rośliny strączkowe

Warzywa strączkowe - przepisy na dania z roślin strączkowych

... Są bogate w pełnowartościowe białko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strączkowe, bo o nich mowa, to doskonałe składniki zup, sałatek i dań głównych. Niestety ... , wciąż nie są zbyt popularne. Czas to zmienić ...

dawno temu

Głóg - właściwości i zastosowanie

... Głóg nie jest popularną rośliną, jednak posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Owoce i kwiaty głogu są źródłem składników mineralnych, dlatego roślina wykorzystywana jest w medycynie głównie ... Czym jest głóg? Głóg to nazwa, którą ...

4 miesiące temu

Rośliny na odchudzanie - zioła spalające tłuszcz

... na organizm. Jeżeli chcemy stracić zbędne kilogramy bez uszczerbku na zdrowiu, powinniśmy wprowadzić do jadłospisu rośliny lecznicze, które wspomagają proces chudnięcia. Poznaj zioła pomagające w odchudzaniu, zioła przyspieszające metabolizm. ...

dawno temu

Kiedy warto spożywać ostropest plamisty?

... Ostropest plamisty to roślina, którą można spotkać na łąkach, jednak jej właściwości zostały docenione już dawno temu, a obecnie jest z powodzeniem wykorzystywana w medycynie. Ostropest plamisty ... Ostropest plamisty - co to takiego? Ostropest ...

5 miesięcy temu

Ashwagandha - czym jest i jak działa na nasz organizm?

... Ashwagandha znana również jako witania ospała, czy żeń-szeń indyjski to roślina, która już od wieków wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy ... Ashwagandha - co to jest? Ashwagandha to roślina ...

4 miesiące temu

Ciecierzyca - czy warto ją jeść?

... Jest warzywem z grupy roślin strączkowych, zwana także grochem włoskim. Jej smak jest określony jako słodkawy o gorzkim posmaku. Stanowi smaczną, zdrową i sycącą przekąskę, nadaje się także, jako składnik dań głównych. ...

dawno temu

Nowe rośliny wspomagające odchudzanie

... Nowe rośliny, które wspomagają proces odchudzania, to gurmar, irvingia i nopal. Ich wpływ na stan masy ciała został potwierdzony przez wyniki badań naukowców. Jakie składniki tych roślin decydują o ich działaniu odchudzającym? ...

dawno temu

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach

... bóle menstruacyjne. Jej źródła to m.in. rośliny strączkowe, orzechy, jaja i mleko. Witamina B7 (biotyna, witamina H) Biotyna z kolei bierze udział w syntezie składnika wpływającego na krzepnięcie krwi ... dla prawidłowego funkcjonowania układu ...

6 miesięcy temu

Wegesportowiec - dieta bezmięsna a intensywny wysiłek fizyczny

... Niektórym nadal trudno jest zaakceptować fakt o wyeliminowaniu mięsa z diety. Jak się jednak okazuje, wielu ludzi w sposób świadomy preferuje wegetarianizm i weganizm nie tylko jako sposób odżywiania, ale i styl życia. Dieta roślina nie wyklucza ...

dawno temu

Dieta Sary Cwaliny - co poleca młoda influencerka?

... oraz zdrowo. Dieta wegetariańska dopuszcza spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak jaja, sery czy masło. Powinna się składać z produktów pełnoziarnistych, nasion roślin strączkowych ... się udowadniać, że wegetarianizm nie jest nudny i ...

3 miesiące temu

Najbardziej kaloryczne warzywa - poznaj wysokokaloryczne warzywa

... , jest również wysokokaloryczna. W 100g gotowanych ziaren znajduje się aż 116 kcal. Z drugiej strony, badania naukowców z Kanady wykazały, że rośliny strączkowe tego rodzaju na długo zapewniają uczucie sytości ... bez dodatku soli znajduje się ...

dawno temu

Substancje antyodżywcze – co to takiego?

... erukowy (rzepak); goitryna (mleko krowie); inhibitory enzymów proteolitycznych (nasiona roślin strączkowych); kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar, kakao, szpinak, herbata); kwas fitynowy (mąka żytnia ... , pszenna z pełnego przemiału, orzechy); ...

dawno temu

Dieta wegańska a trening - jak zbilansować posiłki?

... , w zależności od intensywności Twoich treningów. Skąd czerpać białko na diecie wegańskiej? Głównymi źródłami białka w diecie roślinnej są m.in. nasiona roślin strączkowych, produkty sojowe, orzechy ... pieczywo, płatki owsiane, płatki ...

5 miesięcy temu

Jakie właściwości ma bób?

... Bób to popularne warzywo strączkowe. Nie bez przyczyny gości na wielu stołach. Jest smaczne, sycące, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze – takie jak białko, żelazo czy kwas foliowy. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. ...

dawno temu

Mięso - fakty, mity i znaczenie w diecie

... zwierzęcego. Nawet wtedy źródłem pełnowartościowego białka mogą być dla nas nabiał, jajka i ryby, a także nasiona roślin strączkowych, np. soja. Zbilansowanie diety bezmięsnej pod względem składników ... już nasiona roślin strączkowych, zielone ...

8 miesięcy temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie