Figi - dietetyczna przekąska

Figi zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych w tym ważnych dla organizmu składników mineralnych, witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Pomagają w walce z anemią, redukują stres, wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. 100 g surowych fig to zaledwie 74 kcal.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

FIT „pankejki” Dobre vs złe tłuszcze - które warto jeść, a których unikać? Głóg - właściwości i zastosowanie Racuszki z jabłkiem Tych produktów nie jedz przed treningiem Eat clean, czyli jak? Walka z nowotworem - najlepsze sposoby dietetyczne do walki z rakiem Cholesterol. Co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu? Dieta na obniżenie cholesterolu Co jest lepsze? Trzy duże posiłki czy kilka mniejszych w ciągu dnia? Cała prawda o ujemnych kaloriach Zastąp napój gazowany wodą. A potem obserwuj jak zmienia się twoje ciało Kupujesz borówki? Sprawdź, po czym poznasz, że są najlepsze