warzywa strączkowe

4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe

... Są bogate w pełnowartościowe białko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strączkowe, bo o nich mowa, to doskonałe składniki zup, sałatek i dań głównych. Niestety ... Dlaczego warto jeść fasolę, groch, soczewicę, ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... Sałata, szpinak, bób czy zielona papryka zawierają wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym uważane są za najzdrowsze wśród wszystkich warzyw. Oprócz chlorofilu, któremu zawdzięczają swoją ... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu ...

dawno temu

Ranking najbardziej kalorycznych warzyw

... Już kilka tygodni temu przeszłaś na dietę, a nadal nie widzisz efektów? W twoim menu znalazły się duże ilości warzyw? Najprawdopodobniej wybierasz te niewłaściwe. Okazuje się, że chociaż zdrowe ... , często są też bardzo kaloryczne. Poznaj nasz ...

dawno temu

Ciecierzyca - czy warto ją jeść?

... Jest warzywem z grupy roślin strączkowych, zwana także grochem włoskim. Jej smak jest określony jako słodkawy o gorzkim posmaku. Stanowi smaczną, zdrową i sycącą przekąskę, nadaje się także, jako składnik dań głównych. ... Humus to smaczna pasta ...

dawno temu

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

... Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po ...

dawno temu

Kilka słów o mrożonych owocach i warzywach

... Zastanawiasz się czy warto sięgać po mrożone owoce, warzywa? ... Najnowsze badania naukowców, pokazują że mrożone owoce i warzywa są TAK SAMO ZDROWE Co więcej... mrożona kukurydza, zielony groszek oraz jagody badania wykazały iż mają więcej ...

dawno temu

Fasola - warzywo pełne białka

... Fasola to bezcenne warzywo. Dzięki niej organizm zyska mnóstwo białka (fasola ma go więcej niż mięso), witamin oraz składników mineralnych. W białku znajdziesz lizynę – niezbędną organizmowi ...

dawno temu

4 rodzaje warzyw, przez które tyjesz

... Chociaż często mówi się, że warzywa i owoce w diecie to najlepsza recepta na szczupłą sylwetkę, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre z nich mogą nie sprzyjać skutecznemu odchudzaniu. Zdradzamy, jakich rodzajów warzyw należy ...

dawno temu

Jakie właściwości ma bób?

... Bób to popularne warzywo strączkowe. Nie bez przyczyny gości na wielu stołach. Jest smaczne, sycące, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze – takie jak białko, żelazo czy kwas foliowy. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. ...

dawno temu

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG

... Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem ... szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 16] Krojenie warzyw

... Palce i dłoń to Twoja waga i narzędzie do pracy, dlatego w trakcie krojenia warzyw dobrze by było ich nie uszkodzić. Przygotowanie 500g warzyw dziennie wymaga od Ciebie sprawnego poruszania nożem ... . Dzisiejsze podsumowanie: 1. Przez ...

dawno temu

Kiszone warzywa

... Mamy to szczęście, iż mieszkamy w kraju, w którym nikt nie neguje walorów smakowych i zdrowotnych kiszonych warzyw. W innych kulturach bywa różnie i zdarza się traktowanie tych produktów ... jako zepsutych. Tradycyjnie Polacy lubią kiszoną ...

dawno temu

Gdy warzywa droższe niż złoto...

... Do popełnienia takowego wpisu zainspirowały mnie maile od wielu moich podopiecznych, którzy co chwile pytają „jakie warzywa jeść?” gdy ich ceny poszybowały dramatycznie do góry – pomidory, nie dość ... , a w przypadku potasu jednym z ...

dawno temu

Właściwości prozdrowotne fioletowych warzyw i owoców

... Fioletowe warzywa i owoce mają bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy i krążenia. Są bogate w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami ... odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Kolor ...

dawno temu

Zielone warzywa i owoce, które sprzyjają utracie wagi

... Żywność w odcieniach zieleni jest bogata w luteinę (korzystnie wpływa na wzrok), potas, witaminy C i K oraz kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ciała). Poza licznymi wartościami odżywczymi i przeciwutleniającymi zielone ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie