Ile białka potrzebuje nasz organizm? Obalamy mity

Mówi się, że bez białka w diecie nasz organizm nie będzie w stanie prawidłowo funkcjonować. Bez niego mięśnie nie będą silne, odporność spadnie, a my nie zrzucimy kilogramów. Jak się jednak okazuje, naukowcy mają na ten temat inne zdanie. Spożywamy go w zbyt dużych ilościach. W rezultacie zamiast nas wzmacniać, wpływa na nas negatywnie.

Rola białka w diecie

Rola białka w diecie (123rf)

Ten artykuł ma 5 stron:

W organizmie znajduje się ok. 10 tys. odmian białka. To one budują mięśnie, tworzą tkankę łączną. Inne są przeciwciałami, hormonami bądź umożliwiają proces trawienia. Wokół białek krąży wiele mitów. Obalamy te najpopularniejsze.

Organizm potrzebuje dużych ilości białka

W XIX wieku mówiono, że osoby umiarkowanie aktywne fizycznie powinny przyjmować 150 g białka dzienne. Dzisiaj już wiemy, że organizm nie potrzebuje go w takich ilościach.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by dorośli przyjmowali dziennie 0,9 g białka na każdy kilogram ciała. Zdaniem WHO wystarczy 0,83 g. Jeżeli osoba waży 70 kg, dziennie powinna spożywać więc 60 g białka. Gdzie znajdziemy taką ilość? W 300 g mięsa, sera bądź ryby. Proteiny znajdują się także w innych artykułach spożywczych. W rezultacie normy są przekraczane.

Inaczej ma się sprawa ze sportowcami, którzy codziennie odbywają intensywny wysiłek fizyczny. Tu dzienna zalecana norma spożycia białka wynosi 1,2–1,7 g na kilogram.

Zobacz również: Jak wybrać dobry jogurt. Tego nie powinien mieć w składzie

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Desery z płatków owsianych Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pieczona ciecierzyca 4 pyszne przepisy na omlet owsiany. Bogactwo witaminy B i magnezu 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje