Figi - dietetyczna przekąska

Figi zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych w tym ważnych dla organizmu składników mineralnych, witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Pomagają w walce z anemią, redukują stres, wzmacniają serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są świetnym źródłem błonnika – suszone figi mają go najwięcej ze wszystkich suszonych owoców. Obniżają ciśnienie, poprawiają pamięć, a także chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. 100 g surowych fig to zaledwie 74 kcal.

Zdrowe i lekkie przepisy


Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Kamica żółciowa - przyczyny i objawy. Dieta przy kamicy żółciowej Jak jeść aby nie chorować i wzmocnić odporność? Żywność koszerna - czym jest? Przepis na leśne smoothie Napoje gazowane - co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Jak przestać jeść słodycze? 21 sposobów na słodycze Co się dzieje w twoim organizmie po wypiciu kawy? FIT „pankejki” Poznaj właściwości liczi Nigella Lawson zawyrokowała – to koniec ery awokado i herbaty Matcha. Czas na pandan Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości? Czy można jeść surowe pieczarki? Co stanie się, gdy zjesz surową pieczarkę?