Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuPrzygotowanie hummusu z awokado na podstawie przepisów dostępnych w internecie bywa czasochłonne. Wymagają one poszukiwania na półkach sklepowych pasty tahini, moczenia ciecierzycy i obierania świeżego czosnku. Poniższa receptura jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza, a jej efekt równie smaczny.
Kremowy hummus z awokado może stanowić dodatek do surowych warzyw lub pieczonych w piekarniku frytek. Jest sycącą przekąską, ponieważ zawiera błonnik pokarmowy. Jest niemal pewne, że po wypróbowaniu tego przepisu, nie wrócimy do tradycyjnego hummusu.
Zobacz też: Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado
Hummus z awokado — wersja ekspresowa
Lista składników:
- dojrzałe awokado,
- 3 łyżki hummusu,
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- szczypta łyżeczki soli morskiej,
- kolendra do dekoracji.
Jeśli planujemy przygotować hummus z awokado na spotkanie ze znajomymi, powinniśmy podwoić lub potroić porcje wykorzystanych składników.
Sposób przygotowania:
Wrzucamy awokado i hummus do malaksera. Dodajemy sok z limonki i sól. Miksujemy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji przypominającej puree (około minuty). Wykładamy na półmisek (możemy w tym celu użyć też skórki awokado) i dekorujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z frytkami, chlebkiem pita lub pokrojonymi w słupki warzywami.
Wartości odżywcze:
- Porcja hummusu z awokado dostarcza 98 kalorii.
- To źródło 4 gramów błonnika.
- Zawiera 2 gramy białka, 1,5 grama węglowodanów i 8 gramów tłuszczów.
- Przekąska dostarcza składników mineralnych: potasu i żelaza.
Zobacz też: Zdrowe kanapki z awokado
Hummus z awokado — wersja bardziej praco- i czasochłonna
Lista składników:
- 400 gramów ciecierzycy (moczonej w wodzie przez noc),
- 2 nieduże awokado,
- pół papryczki jalapeno,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki stołowe pasty tahini,
- 2 łyżki stołowe oleju z awokado,
- pół łyżki soli i kuminu,
- 2 łyżki stołowe soku z limonki.
Zobacz także: Co znajduje się w warzywach strączkowych?
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykładamy na półmisek. Dekorujemy pietruszką i orzeszkami piniowymi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze