Figi - dietetyczna przekąska

Figi zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych w tym ważnych dla organizmu składników mineralnych, witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Pomagają w walce z anemią, redukują stres, wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. 100 g surowych fig to zaledwie 74 kcal.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Żelatyna dobra nie tylko w kuchni. Oto 5 korzyści dla zdrowia, które przynosi jej stosowanie Desery z chia - trzy przepisy, które proponuje Ewa Chodakowska FODMAP – założenia i zastosowanie diety z niskim FODMAP Awokado – właściwości, kalorie 6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś Lipa - właściwości i zastosowanie Woda alkaliczna - czy ma właściwości lecznicze? Sposób parzenia herbaty, dzięki któremu szybciej zaśniesz Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? Szukasz inspiracji kuchni azjatyckiej - wypróbuj przepisy z produktami House of Asia Odstawienie nabiału - efekty. Co stanie się po odstawieniu mleka?