MATERIAŁ PROMOCYJNY

Substancje antyodżywcze – co to takiego?

... erukowy (rzepak); goitryna (mleko krowie); inhibitory enzymów proteolitycznych (nasiona roślin strączkowych); kwas szczawiowy (szczaw, rabarbar, kakao, szpinak, herbata); kwas fitynowy (mąka żytnia ... , pszenna z pełnego przemiału, orzechy); ...

dawno temu

Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek

... na kontrolę ośrodka głodu i sytości. 750 Rośliny strączkowe Sezon na bikini coraz bliżej. Aby cieszyć się smukłą sylwetką, do diety powinniśmy włączyć także warzywa strączkowe. Zespół badaczy ... z Uniwersytetu w Toronto ustalił, że spożycie ...

dawno temu

Czy to pora na pora?

... Por należy do roślin z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie uprawiano już go 4500 lat temu. Do Europy dotarł za pośrednictwem Rzymu. Starożytni wiedzieli już, że por ...

dawno temu

Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego

... . Ale dzisiaj inne już stosuje się technologie tłoczenia oleju, inna też jest - często zanieczyszczona pestycydami! - gleba, na której uprawia się rośliny. Co trzeba wiedzieć, aby bezpiecznie czerpać z dobrodziejstw, jakich dostarcza nam ten ...

dawno temu

Węglowodany w diecie - co jeść? Jakie jeść węglowodany, żeby schudnąć?

... na śniadanie podobne do owsianki. Rośliny strączkowe 43337Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica powinny znaleźć swoje miejsce w jadłospisie na diecie. To idealne produkty, dla osób, które chcą ... do menu? Warto dodawać je do zup, gulaszy i ...

dawno temu

Cieciorka - właściwości, zastosowanie oraz przepisy

... Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy ...

dawno temu

Morwa biała na odchudzanie. Morwa biała - właściwości odchudzające

... Ojczyzną morwy białej są Chiny, gdzie do dzisiaj uznaję się ją za roślinę leczniczą, pomagającą w wielu dolegliwościach. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Są jadalne, a do tego bardzo smaczne ...

dawno temu

Maj - sezon na botwinkę

... tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina może być dodatkiem do wielu soków czy sałatek. Maj to sezon na botwinkę. Wypróbuj ją koniecznie. ...

dawno temu

Białko - co jeść? Cztery sposoby, aby jeść więcej białka każdego dnia

... razy w tygodniu zamienić kotleta na porcję strączkowych. Dodanie roślin strączkowych do kanapki wydaje się dziwne? Zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz past do smarowania pieczywa. Można je zrobić ... i mniej protein niż tradycyjny serek wiejski. ...

dawno temu

Bakłażany - wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia

... Nazwa botaniczna tego gatunku roślin to psianka podłużna z rodziny psiankowatych. Znamy ją pod zwyczajowymi nazwami, jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko ...

dawno temu

Wartość odżywcza szczawiu gotowanego i surowego

... Szczaw to roślina rosnąca w Polsce na łąkach i nieopodal dróg. Jest bogata w witaminy i minerały, dlatego powinna stanowić składnik zdrowej diety. Szczaw należy jeść z umiarem, gdyż nadmiar ...

dawno temu

Zapotrzebowanie na błonnik - ile błonnika dziennie?

... Błonnik pokarmowy - inaczej włókno pokarmowe - znajdziemy tylko i wyłącznie w roślinach. Błonnik ma doskonały wpływ na zdrowie - m.in. reguluje funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomaga pracę ...

dawno temu

Sposób na szczupłą sylwetkę i wewnętrzną równowagę Agnieszki Maciąg

... oraz rośliny strączkowe, natomiast na kolację zazwyczaj zjada przygotowane przez siebie sałatki. W ciągu dnia Agnieszka Maciąg podjada owoce oraz popija zieloną lub białą herbatę, rooibos, soki z warzyw ... lub owoców czy też zioła. W diecie ...

dawno temu

Czarne uszka o olbrzymiej mocy

... A tak na poważnie... Czarnuszka siewna (Nigella sativa, Nigella indica) – gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzenił się i obecnie rośnie dziko w basenie ... Już Biblia wspomina roślinę, która używaną ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pyszne źródła magnezu

... nierozłączne. W magnez bogate są też orzechy i nasiona, szczególnie migdały, pestki dyni i słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, banany ...

4 miesiące temu

Zioła na mięśnie - zioła na regenerację mięśni, zioła na wzmocnienie mięśni i przyrost mięśni

... tych roślin leczniczych do jadłospisu poprawi efekty treningów i diety na masę. W jaki sposób wpływają te zioła na przyrost mięśni? ...

dawno temu

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach

... bóle menstruacyjne. Jej źródła to m.in. rośliny strączkowe, orzechy, jaja i mleko. Witamina B7 (biotyna, witamina H) Biotyna z kolei bierze udział w syntezie składnika wpływającego na krzepnięcie krwi ... dla prawidłowego funkcjonowania układu ...

dawno temu

Piramida żywieniowa – nasz alfabet zdrowia

... (przede wszystkim drób), rośliny strączkowe i zioła, których spożycie powinno być nieco ograniczone. Osobiście uważam, że na tym poziomie powinno się pojawić wyłącznie mięso (i to wieprzowe oraz wołowe, gotowany drób ... można jeść częściej), a ...

dawno temu

Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej

... roślinnego – owoce, warzywa, zboża, rośliny strączkowe. Poza tym w diecie śródziemnomorskiej można jeść nabiał, ryby, owoce morza i drób. Są dozwolone też małe ilości czerwonego mięsa. Posiłkom towarzyszy ... , że jest między nimi wiele ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Sportowcy a weganie. Jak łączyć aktywność fizyczną z dietą bezmięsna?

... do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta wegańska zakłada, że proteiny oraz tłuszcze są dostarczane organizmowi dzięki orzechom, roślinom strączkowym, nasionom czy substytutom mięsa (np. jackfruit ... także muszą dostarczać go organizmowi ...

dawno temu

Jedzenie dla zrównoważenia emocji? Tak, ale mądrze!

... , owocach, warzywach (w szczególności ciemnolistnych warzywach) i roślinach strączkowych. Smutek Smutek jest normalną emocją. Dbaj o siebie, pozwól sobie na odczuwanie emocji. W swojej diecie zdecyduj ... węglowodanów. Zastanów się, jakie ...

dawno temu

Proteiny dieta

... (niepełnowartościowe). Jednak i proteiny zawarte w roślinach np. w komosie ryżowej lub roślinach strączkowych, pozwalają zapewnić organizmowi potrzebne do jego właściwego funkcjonowania składniki odżywcze. Bogatym ... mleczne tj. biały ser, ser ...

dawno temu

Dobre nawyki żywieniowe

... trzy razy dziennie. Zawierają one dużo cukrów prostych i ich nadmiar może sprzyjać otyłości. Natomiast orzechy i rośliny strączkowe powinniśmy spożywać od jednego do trzech razy dziennie. One są źródłem ... . Bardzo wysoko, bo na pierwszym ...

+ Pokaż więcej