4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe

Są bogate w pełnowartościowe białko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strączkowe, bo o nich mowa, to doskonałe składniki zup, sałatek i dań głównych. Niestety, wciąż nie są zbyt popularne. Czas to zmienić. Prezentujemy 4 przepisy, dzięki którym strączki na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

123RF

Dlaczego warto jeść fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, bób czy soję? Te warzywa to źródło wysokiej jakości białka przede wszystkim – przez co cieszą się popularnością wśród wegan i wegetarian. Ale to nie wszystko. Warzywa te zawierają także sporo błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, są bogactwem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Do tego mogą je jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Są więc bardzo dobrym składnikiem do przygotowywania sytych, smacznych i zdrowych posiłków.

Curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku ;
  • 1 papryka czerwona;
  • ½ kalafiora;
  • 1 marchew;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 360g ciecierzycy konserwowej
  • szczypta papryki chili;
  • szklanka bulionu warzywnego.

Podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj marchew, pieczarki i kalafior. Mieszaj przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj bulion warzywny, pokrojoną w kostkę paprykę, ciecierzycę i przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku.

Sałatka z ciecierzycą

Składniki:

  • pół puszki ciecierzycy konserwowej;
  • jedna czerwona cebula;
  • kilka czerwonych winogron;
  • rukola;
  • pokrojone orzechy włoskie;
  • kilka ziarenek granatu.

Do miski wsyp ciecierzycę, pokrojoną w piórka cebulę połówki i rukolę. Delikatnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp orzechami i granatem.

Zupa krem z białej fasoli

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego z warzywami (marchew, pietruszka, seler);
  • pół kilograma białej fasoli;
  • sól;
  • pieprz;
  • majeranek.

Fasolę namocz na noc. Po tym czasie odcedź i gotuj do miękkości. Przygotuj bulion. Wsyp ugotowaną fasolę do bulionu i dokładnie zblenduj. Niewielką ilość fasoli zostaw do dekoracji. Przypraw do smaku i posyp świeżym majerankiem.

Pomidorowa z soczewicą

Składniki:

  • litr bulionu łącznie w warzywami;
  • pomidory świeże lub z puszki;
  • szklanka soczewicy czerwonej;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • papryka czerwona;
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Do gorącego bulionu dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Jeśli wybierzesz świeże – obierz je ze skórki. Do bulionu wrzuć surową soczewicę. Posmaż na oleju cebulę i czosnek i dodaj. Paprykę pokrój w kosteczkę, wrzuć do zupy i wymieszaj. Gotuj aż warzywa zmiękną. Dla lepszej konsystencji możesz dodać sosu pomidorowego lub zagęścić całość mąką ziemniaczaną lub masłem. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje