Najbardziej kaloryczne warzywa - poznaj wysokokaloryczne warzywa
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuJuż kilka tygodni temu przeszłaś na dietę, a nadal nie widzisz efektów? W twoim menu znalazły się duże ilości warzyw? Najprawdopodobniej wybierasz te niewłaściwe. Okazuje się, że chociaż są zdrowe, to często są to też bardzo kaloryczne warzywa. Poznaj nasz ranking najbardziej tuczących warzyw. Te najgorsze dla naszej smukłej sylwetki zostawiliśmy na sam koniec. Oto najbardziej kaloryczne warzywa.
Jakie jest najbardziej kaloryczne warzywo?
Brukselka
Warzywem, którego powinniśmy unikać bądź jeść w małych porcjach, jeżeli marzymy o szczupłej sylwetce na lato, jest brukselka. 100g tych małych zielonych kulek to ok. 50 kcal! I chociaż znajdziemy w nich bogactwo witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny czy witaminy B6, korzystajmy z jej zalet nie codziennie, a kilka razy w miesiącu.
Te zielone warzywa to też źródło kwasu foliowego, wapnia, żelaza czy magnezu. Należy jednak pamiętać, że po spożyciu najczęściej powodują nieprzyjemne wzdęcia i gazy.
Bakłażan
Kolejnym tuczącym warzywem jest bakłażan, szczególnie spożywany w formie smażonych plastrów. W 100g znajduje się ok. 50 kcal. Wydaje się niewiele? Podczas rodzinnego grilla na jednym plasterku na pewno się nie skończy.
Ze względu na to, że bakłażany są ciężkostrawne, nie powinny znaleźć się także w diecie osób zmagających się z problemami trawiennymi czy w jadłospisie dzieci i kobiet w ciąży. Najlepiej jeść je po przygotowaniu na parze, z dodatkiem przypraw. W takiej formie możemy je spożywać kilka razy w miesiącu.
Bataty
Na naszej liście najbardziej tuczących warzyw znajdują się też bataty. 100g tego gatunku ziemniaków to 86 kcal. Są one zdecydowanie słodsze od tych zwykłych, które najczęściej lądują na naszym obiadowym talerzu.
Jeżeli jednak podczas diety odczujemy chęć na smażone frytki, wybierzmy te z batatów przygotowywane w piekarniku. Z dodatkiem aromatycznych ziół zaspokoją nasz apetyt na fast food na długo.
Soczewica
Soczewica, chociaż wykazuje wiele właściwości leczniczych, jest również wysokokaloryczna. W 100g gotowanych ziaren znajduje się aż 116 kcal.
Z drugiej strony, badania naukowców z Kanady wykazały, że rośliny strączkowe tego rodzaju na długo zapewniają uczucie sytości. Jest to związane z dużą ilością błonnika w ich składzie. Nie rezygnujmy więc z niej całkowicie.
Spożywana do obiadu raz na jakiś czas pozytywnie wpłynie na pracę układu nerwowego oraz zapobiegnie rozwijaniu się miażdżycy i anemii.
Zobacz też: Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie
Fasola biała
Najbardziej tuczącym warzywem jest biała fasola. W 100g ugotowanych ziaren bez dodatku soli znajduje się ponad 130 kcal. Ten rodzaj roślin strączkowych spożywany zbyt często może też zaburzyć wchłanianie witamin B12 oraz D.
Niektóre osoby po jej zjedzeniu mogą również odczuwać silne bóle głowy czy reakcje alergiczne. Fasola wywołuje też niekomfortowe wzdęcia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze