4 sposoby, aby jeść więcej białka każdego dnia

Niezbędny składnik codziennej diety. Pomaga w odchudzaniu i jest istotny dla prawidłowej pracy mięśni. Białko najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ale tak naprawdę znajduje się w wielu różnych produktach. Oto cztery proste sztuczki, aby zwiększyć ilość protein w codziennym jadłospisie.

Shutterstock

Przemyć serek wiejski i jogurt grecki

Jeden mały serek wiejski (150 gramów) zawiera aż 16 gramów białka. Nie musisz jeść go solo – świetnie sprawdzi się jako dodatek. Łyżka serka albo jogurtu greckiego nada kremowej konsystencji owsiance i wzbogaci śniadanie o porcję cennego białka.

Lubisz sałatki z dodatkiem mozzarelli, fety albo sera pleśniowego? Większość serów ma więcej kalorii i mniej protein niż tradycyjny serek wiejski. Warto dodać go do sałaty ze świeżymi warzywami, aby sałatka była bardziej sycąca.

Dorzuć strączkowe do kanapki

Rośliny strączkowe, czyli fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, są świetne roślinne źródła białka. Powinny znaleźć się w menu nie tylko wegetarian i wegan, ale również osób, które na co dzień nie stronią od mięsa. Dietetycy radzą, aby 1–2 razy w tygodniu zamienić kotleta na porcję strączkowych.

Dodanie roślin strączkowych do kanapki wydaje się dziwne? Zmienisz zdanie, kiedy spróbujesz past do smarowania pieczywa. Można je zrobić z ciecierzycy, soczewicy albo fasoli. Wystarczy zmiksować strączki, dodać do nich zioła i przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny. Szczególnie polecamy hummus – danie kuchni arabskiej można jeść jako dip z surowymi warzywami albo posmarować nim pieczywo pełnoziarniste.

Komosa ryżowa dobra na wszystko

Jeśli próbujesz zrzucić kilka kilogramów, powinieneś mieć w kuchennej szafce opakowanie komosy ryżowej. Zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy oraz związki mineralne. Świetnie zaspokaja głód i jest uniwersalna – można ją jeść na śniadanie zamiast płatków owsianych, wykorzystać w sałatce albo zastąpić ryż podczas obiadu. Quinoa jest smaczna i szybka w przygotowaniu – idealna dla zabieganych, którym zależy na zdrowym odżywianiu.

Więcej jajek

Jajka są świetnym źródłem białka i wcale nie są zarezerwowane wyłącznie na śniadanie. Tak naprawdę można dodać je do dowolnego posiłku, aby zwiększyć ilość protein. Jak to zrobić? Zapomnij o nudnych jajkach na twardo – połóż ugotowane jajko w koszulce na ryżu z warzywami albo ulubionej sałatce.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów Bananowy chleb 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Sernik z kaszy bulgur 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Tych produktów nie jedz przed treningiem Wegańskie ciasteczka Brownie z batatem i rodzynkami Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Dlaczego warto jeść nasiona chia? Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Czy refluks skazuje mnie na bezruch? Zupa z suszonych pomidorów z fasolą i jarmużem

Popularne w tym tygodniu:

Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Fit przepisy – charakterystyka, przykładowe dania Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych