Białko - co jeść? Cztery sposoby, aby jeść więcej białka każdego dnia
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarzBiałko to niezbędny składnik codziennej diety. Pomaga w odchudzaniu i jest istotne dla prawidłowej pracy mięśni. Najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ale tak naprawdę znajduje się w wielu różnych produktach. Białko - co jeść, żeby spożywać go więcej każdego dnia? Jak zwiększyć białko w organizmie? Oto cztery proste sztuczki.
Przemyć serek wiejski i jogurt grecki
Jeden mały serek wiejski (150 gramów) zawiera aż 16 gramów białka. Nie musisz jeść go solo – świetnie sprawdzi się jako dodatek. Łyżka serka albo jogurtu greckiego nada kremowej konsystencji owsiance i wzbogaci śniadanie o porcję cennego białka.
Lubisz sałatki z dodatkiem mozzarelli, fety albo sera pleśniowego? Większość serów ma więcej kalorii i mniej protein niż tradycyjny serek wiejski. Warto dodać go do sałaty ze świeżymi warzywami, aby sałatka była bardziej sycąca.
Dorzuć strączkowe do kanapki
Rośliny strączkowe, czyli fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, są świetne roślinne źródła białka. Powinny znaleźć się w menu nie tylko wegetarian i wegan, ale również osób, które na co dzień nie stronią od mięsa. Dietetycy radzą, aby 1–2 razy w tygodniu zamienić kotleta na porcję strączkowych.
Dodanie roślin strączkowych do kanapki wydaje się dziwne? Zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz past do smarowania pieczywa. Można je zrobić z ciecierzycy, soczewicy albo fasoli. Wystarczy zmiksować strączki, dodać do nich zioła i przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny. Szczególnie polecamy hummus – danie kuchni arabskiej można jeść jako dip z surowymi warzywami albo posmarować nim pieczywo pełnoziarniste.
Komosa ryżowa dobra na wszystko
Jeśli próbujesz zrzucić kilka kilogramów, powinieneś mieć w kuchennej szafce opakowanie komosy ryżowej. Zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy oraz związki mineralne. Świetnie zaspokaja głód i jest uniwersalna – można ją jeść na śniadanie zamiast płatków owsianych, wykorzystać w sałatce albo zastąpić ryż podczas obiadu. Quinoa jest smaczna i szybka w przygotowaniu – idealna dla zabieganych, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Więcej jajek
Jajka to świetne źródło białka i wcale nie są zarezerwowane wyłącznie na śniadanie. Tak naprawdę można dodać je do dowolnego posiłku, aby zwiększyć ilość protein. Jak to zrobić? Zapomnij o nudnych jajkach na twardo – połóż ugotowane jajko w koszulce na ryżu z warzywami albo ulubionej sałatce.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze