Figi - dietetyczna przekąska

Figi zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych w tym ważnych dla organizmu składników mineralnych, witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Pomagają w walce z anemią, redukują stres, wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. 100 g surowych fig to zaledwie 74 kcal.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Lubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowego Oglądasz mecz? Zrezygnuj z menu typowego kibica! Włączy kozie sery do swojej diety. DEKALOG zdrowego odżywiania Trenerki Zdrowej Diety Placki z niepalonej kaszy gryczanej Co znajdziemy w wędlinach sklepowych? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Olej z wiesiołka - zapomniany sposób na długie zdrowie! 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Soki oczyszczające - 5 przepisów na pozbycie się toksyn. Soki detox - oto zasady Produkty obniżające cholesterol Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze