Figi - dietetyczna przekąska

Figi zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych w tym ważnych dla organizmu składników mineralnych, witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Pomagają w walce z anemią, redukują stres, wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. 100 g surowych fig to zaledwie 74 kcal.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Grilluj dietetycznie i bądź fit Przepis na leśne smoothie Zdrowe nawyki żywieniowe. Podejmij wyzwanie. Syrop z orzecha włoskiego z miodem - jak działają orzechy z miodem na tarczycę? Kawa bezkofeinowa – delektuj się doskonałym smakiem i aromatem kawy przez cały dzień Objawy, które mogą świadczyć o alergii na alkohol Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Nowy rok, nowe nawyki żywieniowe! Od czego rozpocząć zdrowe odżywianie? Masz ochotę na pyszny i mniej oczywisty obiad? Jak zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu? Niezwykła moc owoców jagodowych Odchudzające przepisy: dwukolorowe smoothie z mango i jagód