz ugotowanego słodkiego ziemniaka do przygotowania koktajlu będziemy potrzebować następujących składników: jabłka, pomarańczy i czerwonych winogron.

Niezbędne są również figi i żurawina (może być mrożona lub świeża). Dla zaostrzenia smaku należy dodać niedużą ilość pasty imbirowej. Szklanka smoothie ze słodkich ziemniaków i owoców zawiera około 190 kcal.

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Brownie z batatem i rodzynkami Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy) Fit ciasto z masła orzechowego Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto z masła orzechowego Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Daktylowa tarta z kremem kokosowym Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Brownie z batatem i rodzynkami Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Przepis na koktajl proteinowy Domowy budyń waniliowy - bez glutenu Placki z płatków owsianych. Prosty przepis Anny Lewandowskiej