Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego

... Fiołek trójlistny to oficjalna nazwa znanego wszystkim bratka. Roślina rośnie na polach i łąkach, nierzadko też sadzimy ją w przydomowych ogródkach. Chociaż jest dla nas przede wszystkim ozdobą, ten polny kwiat wykazuje wiele cennych ...

dawno temu

Dieta moczanowa - zasady, dozwolone i zakazane produkty, przepisy, jadłospis

... ograniczyć Przy diecie moczanowej w ograniczonych ilościach można jeść: • chude mięso • chude ryby • oleje roślinne • miód • dżemy • warzywa strączkowe • szpinak Dieta moczanowa - jadłospis Wbrew ...

4 tygodnie temu

Ziarno teff – przysmak etiopskich maratończyków

... Teff, zwane też miłką abisyńską, to roślina należąca do grupy traw. Określa się ją jako pseudo-zboże. Jest niezwykle popularna w Etiopii. Kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, a do tego dodaje sporo energii. ... jest rośliną bardzo ...

dawno temu

Dieta DASH - zasady, efekty, przykładowy jadłospis. Możesz bezkarnie jeść czekoladę

... , warzywa strączkowe: 4-5 porcji tygodniowo. Dostarczają żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Spożywanie ich więc pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Słodycze: maksymalnie 5 porcji tygodniowo ...

3 tygodnie temu

Cholesterol. Co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu? Dieta na obniżenie cholesterolu

... . chia, słonecznik, dynia, siemię lniane • babka płesznik • warzywa, nasiona roślin strączkowych (źródło błonnika) • margaryny wzbogacane sterolami i stanolami roślinnymi • oliwa, olej rzepakowy • wyciągi ...

6 miesięcy temu

Cieciorka - właściwości, zastosowanie oraz przepisy

... Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy ...

dawno temu

Imbir najlepszy na ból mięśni

... Imbir to składnik herbaty rozgrzewającej (stosowanej w walce z przeziębieniem) i komponent naparu, który pije się jako remedium na mdłości. Badania amerykańskiego naukowca dowiodły, że ta roślina ma jeszcze jedno zastosowanie: pomaga zmniejszyć ...

dawno temu

Jak zregenerować organizm po wysiłku fizycznym?

... i pełnoziarniste makarony. Z kolei białka dostarczysz zjadając chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, tofu lub jaja. Pamiętaj, aby twój jadłospis był bogaty także w zielone warzywa i owoce ...

dawno temu

Dieta wegańska - czy jest zdrowa? Zasady diety roślinnej, najważniejsze produkty, jadłospis

... . owsiane, żytnie, orkiszowe), razowy makaron, razowe pieczywo, ciemny ryż. Produkty te zawierają m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk. • warzywa strączkowe: fasola, ciecierzyca, soczewica ...

2 tygodnie temu

Dieta a choroba Hashimoto - zasady odżywiania, czego unikać oraz produkty zalecane

... . U tych pacjentów rezygnacja z glutenu jest konieczna. Jeśli jednak nietolerancja nie została potwierdzona medycznie, nie trzeba odstawiać definitywnie produktów zawierających gluten. Warzywa strączkowe i kapustne ...

2 tygodnie temu

Fioletowe lody mogą pomóc spalać tłuszcz

... Czy zauważyliście ostatnio przepiękne, fioletowe desery na Instagramie i Pintereście? Głównym ich składnikiem jest pochrzyn skrzydlaty (Dioscorea alata, znany również jako ube), roślina ... Dobroczynne fioletowe ziemniaki Pochrzyn należy do ...

dawno temu

Odpowiednia dieta odmładza skórę. Codziennie spożywanie rzeżuchy może zredukować zmarszczki nawet o 40 proc.

... również takie produkty, jak awokado, imbir, goździki, pestki słonecznika, dyni oraz rośliny kolorowe, czyli jagody, maliny, borówki. ... antyoksydanty z polskich produktów to mielone goździki, cynamon, kurkuma, ale również bardzo ...

dawno temu

Dieta oxy - jakie są efekty tej diety proteinowej? Poznaj przykładowy jadłospis

... , zwiększa się różnorodność posiłków. W codziennym menu diety oxy przeważają jednak produkty białkowe. Z warzyw strączkowych zaleca się fasolę, groch, soczewicę i cieciorkę. W menu występują: marchew ...

4 tygodnie temu

Morwa biała: sprzymierzeniec odchudzania

... Ojczyzną morwy białej są Chiny, gdzie do dzisiaj uznaję się ją za roślinę leczniczą, pomagającą w wielu dolegliwościach. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Są jadalne, a do tego bardzo smaczne. O morwie białej mówimy jednak najczęściej w ...

dawno temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... 1. O cykorii słów kilka Ta wyjątkowa roślina była znana już w starożytności, kiedy to była stosowana w celu oczyszczenia organizmu, usuwania toksyn oraz leczenia dolegliwości skórnych. Chociaż znana ... już wiele tysięcy lat temu, swoje ...

7 miesięcy temu

Właściwości soku z natki pietruszki

... Pietruszka znana była już w starożytności. Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały ... , roślina ta działa przeciwzapalnie, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?

... /BWfaN1lAYip Pieczywo to zawiera kilka różnych rodzajów ziaren i roślin strączkowych. Są to: 4 rodzaje ziaren zbóż: pszenica, proso, jęczmień i orkisz. 2 rodzaje roślin strączkowych: soja i soczewica ... . Jak się już zapewne domyślacie, jest on ...

dawno temu

Weganie - dieta, gdy trenujemy

... , warzywa, rośliny strączkowe, produkty z pełnych ziaren zbóż oraz orzechy to podstawa. Wszystkie wymienione grupy dostarczą kulturyście zarówno białka, jak i węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Podstawowym ... źródłem białka, które jest niezbędne ...

dawno temu

Dieta odchudzająca - 6 zasad skutecznego odchudzania, przepisy, jadłospis

... postaw na produkty naturalne, jak najmniej przetworzone. Idealnie sprawdzą się: • świeże warzywa i owoce • warzywa strączkowe • kasze • płatki zbożowe (owsiane, żytnie) • ryby • chude mięso ...

miesiąc temu

Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego

... . Ale dzisiaj inne już stosuje się technologie tłoczenia oleju, inna też jest - często zanieczyszczona pestycydami! - gleba, na której uprawia się rośliny. Co trzeba wiedzieć, aby bezpiecznie czerpać z dobrodziejstw, jakich dostarcza nam ten ...

dawno temu

Produkty, które odchudzają - dodawaj do sałatek

... na kontrolę ośrodka głodu i sytości. 750 Rośliny strączkowe Sezon na bikini coraz bliżej. Aby cieszyć się smukłą sylwetką, do diety powinniśmy włączyć także warzywa strączkowe. Zespół badaczy ... z Uniwersytetu w Toronto ustalił, że spożycie ...

dawno temu

Maj - sezon na botwinkę

... Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina ...

dawno temu

Bakłażany - wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia

... Nazwa botaniczna tego gatunku roślin to psianka podłużna z rodziny psiankowatych. Znamy ją pod zwyczajowymi nazwami, jako oberżyna lub bakłażan, ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko ...

+ Pokaż więcej